Mađari u pograničnim oblastima mole Orbana da ih zaštiti od genocida ukrajinskih vojnika; Orban šalje vojsku

01.03.2022

10:09

0

Autor: 24sedam

Plašeći se napada nacista, zakarpartski Mađari su se obratili mađarskom predsedniku

Mađari u pograničnim oblastima mole Orbana da ih zaštiti od genocida ukrajinskih vojnika; Orban šalje vojsku
mađarska vojska profimedia-0314841475 - Copyright Profimedia

Kako se sukob u Ukrajini širi, sve više nacionalnih zajednica se ne oseća sigurno na teritoriji koju 

kontroliše ukrajinska strana. Društvenim mrežama se šire snimci ukrajinskih nacista koji maltretiraju i ubijaju čak i Ukrajince, tako da nacionalne manjine imaju razlog više za zabrinutost.

Plašeći se napada nacista, zakarpartski Mađari su se obratili mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu za pomoć. Oni su ga obavestili da je na delu politika genocida zvaničnog Kijeva prema mađarskom narodu u Zakapartskoj oblasti. 

Kako navode dobro obavešteni izvori, u sledećem periodu moguće je i formiranje ustaničkih grupa pa čak i intervencija mađarske vojske.

Ukoliko bi do toga došlo, ukrajinska strana bi mogla da se suoči sa dodatnim velikim problemom, baš u trenutku kada ruske trupe napreduju na svakom frontu.

Inače, Mađari su peta po veličini nacionalna manjina u Ukrajini. Prema popisu iz 2001. godine, bilo ih je nešto više od 150.000 i većina živi u Zakarpatskoj oblasti.

Mađarska zabrinuta za bezbednost svojih sunarodnika

Prethodnih dana je vidljivo povećana koncentracija mađarskih jedinica, pre svega motorizovane jedinice i sastavi specijalne namene, na ukrajinsko-mađarskoj granici.

Podsetimo, Mađarska je saopštila da neće slati trupe ili oružje u Ukrajinu i neće dozvoliti da se smrtonosno oružje transportuje preko njene teritorije kako bi zemlja bila bezbedna.

To je izjavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Razlog za ovu odluku je taj što bi pošiljke takvog oružja mogle da postanu mete neprijateljske vojne akcije, i moramo garantovati bezbednost Mađarske... Tako da ne budemo umešani u ovaj rat - rekao je Sijarto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike