ISPRAVKA: Ukrajinski nacionalisti nisu zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

01.03.2022

08:33

0

Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku

ISPRAVKA: Ukrajinski nacionalisti nisu zarobili dvadesetak vozila OEBS-a
Tan2022-2-28_235420194_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)

Pojedini portali, a među njima i 24sedam.rs, objavili su tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti” navodno zarobili vozila misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajini.

OEBS je ove navode demantovao, što je i utvrđeno u analizi portala Raskrinkavanje.ba, pa su i informacije u prvobitnoj vesti na našem portalu dobile ocenu PRENOŠENjE LAŽNIH VESTI.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”, inicijalno objavljenu na portalu Sputnik, ocenjeni su kao lažna vest. Sve druge objave, među kojima je i vest sa našeg portala, koje prenose ove tvrdnje dobile su ocenu prenošenje lažnih vesti.

Šta su činjenice?

Na zvaničnom Tvitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Takođe, kako ukrajinski fact-checking portal StopFake navodi u članku od 2.3.2022. godine, predstavnik/ca misije OEBS-a u Kramatorsku je u komentaru za njihov portal demantovao/la navode o “zarobljavanju” njihovih vozila. Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje i dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji.

U izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Dakle, Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku.

U skladu sa navedenom analizom naslov i tekst naše vesti su korigovani.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji, te u svom izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Takođe, na zvaničnom Tnjitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Informacija DNR-a koju smo preneli bez provere u prvobitnoj vesti je netačna.

Izvinjavamo se čitaocima na tome.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike