Čekaju se desetine hiljada plaćenika na strani nacističkog ukrajinskog režima: Spisak zemalja koje šalju svoje dobrovoljce raste!

03.03.2022

14:42

0

Hrvatski plaćenici su se spojili sa jednim od nacionalističkih bataljona na jugoistoku zemlje

Čekaju se desetine hiljada plaćenika na strani nacističkog ukrajinskog režima: Spisak zemalja koje šalju svoje dobrovoljce raste!
profimedia-0665689590 - Copyright Profimedia

Velika Britanija, Danska, Letonija, Poljska i Hrvatska dozvolile su svojim državljanima da učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 

Kako je dodao, prošle nedelje preko Poljske u Ukrajinu je stiglo oko 200 plaćenika iz Hrvatske.

- Hrvatski plaćenici su se spojili sa jednim od nacionalističkih bataljona na jugoistoku zemlje. U skladu sa pozivom Zelenskog, očekuje se da u Ukrajinu stigne oko 16.000 stranih plaćenika pored onih koji su već tamo kako bi se kompenzovali razorni vojni neuspesi ukrajinskih snaga. Za njih se i zvanično uvodi bezvizni režim", rekao je Konašenkov - potvrdio je on.

Ministarstvo odbrane je danas pozvalo na razgovor hrvatskog vojnog atašea kojem je skrenuta pažnja na nezakonito delovanje državljanina Hrvatske Denisa Šelera koji je učestvovao u borbama u Donbasu 2015. godine i koji formira odrede hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu.

Konašenkov je dodao da francuska Legija časti takođe planira da pošalje svoje pripadnike, Ukrajince, kako bi pomogli kijevskom režimu.

Kako ističu u ruskom Ministarstvu odbrane, pošto su ruske snage uništile glavninu ukrajinskih nacionalista zapadne zemlje su intenzivirale slanje plaćenika u region.

Strani plaćenici koji stignu u Ukrajinu izvode diverzije i napade na kolone ruske tehnike, kao i avijaciju pod čijom se pratnjom kolone kreću.

Svi napadi se izvode uz primenu oružja koju je Zapad dostavio u Ukrajinu - protivtenkovskih sistema "Džavelin" (SAD), NLAW (Velika Britanija) i prenosnih raketnih sistema "stinger", za čiju je upotrebu neophodna ozbiljna obuka.

- Američke obaveštajne službe pokrenule su obimnu agitacionu kampanju s ciljem angažovanja plaćenika za odlazak u Ukrajinu - pre svega se vrbuju pripadnici američkih privatnih vojnih kompanija "Akedemi", "Kjubik", "Din korporejšen - navodi Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike