Sedmica u svetu: Burno na istoku Evrope, Zapad sankcioniše, Rusija ne odustaje, Ukrajina se okreće protiv NATO-a

06.03.2022

20:22

0

Oslobodilačka vojna operacija je nastavljena, američka propaganda je raskrinkana, a Moskva je još jednom podvukla da će vojska ispuniti svoj cilj do kraja

Sedmica u svetu: Burno na istoku Evrope, Zapad sankcioniše, Rusija ne odustaje, Ukrajina se okreće protiv NATO-a
pregled svet - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky/Marienko Andrew/Serhii Nuzhnenko/Thibault Camus/Profimedia

Sedmica za nama (28. februara - 6. marta) počela je burno kako se prethodna i završila. Borbe u Ukrajini su nastavljene, Rusi i Ukrajinci su se međusobno optuživali, a Zapad je nastavio da vrši pritisak na Moskvu, odbijajući da se vojno meša u sukob. Delegacije Rusije i Ukrajine našle su se u dva navrata, ali je malo toga dogovoreno, dok je NATO nastavio da raspoređuje i jača svoje trupe u blizini granica Ruske Federacije.

Tenzični ponedeljak

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je u nedelju da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters. Zapadne diplomate počele su da govore o zoni zabrane letova iznad Ukrajine, ali je ta ideja odbačena jer je veoma opasna. Za to vreme ruska vojna avijacija osvojila je vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine, a Kijev je iz zatvora počeo da pušta zloglasne zatvorenike kako bi se u prvim redovima borili protiv ruskih vojnika. Belorusija se na refernedumu odrekla nenuklearnog statusa, dok je parlament Letonije izglasao da građani mogu da se bore u Ukrajini ako žele. 

U ponedeljak su održani prvi pregovori između ukrajinske i ruske delegacije, a lokacija koja je izabrana za njih veoma je zanimljiva. Iako su zapadne zemlje uvele oštre sankcije Rusiji, Vladimir Putin se, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, nije mnogo uzbudio zbog njih. Rusija je stavila nuklearne snage u stanje borbene gotovosti, Turska je zatvorila Bosfor za ruske brodove, ali sa jednim izuzetkom, dok je Putin oštro odgovorio na sankcije Zapada. Portal 24sedam razotkrio je misteriju najvećeg aviona na svetu, a analizorali smo i koju simboliku kriju zastave Donjecka, Luganska i Krima.

Profimedia
 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je put u Ženevu zato što avion ne bi mogao da prođe kroz vazdušni prostor koji je Evropska unija zatvorila za rusku avijaciju u okviru sankcija Moskvi, a predsednik Rusije saopštio je u telefonskom razgovoru francuskom kolegi Emanuelu Makronu da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, ali pod tri uslova. Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da su „eksperimenti NATO i čuvanje javnosti” na Zapadu od informacija o situaciji u Donbasu doveli do humanitarne i političke katastrofe na tlu Evrope, dok je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski usred krize potpisao zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Prvi pregovori ruske i ukrajinske delegacije okončani su posle pet sati, Brisel je usvojio novi paket sankcija Rusiji, a ruski tenkovi ušli su u grad Trostjanec.

Nigerija i Južna Afrika izrazile su zabrinutost zbog izveštaja da se njihovi državljani diskriminišu i sprečavaju da napuste ratom razorenu Ukrajinu. Na železničkoj stanici u Lvovu, u zapadnoj Ukrajini, izveštač TV Frans 24 razgovarao je sa nekoliko studenata iz Afrike koji se žale da su sprečeni da pređu granicu sa Poljskom na prelazu Medika. NATO je zbog situacije u Ukrajini prvi put u okviru kolektivne odbrane rasporedio snage za reagovanje, dok su SAD naredile da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju. Američki predsednik Džozef Bajden progovorio je o mogućnosti nuklearnog rata, Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa beloruskim predsednikom, a Rusija je najavila oštar odgovor EU zbog akcija u Ukrajini. Sve što se u ponedeljak dešavalo u ukrajini možete pročitati u našem blogu uživo vođenom 28. februara.

Napeti utorak

U okviru sankcija uvedenih Rusiji Putinu je oduzet crni pojas iz tekvondoa nakon što je suspendovan iz džudo federacije, dok je Švajcarska prekinula neutralnost nakon dva veka i uključila se u sukob između Ukrajine i Rusije. Ukrajinski nacionalisti zaplelnili su vozila OEBSA, nemačka političarka istakla je da je NATO odgovoran za krizu u Ukrajini, dok je Aleksandar Lukašenko upozorio da bi evropski sukob mogao da preraste u planetarni. Kompanija „Gugl“ odlučila je da blokira Jutjub kanale povezane sa televizijom RT i agencijom Sputnjik u Evropi, kompanija koja u Švajcarskoj rukovodi Severnim tokom 2 otpustila je sve zaposlene, a pošto je Evropska unija zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, tamošnje avio-kompanije morale su da se snalaze kako znaju i umeju.

Profimedia
 

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom je istakao da je za Rusiju neprihvatljivo to što se nuklearno oružje SAD nalazi u Evropi, kao i da je vreme je da se ono vrati kući, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio šta je glavni zadatak ruske vojskePlašeći se napada nacista, zakarpartski Mađari su se obratili mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu za pomoć, obavestviši ga da je na delu politika genocida zvaničnog Kijeva prema mađarskom narodu, a kako navode dobro obavešteni izvori, u sledećem periodu moguće je i formiranje ustaničkih grupa pa čak i intervencija mađarske vojske.

Ruske trupe u Ukrajini oslobodile su grad Herson i preuzele kontrolu nad njim, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da su ekonomski ratovi često eskalirali u prave, dok su zločini ukrajinske nacističke formacije nad civilima razotriveni. Brojne delegacije bojkotovale su obraćanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, pa su neke diplomate napustile salu dok se unapred snimljeni govor emitovaoGranatiranje ukrajinske vojske ostavilo je bez struje rudnik uglja u Donjecku i 33 rudara zarobljena pod zemljom, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje akcija Rusije u Ukrajini, dok je Vašington odbio da krene putem Kanade i EU i da zabrani ruski kanal „Raša tudej".

Ukrajinska vojska je rasporedila više raketnih bacača, topova i minobacača velikog kalibra na mestima na kojima koristi civile kao živi štit, otkrio je Šojgu, dok je britanski premijer Boris Džonson istakao da postoji jedna začkoljica u želji SAD da Rusiju isključi iz Saveta bezbednosti. Hakeri iz grupe „Kilnet“ objavili su video-obraćanje u kome su saopštili da su hakovali sajt grupe „Anonimus“ koji je umešan u napade na ruske internet resurse, dok je poslanik opozicione Alternative za Nemačku Petr Bistron u govoru od 24. februara oštro kritikovao kancelara Olafa Šolca zbog odnosa Nemačke prema krizi u Ukrajini. Dok NATO priča da želi mir u Ukrajini i svetu, Ukrajinci od njega dobijaju protivtenkovsko oružje, rakete za PVO i municiju.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)
 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro stao je uz Rusiju rekavši da su SAD i NATO krivi za destabilizaciju istočne Evrope, dok je Putin potpisao je danas ukaz „o dodatnim privremenim ekonomskim merama za osiguravanje finansijske stabilnosti Rusije“, kojim se zabranjuje iznošenje gotovine u stranoj valuti iz Rusije u iznosu većem od 10.000 američkih dolara. Lukašenko je otkrio uslove pod kojim je ukrajinska delegacija stigla u Belorusiju, Epl je obustavio mogućnost kupovine u Rusiji, a predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da njegova zemlja neće uvesti ekonomske sankcije Rusiji, dok je isti stav izneo i savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin. Prema podacima Fondacije Javno mnjenje, više od dve trećine ispitanih Rusa veruje predsedniku Vladimiru Putinu i da on dobro obavlja svoje dužnosti šefa države, a šta se sve dešavalo u Ukrajini u utorak, 1. marta, možete pročitati u blogu uživo koji smo tog dana vodili.

Turbulentna sreda

Sjedinjene Američke Države zatvoriće svoj vazdušni prostor za avione iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom godišnjeg obraćanja Kongresu o stanju nacije, dok su Rusi saopštili da su tokom noći preuzeli kontrolu nad gradom Hersonom. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je da je skoro 6.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno u prvih šest dana napada Rusije na Ukrajinu, a bez obzira na to što se hvale oštrim sankcijama, SAD u jednoj oblasti ne smeju da ih uvedu Moskvi. Sergej Lavrov istakao je da bi treći svetski rat bio nuklearni i destrutivan, direktor Roskosmosa izjavio je da napad na njihove satelite povod za rat, dok je Zapad nastavio da naoružava ukrajinske naciste, za koje je Peskov rekao da će biti adekvatno kažnjeni za ratne zločine.

Profimedia
 

Ruski helikopteri stigli su do Odeške oblasti, a objavljena je i karta koja prikazuje kako su se Putinovi vojnici probijali kroz Ukrajinu, a Rusi su izvojevali jednu veliku pobedu zauzevši najveću nuklearnu elektranu u susednoj zemlji. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Nemačka, NATO i druge zemlje ne planiraju vojnu intervenciju u vezi sa događajima u Ukrajini, ruski diplomata upozorio je da postoji veliki rizik od sukoba Rusije i NATO, a Rusi su podsetili i na naše stradanje kada je na Ambasadi SAD osvanula naslovnica magazina "Tajm" sa naslovom o bombardovanju Srbije. Amerikanac koji živi u Kijevu otkrio je da je Zelenski svojim potezima doprineo još većem haosu u zemlji, Zaharova je progovorila o upotrebi nuklearnog naoružanja, dok je ruska vojska otkrila koliko je vojnika stradalo na njihovoj strani, a koliko na ukrajinskoj. Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije, a objavljeno je i ko je kako glasao.

Predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov saopštio je da je ruska armija uništila tri "džihad-mobila" krcata eksplozivom u oblasti zapadno od Kijeva, dok su svet obišle i vesti da ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit. Internetom je počela da kruži fotografija kao dokaz da se ukrajinski nacisti kriju u civilnim objektima, pa čak i školama, i odatle napadaju na rusku vojsku, da bi posle toga optužili Ruse da pucaju na objekte koji nisu vojni, a otkriveno je i kakav je protokol Rusije u slučaju nuklearnog napada. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo šta znače misteriozna slova na vojnim vozilima, a šta se sve u sredu, 2. marta, dešavalo u Ukrajini možete pročitati u našem blogu uživo.

Burni četvrtak

Profimedia
Sastanak ruske i ukrajinske delegacije

Mesto susreta ukrajinske i ruske strane nije slučajno izabrano, jer ima poseban značaj, a predsednik Ruske dume otkrio je da bi NATO počeo operaciju dan kasnije da je Rusi nisu otpočeli 24. febuara. Da sankcije usmerene protiv Rusije nemaju granicu govori i činjenica da je Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće ruskim mačkama na međunarodnim takmičenjima, dok su sankcije jedne kompanije ostavile bez posla čak 15.000 ljudi. Ruske trupe zauzele su Herson, prvi veliki ukrajinski grad koji je "pao" u oslobodilačkoj akciji koja traje već osam dana. Zauzimanje crnomorskog grada od 290.000 stanovnika, koji je prošle godine bio domaćin ratnih igara koje je podržao NATO, izgledalo je kao značajan podsticaj za Moskvu dok se spremala za potencijalne pregovore o prekidu vatre u četvrtak. 

Lukašenko je izjavio da Zapad hoće da uvuče Belorusiju u rat kako bi njene granice ostale nezaštićene, dok je Lavrov saopštio da se protiv Rusije prave ratni planovi, a Ameriku je uporedio sa Hitlerom. I internet se udružio protiv Rusije, Donjeck je ponovo brutalno granatiran, a ukrajinski nacionalisti ubili su svog gradonačelnika jer je podržavao Ruse. Autobus sa izbeglicama iz Ukrajine se prevrnuo, nečoveštvo ukrajinskih nacista je razotkriveno, a Putin se ponovo čuo sa Markonom kojem je poručio da će svi zadaci specijalne vojne operacije biti ispunjeni.

Velika Britanija, Danska, Letonija, Poljska i Hrvatska dozvolile su svojim državljanima da učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini, a ukrajinskim nacistima pridružili su se i hrvatski ekstremisti, dok je Zaharova izjavila da su na čelu Ukrajine razbojnici. Putin je uporedio ukrajinske neonaciste sa nemačkim nacistima, čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da raspisuje nagradu za glave komandanata ukrajinskih nacista, a pregovori između ruske i ukrajinske delegacije završeni su kasno uveče postizanjem dogovora o nizu humanitarnih pitanja.

AP Photo/Sergei Chuzavkov
Pripadnici bataljona "Azov"

Šef ruskih obaveštajaca saopštio je da je Ukrajina pravila nuklearno oružje, a da je Amerika htela da joj pomogne u tome, dok se pojavila i vest da će Fejsbuk dozvoliti svojim korisnicima da hvale jedinicu "Azov", ukrajinsku neonacističku grupu, iako je prethodno bilo zabranjeno da se o njoj diskutuje. Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je strane plaćenike koji nameravaju da dođu u Ukrajinu kako bi učestvovali u borbama na strani kijevskog režima da više nego dobro razmisle o tome, a SAD su uvele nove sankcije Rusiji, ciljajući na bliske ljude Vladimira Putina sa željom da on oseti poseban pritisak. Da sankcije nemaju granice pokazala je i vest da je poznata vinoteka i prodavnica alkoholnih pića u Rimu prestala je da prodaje rusku votku i druge ruske alkoholne proizvode.

Razorni petak

Američki senator Lindzi Grejam pozvao je Ruse da ubiju predsednika Vladimira Putina, što je Moskva oštro osudila, rekavši da rusofobija u SAD prelazi sve granice. Ruske snage zauzele su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, Kadirov se obratio Putinu zamolivši ga da naredi vojsci da osvoji Harkov, Kijev i druge ukrajinske gradove, dok je ruska Duma izglasala novi zakon o širenju lažnih informacijaBivši premijer Ukrajine raskrinkao je Zapad, otkrivši da bi NATO do kraja godine pokrenuo nuklearni rat protiv Rusije, Lukašenko je istakao da Amerika ne želi mir, a Putin je još jednom podvukao da nema neprijateljske namere prema susednoj zemlji.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

Ruski nacionalni centar za odbranu saopštio je broj ljudi koji se evakuisao zbog ukrajinske agresije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa ne želi sukob, u isto vreme preteći Putinu da će platiti zbog vojne operacije u Ukrajini, a ponovo se pojavila i informacija da je Zelenski napustio Ukrajinu i da je pobegao u Poljsku. Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu uz pomoć zapadnih medija, a nedelju dana nakon što je javljeno da je najveći operativni avion na svetu "Antonov 225“ oštećen u borbama u Ukrajini, stigle su i prve fotografije koje daju tačan uvid u njegovo stanje.

Rusija je blokirala pristup Fejsbuku u zemlji zbog diskriminacije ruskih medija, pojavio se snimak u kom Zelenski deluje kao da je drogiran ili pod dejstvom alkohola, a na meti Kijeva našao se i slavni reditelj Nikita Mihalkov. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu da se pregovori za mirno rešavanje konflikta nisu pomerili sa mrtve tačke, dok je Peking podržao dijalog Rusije i Ukrajine, istakavši da je uvek za diplomatsko rešenje. Rusija je nakon Fejsbuka ograničila pristup i društvenoj mreži Tviter, Putin je potpisao novi zakon, a Zaharova je reagovala na nelogične sankcije Zapada. Šta se sve dešavalo u Ukrajini u petak, 4. marta, možete pročitati u našem blogu uživo.

Zatišje u subotu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je NATO namerno odbio da zatvori nebo iznad Ukrajine, istakavši da će svi ljudi koji od sada umru u ovoj zemlji umreti zbog Alijanse, Rusija je proglasila zatišje radi evakuacije stanovnika Marijupolja, dok je Ilon Mask, vlasnik kompanije SpejsEks (SpaceX) izjavio da su neke vlade, ali ne i ukrajinska, naložile njegovom satelitskom širokopojasnom servisu Starlink da blokira ruske informativne izvore i medijske kuće, što je on odbio. Ukrajinski "Azovi" digli su u vazduh zgradu u Marijupolju, zbog čega je pod ruševinama završilo 200 ljudi, uključujući i decu, a lider DNR upozorio je da ukrajinski nacionalisti najverovatnije neće poštovati komandu o prekidu vatre, što se ispostavilo kao tačno.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Ruska vojska je tokom noći preciznim raketnim udarima uništila skladište sa protivtenkovskim naoružanjem "Džavelin" koje se nalazilo u ukrajinskom gradu Žitomiru, Zelenski je otvorio sajt za strane dobrovoljce, a iživljavanje nad ruskim biznismenima se nastavilo kada zaplenjena jahta najbogatijeg Rusa vredna 65 miliona evra. Ukrajinci su likovali posle obaranja ruskog helikoptera, Dmitrij Peskov je izneo svoje mišljenje o sankcijama Zapada, dok je američki savetnik za bezbednost pozvao SAD da se dozovu pameti i prekinu rat sa Rusijom.

Ukrajinci ubili člana sopstvenog pregovaračkog tima, a objavljene su i unemirujuće fotografije njegovog tela, dok je Lavrov razotkrio planove Zelenskog, rekavši da je Ukrajina samo mamac za sukob Rusije i NATO-a. Putin je saopštio da će ruska vojska uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine, kao i da su "sankcije protiv Ruisje jednako teške kao i objava rata". Prestižni Univerzitet u Milanu-Bikoka doneo je odluku da obustavi seriju nastavnih predavanja o ruskom književnom velikanu Fjodoru Dostojevskom, a tvrdnje Kremlja su potvrđene kada su kod Marijupolja pronađene laboratorije za proizvodnju narkotika.

Ukrajina mu poslužila za skretanje pažnje: Bajden haos u tuđem dvorištu iskoristio da prikrije nered koji je napravio u svom

Prognoze su zastrašujuće: Ako se odmah nešto ne preduzme, klimatske promene će promeniti način života u celom svetu

Kad tehnološki giganti krenu u rat: Kako su internet platforme pogazile svoje principe zbog pritisaka Zapada

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike