"Ankara je spremna": Erdogan razgovarao sa Lukašenkom - razumeju se!

28.02.2022

21:55

0

U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana

"Ankara je spremna": Erdogan razgovarao sa Lukašenkom - razumeju se!
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima, saopštio je beloruski Sputnjik.

- U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana. Glavna tema razgovora bila su dešavanja u centralnoj Evropi i pitanja rata i mira - kaže se u izveštaju.

Ističe se da su "beloruski i turski lideri detaljno razgovarali o sukobu u Ukrajini, kao i o rusko-ukrajinskim pregovorima koji su danas počeli u Belorusiji, i fokusu na promovisanje mirovnog procesa".

Erdogan je u razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom najavio spremnost Ankare da pomogne u rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Predsednik Turske je izjavio da je spreman da na svaki mogući način doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini. Aleksandar Lukašenko je zauzvrat primetio da se ovaj stav potpuno poklapa sa beloruskim - prenela je agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara saopštio da se odlučio za specijalnu vojnu operaciju Ruske Federacije za demilitarizaciju Ukrajine. On je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju od nas odlučnu i hitnu akciju, narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć“.

Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta LNR i DNR.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike