Vrše pritisak na druge, a gledaju svoje interese: SAD ne smeju da uvedu sankcije Rusiji u ovoj oblasti

02.03.2022

10:07

0

Amerika ne želi da naruši stabilnost ove grane privrede, dok ostale zemlje pritiska da budu oštre prema Moskvi

Vrše pritisak na druge, a gledaju svoje interese: SAD ne smeju da uvedu sankcije Rusiji u ovoj oblasti
Vladimir Putin i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Ukoliko bi došlo do obustavljanja isporuke obogaćenog uranijuma iz Rusije u SAD to bio bilo kritično za američku nuklearnu industriju, smatra glavni urednik portala za nuklearnu energiju Atominfo.ru Aleksandar Uvarov.

Američka nuklearna industrija pokušaće da utiče na američke vlasti da ne uvedu sankcije protiv isporuke uranijuma iz Rusije zbog situacije u Ukrajini, saopštili su zapadni mediji, piše Sputnjik.

- Nuklearna industrija SAD zavisi od povoljnog ruskog uranijuma - izjavio je za Rojters anonimni izvor. Prema podacima izvora agencije, elektroenergetske kompanije iz nuklearne industrije, uključujući 'Duke Energy Corp' i 'Exelon Corp' pokušavaju da lobiraju da se uranijum izuzme iz eventualnih sankcija.

- Nema mesta čuđenju. Prekid u isporuci ruskog obogaćenog uranijuma dovešće do izvesnog povećanja troškova američkih nuklearnih elektrana. Do izvesnog, ne preteranog povećanja - saopštio je Uvarov za RIA Novosti.

On je još istakao da imajući u vidu da sa ekonomskog stanovišta jedan broj nuklearnih elektrana u SAD radi ili na nuli ili sa gubicima, povećanje cena atomskog goriva postaće kap koja će preliti čašu.

Nuklearna industrija SAD je najveća u svetu po količini proizvedene energije. Na osnovu baze podataka “PRIS” Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAGATE), u Americi trenutno rade 93 nuklearne energetske jedinice ukupnog kapaciteta 95,5 GWh, a koje proizvode oko 20 odsto enerije u zemlji.

Udeo Rusije u isporuci uranijuma za potrebe nuklearne industrije u SAD iznosi oko 20 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike