Rusi upozorili plaćenike koji bi da se bore na strani Ukrajine: Dobro razmislite pre polaska - nemate pravo na status ratnog zarobljenika

03.03.2022

20:32

0

Ono što ih očekuje u najboljem slučaju je krivično gonjenje

Rusi upozorili plaćenike koji bi da se bore na strani Ukrajine: Dobro razmislite pre polaska - nemate pravo na status ratnog zarobljenika
Igor Konašenkov - Copyright Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je strane plaćenike koji nameravaju da dođu u Ukrajini kako bi učestvovali u borbama na strani kijevskog režima da više nego dobro razmisle o tome.

- Pozivam građane stranih država koji planiraju da idu da se bore na strani kijevskog nacionalističkog režima da sedam puta razmisle pre polaska - upozorio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da plaćenici prema međunarodnom humanitarnom pravu nisu redovni borci i nemaju pravo na status ratnog zarobljenika.

Ono što ih očekuje u najboljem slučaju je krivično gonjenje, naveo je Konašenkov.

Kijev pozvao strance da se bore u Ukrajini

Stranci koji žele da brane Ukrajinu u sastavu nove vojne jedinice – Međunarodne legije teritorijalne odbrane, mogu da se prijave ukrajinskim diplomatskim misijama u svojim zemljama u tu svrhu, saopštio je protekle nedelje ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Dobrovoljci iz Hrvatske krenuli su pre nekoliko dana u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskog naroda. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike