Sramotno: Diplomate izašle iz sale UN dok se Lavrov obraćao (VIDEO)

01.03.2022

14:37

0

Autor: 24sedam

Šef ruske diplomatije izjavio je da Ukrajina pokušava da dođe do atomskog oružja

Sramotno: Diplomate izašle iz sale UN dok se Lavrov obraćao (VIDEO)
lavrov - Copyright Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, Pool

Brojne delegacije bojkotovale su obraćanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Njegov govor je bio unapred snimljen, pošto je Lavrov otkazao dolazak u Ženevu zbog sankcija Rusiji koje mu zabranjuju letove iznad Evropske unije.

Diplomate su napustile salu za konferencije, koja je ostala skoro prazna, a među diplomatama koje su protestovale su i ukrajinska delegacija i delegacije zapadnih zemalja.

Šef ruske diplomatije izjavio je da Ukrajina pokušava da dođe do atomskog oružja i ocenio da se radi o istinskoj opasnosti, koja mora biti sprečena.

Ukrajina ima sovjetsku tehnologiju i sredstva da dođe do takvog oružja. Moramo odgovoriti na tu opasnost, rekao je Lavrov.

O pregovorima sa Ukrajinom

Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost, dodao je Lavrov.

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, Pool
 

- Kao što znate, na zahtev Vladimira Zelenskog počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna da postoji potreba da pokaže nezavisnost i sposobnost za pregovore i da će izbeći ponavljanje istorije sa Minskim sporazumima - zaključio je Lavrov.

Govoreći na zasedanju Saveta UN za ljudska prava on je istakao da „situacija u svetu ne postaje lakša, već degradira pred našim očima“.

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, Pool
 

- Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani "svetski poredak zasnovan na pravilima" ostalim učesnicima međudržavne komunikacije. U šta se pretvara ovaj ‘poredak’ za ljudska prava – dobro se vidi na primeru Ukrajine - rekao je ministar.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike