Sve zastave proruskih oblasti: Koju simboliku nose zastave Donjecka, Luganska i Krima? (FOTO)

28.02.2022

12:11

0

Autor: 24sedam

Preovladava uobičajeni trikolorni izgled

Sve zastave proruskih oblasti: Koju simboliku nose zastave Donjecka, Luganska i Krima? (FOTO)
donjeck2 - Copyright Profimedia

Kada je Federativna Država Novorusija želela da proglasi nezavisnost, bilo je jasno da će imati i svoje simbole, poput grba i zastava.

Novorusija, takođe poznata i pod neformalnim nazivom Lugandonija (od reči Lugansk i Donjeck) je državni savez koju čine samoproglašene države Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) u istočnom delu Ukrajine.  Proglašena je 22. maja 2014, a ozvaničena dva dana kasnije, kada su lideri DNR i LNR potpisali sporazum o ujedinjenju. 

Novorusija trenutno nema fiksirane granice, ali je de facto omeđena međunarodnim granicama Ukrajine sa Rusijom. Novorusija kao celina nije međunarodno priznata, a kao što znamo, Kremlj je priznao nezavisnost samoproglašenih republika na istoku Ukrajine zbog čega se podigla velika prašina u svetu.

Crno more i rudarstvo

Veoma brzo, te 2014. godine, trikolorna zastava Donjecke Narodne Republike je postala uobičajen prizor na istoku Ukrajine. Nove zastave su se bazirale na uobičajenom izgledu sa tri boje i grbom, a obično bi se zamenjivala bela boja.

Profimedia/Valentin Sprinchak/TASS
 

Zastave često nose ruskog dvoglavog orla, zamenjujući prikaz Svetog Đorđa, uz prikaz lokalne oblasti na grbu. Sa druge strane, grb Donjecka prikazuje Arhanđela Mihaila.

Zanimljivo je da je 15. maja 2014. godine Luganska Narodna Republika najavila takmičenje za dizajn novih simbola - zastave i grba.

Grafički dizajneri imali su priliku da istaknu svoje ideje.  

Zastava Donjecka ima tri boje, crnu, plavu i crvenu, sa štitom koji predstavlja simbol socijalističke heraldike i označava koliko je grad bio centar rudarstva i proizvodnje čelika.

Smatra se da crna predstavlja Crno more i rudarsku industriju, plava vodu, a crvena slobodu. Pojedini izvori su navodili da je zasnovana na nekadašnjoj Donjeck-Krivojroškoj Sovjetskoj Republici, samoproglašenoj državi kratkog veka koja je postojala od 12. februara do 29. marta 1918. Međutim, nema dokaza da je u to vreme postojala takva zastava.

Profimedia
 

Ima i verzija zastave na kojima piše i natpis "Donjecka Narodna Republika", uz prikaz dvoglavog orla. Od 2017. godine, vlasti i vojska su usvojile pojednostavljenu zastavu sa tri boje - crnom, plavom i crvenom.

Azurna nijansa

Kada je reč o zastavama Luganske Narodne Republike, nije mnogo poznato o njima. Prvi dizajn se ugledao na Donjeck, pa su postojale tri boje - svetlije plava (azurna), zatim plava i crvena, uz prikaz dvoglavog orla i natpis "Luganska Narodna Republika".

Profimedia/Stanislav Krasilnikov/TASS
 

Azurna boja je korišćena od 1950. do 1992. godine na zastavi Ukrajine tokom Sovjetskog Saveza. Svetlija nijansa plave se koristila i na zastavi grada Luganska. Od 2014. godine bilo je izmena, aktuelna zastava ima tri pomenute boje bez grba i natpisa.

Postoji i zastava Donjecke oblasti koja se često označava kao zastava Donbasa, a kreirala ju je umetnica Nina Ščerbak.

Zastava Luganske oblasti je kobaltna sa krugom sa gornje leve strane u kome se nalazi 17 žutih i 14 belih zvezdica.

Krimska bela boja

I samoproglašeni Krim imao je nekoliko izmena u svojoj zastavi. Jedna je zvanično usvojena 24. septembra 1992 kao zastava Autonomne Republike Krima, a ponovo je usvojena u aprilu 1999. Proces se ponovio i 4. juna 2014. kada je Krim pripojen Rusiji.

Profimedia
 

Radi se o tri horizontalne boje - plava, bela, crvena, s tim što je bela veće širine.

Ističe se i zastava krimskih Tatara koja na plavoj pozadini ima simbol tamga koji koriste evroazijski nomadi i srodne kulture.

Profimedia
 

Tamga je obično amblem plemena, klana i porodice. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike