Lukašenko otkrio uslove pod kojim je ukrajinska delegacija stigla u Belorusiju: Došli su helikopterom NATO-a

01.03.2022

20:54

0

Ruta do mesta pregovora bila je isplanirana, ali se sve iskomplikovalo

Lukašenko otkrio uslove pod kojim je ukrajinska delegacija stigla u Belorusiju: Došli su helikopterom NATO-a
Tan2022-2-19_123348839_0 - Copyright Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prema rečima predsednika Belorusije, ogromnu ulogu u organizovanju telefonskog razgovora odigrao je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jevgenij Ševčenko.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko govorio je o teškom telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, tokom kojeg je uspeo da ga ubedi da pošalje delegaciju na pregovore sa Rusijom.

- Bio je to težak razgovor. On je nas smatrao agresorom. Ali na kraju smo se složili. I rekao sam mu: ruska delegacija vas čeka u Gomelju - rekao je Lukašenko u utorak učesnicima sastanka Saveta bezbednosti Belorusije, prenosi BelTA.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Prema Lukašenku, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Jevgenij Ševčenko odigrao je bitnu ulogu u organizovanju telefonskog razgovora.

- Ogromnu ulogu u uspostavljanju kontakta sa Zelenskim, s kojim smo, na moje iznenađenje, morali da počnemo da kontaktiramo mobilnim telefonom, odigrao je svima nama poznat Jevgenij Ševčenko. Celu noć je bombardovao sve moje pomoćnike, Službu bezbednosti. Ali kada su mu rekli „dosta je, predsednik je razgovarao sa tobom pet puta“, kontaktirao je mog mlađeg sina (Nikolaja Lukašenka) telefonom. Ispostavilo se da su jednom razmenili brojeve telefona. Našao ga je usred noći - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je ispričao i da je ruta ukrajinske delegacije do mesta pregovora bila isplanirana, ali da se sve iskomplikovalo jer su leteli preko Lvova do Poljske i odatle u Belorusiju i da su imali poseban zahtev.

- Nažalost, putovala je više od jednog dana. Garantovali smo im potpunu bezbednost. Kontaktirao sam predsednika Rusije. Dogovorio sam se sa ministrom odbrane Ruske Federacije, naša vojska je bila povezana. Obezbedili su koridor od Kijeva do Gomelja i tamo sam morao da ih pokupim helikopterima - otkrio je beloruski predsednik i dodao:

Profimedia
 

- Rekli su mi da neće da dođu ako u Brest ne pustimo NATO helikopter kojim su leteli. Morali smo da dozvolimo Poljacima da pređu državnu granicu i dovezu ih na aerodrom Brest, a odatle su ih naši helikopteri odvezli i dopremili u „rekreativni centar”.

Rusko-ukrajinski pregovori održani su u ponedeljak, a sastanak je trajao pet sati. Rusku delegaciju je predvodio pomoćnik predsednika Vladimir Medinski. On je ranije rekao da je ruska delegacija spremna da pregovara sa ukrajinskom stranom onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje sporazuma.

Ispred ukrajinske strane na pregovorima su bili ministar odbrane Aleksej Reznikov, lider frakcije „Sluga naroda“ i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine David Arahamija, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike