Zelenski: Ubijeno skoro 6.000 Rusa od početka napada

02.03.2022

09:33

0

Ukrajinski predsednik još jednom je pozvao na veću međunarodnu podršku

Zelenski: Ubijeno skoro 6.000 Rusa od početka napada
rat ukrajina AP22058554413896 - Copyright AP Photo/Marienko Andrew

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je skoro 6.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno u prvih šest dana napada Rusije na Ukrajinu i navodi da Kremlj neće moći da zauzme njegovu zemlju bombama i vazdušnim udarima.

Zelenski je, neobrijan i u maslinastozelenoj majici, u snimljenom obraćanju kazao da odgovor Zapada nije bio dovoljan, zbog čega je pozvao na veću međunarodnu podršku, uključujući podršku nastojanjima Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

Osvrnuvši se na rusko granatiranje u blizini Memorijalnog centra holokausta Babin Jar u Kijevu, odnosno mesto masakra Jevreja u Drugom svetskom ratu od strane nemačkih okupacionih trupa i ukrajinskih pomoćnika, Zelenski je rekao:

- Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev apsolutna nepoznanica. Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj istoriji. Ali svi imaju naređenja da izbrišu našu istoriju, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas - kazao je Zelenski u snimljenom obraćanj i dodao:

- Ponovo smo svi umrli sa Babin Jarom, iako je svet iznova obećavao da se to više nikada neće ponoviti. Zar ne vidite šta se dešava? Zato je sada veoma važno da vi, milioni Jevreja širom sveta, ne ćutite. Jer nacizam se rađa u tišini. Vrištite o ubistvima civila, vrištite o ubistvima Ukrajinaca - poručio je Zelenski.

Sve o sukobima u Ukrajini čitajte u našem blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike