Šef ruskih obaveštajaca: Ukrajina pravila nuklearno oružje, a Amerika je htela da joj pomogne

03.03.2022

19:01

0

Uz podršku Velike Britanije u Ukrajini su građene dve pomorske baze

Šef ruskih obaveštajaca: Ukrajina pravila nuklearno oružje, a Amerika je htela da joj pomogne
Sergej Nariškin - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Spoljna obaveštajna služba Rusije ima podatke da je Ukrajina pravila svoje nuklearno oružje, izjavio je šef ruskih obaveštajaca Sergej Nariškin.

- Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je zadržala tehnički potencijal za pravljenje nuklearnog oružja i ona tu ima mnogo veće mogućnosti nego Iran ili Severna Koreja. Štaviše, prema obaveštajnim podacima koje dobija Spoljna obaveštajna služba, u Ukrajini se radilo u tom pravcu - rekao je Nariškin.

On je dodao da su SAD znale da Ukrajina pravi nuklearno oružje i bile su spremne da pomognu Kijevu.

- Nismo samo mi znali za to, nego i Amerikanci. Pritom, oni ne samo da nisu ometali realizaciju tih planova, nego su bili spremni da, što se kaže, podmetnu rame Ukrajincima očigledno računajući na to da će ukrajinske rakete sa nuklearnim bojevim glavama biti okrenute u pravcu istoka, nikako zapada - rekao je Nariškin.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

Takođe je saopštio da su uz podršku Velike Britanije u Ukrajini građene dve pomorske baze.

- Uz podršku Velike Britanije vršene su pripreme za otvaranje dve pomorske baze na obalama Crnog i Azovskog mora. Radilo se na modernizaciji opreme za vazdušnu navigaciju ukrajinskih vojnih aerodroma, što bi im u budućnosti omogućilo da primaju čitav spektar vojno-transportne avijacije Alijanse - rekao je šef ruskih obaveštajaca.

Prema rečima Nariškina, SAD zajedno sa saveznicima htele su da prime Ukrajinu u NATO, zaobilazeći pravila ulaska u Alijansu.

- Vašington i njegovi saveznici su forsirali pripreme za prijem Ukrajine u NATO, izmišljajući za Kijev polulegalne zaobilazne rute koje su osmišljene da skrate tradicionalni put za članstvo u Alijansu - rekao je Nariškin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike