Kompanija koja rukovodi Severnim tokom 2 otpustila sve zaposlene u švajcarskom gradu!

01.03.2022

09:44 >> 09:49

0

Autor: 24sedam

Prethodno je projekat zaustavljen

Kompanija koja rukovodi Severnim tokom 2 otpustila sve zaposlene u švajcarskom gradu!
Tan2022-2-22_111635362_0 - Copyright Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP

Kompanija "Nord strim AG", koja je bila zadužena za izgradnju ruskog gasovoda Severni tok 2, otpustila je sve zaposlene u švajcarskom gradu Cugu, javlja Sputnjik. Odlukom je pogođeno više od 140 ljudi.

Podsetimo, gasni projekat našao se u središtu obračuna Zapada i Rusije zbog Ukrajine, pa je prethodno američki predsednik Džozef Bajden uveo sankcije protiv kompanije operatera gasovoda.

Spremni smo i za druge korake u slučaju dalje eskalacije u vezi sa Ukrajinom, poručio je on.

- Kroz njegove poteze, predsednik Putin je omogućo svetu ogroman podsticaj da se udalji od ruskog gasa i krene ka drugim formama energije - naveo je Bajden.

Takođe, iako je nemački kancelar Olaf Šolc stopirao Severni tok 2 zbog krize u Ukrajini, projekat nije u potpunosti zaustavljen, nego je odložena njegova sertifikacija, izjavio je Mihael Harms, izvršni direktor Istočnog komiteta nemačke privrede, udruženja koje objedinjuje nemačke privrednike u Istočnoj Evropi i na postsovjetskom prostoru.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

U međuvremenu, postoji pritisak na i na Severni tok 1.

Najveći evropski operater energetske mreže „E.ON“, sa sedištem u Esenu, odbacio je zahteve za zatvaranje gasovoda Severni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Odgovor je i pored velikog pritiska politike bio jedini mogući i u stilu „da li ste normalni“, pošto tim gasovodom dolazi ogromna količina Evropljanima neophodnog gasa za industriju i građane, a koji nema alternativu.

Nakon što je nemačka vlada prošle nedelje obustavila proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2, poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu zatražio i zatvaranje Severnog toka 1, kojim se od 2011. doprema ruski gas u Nemačku, prenosi Rojters.

Ispunjen cilj SAD?

Ukrajinska kriza nema nikakve veze sa Ukrajinom, već sa Nemačkom, smatra američki analitičar Majk Vitni.

Tačnije, sve se vrti oko gasovoda "Severni tok 2" kojim se Nemačka povezuje sa Rusijom.

Vašington na to gleda kao na veliku pretnju, jer smatra da tako više neće imati primat u Evropi, pa zato sabotira projekat na svakom koraku. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike