Ankara zatvara Bosfor za ruske brodove, ali ipak postoji i jedan izuzetak

28.02.2022

12:49

0

Pozvaće se na Konvenciju iz Montroa iz 1936. godine

Ankara zatvara Bosfor za ruske brodove, ali ipak postoji i jedan izuzetak
Ruski brod - Copyright Profimedia

Članica NATO Turska promenila je državnu retoriku i nazvala rusku operaciju u Ukrajini "ratom".

Turska će ograničiti pristup Crnom moru ruskim ratnim brodovima, najavio je ministar psoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

- Sprovešćemo odredbe iz Konvenciju iz Montroa na transparentan način - naveo je Čavušoglu.

Pod tom Konvencijom iz 1936. godine, kojom se regulie prolaz kroz moreuze Crnog mora, Turska ima ovlašćenje da zatvori Bosfor i Dardanele za vojna plovila bilo koje zemlje, ukoliko su u ratu, i ako oseća da je sama u riziku od sukoba.

Međutim, Turska morske prolaze ne može nikada u potpunosti da zatvori osim ako nije i sama u ratu.    

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
 

Zvanična Ankara je ranije obećala da će primeniti delove međunarodnog pakta koji bi potencijalno ograničio tranzit ruskih ratnih brodova iz Mediterana u Crno more.

Prethodno je Kijev apelovao na turske vlasti da blokiraju ulazak ruskih brodova u Crno more iz kojeg je Moskva izvršila upad na južnu obalu Ukrajine.

Ipak, najmanje šest ruskih ratnih brodova i podmornica je ovog meseca prošlo kroz teritorijalne vode Turske i uplovilo u Crno more.

U nameri da uravnoteži obaveze prema Zapadu i bliske veze sa Moskvom, Ankara je poslednjih dana ocenjivala da je ruski napad "neprihvatljiv", ali do nedelje situaciju u Ukrajini nije okarakterisala kao rat.

Profimedia
 

Ipak, Čavušoglu je ponovio da Turska ne može da blokira pristup Crnom moru svim ruskim ratnim brodovima zbog klauzule koja izuzima one brodove koji se vraćaju u svoju matičnu bazu.

- Ne bi trebalo da bude zloupotrebe ovog izuzeća. Brodovi koji proglase povratak u svoje baze i prolaz kroz moreuz ne bi trebalo da budu uključeni u ratne operacije - rekao je Čavušoglu.

Turska ima dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i svaki preoštar potez prema Moskvi mogao bi da nanese štetu posrnuloj turskoj privredi koja nabavlja energente iz Rusije, truguje sa njom i ima velike prihode od turizma.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike