Zapad bi da suspenduje Rusiju iz Saveta bezbednosti UN: Džonson podsetio - postoji jedna začkoljica!

01.03.2022

17:40

0

Zaista je teško napraviti bilo kakve promene u strukturama UN - podsetio je Boris Džonson

Zapad bi da suspenduje Rusiju iz Saveta bezbednosti UN: Džonson podsetio - postoji jedna začkoljica!
Copyright Printscreen/Youtube, CBC News

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da je suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbednosti UN težak zadatak, s obzirom na specifičnosti te organizacije.

- Zaista je teško napraviti bilo kakve promene u strukturama UN bez glasanja. Rusija ima veto u Savetu bezbednosti. Ne možemo da promenimo pravila bez pristanka Rusije - rekao je Džonson na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i premijerkom Estonije Kajom Kalas u Talinu.

Džonson je tako odgovorio na pitanje novinara o ideji da se suspenduje članstvo Rusije u Savetu bezbednosti UN zbog događaj u Ukrajini.

Da podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je 27. februara na retku hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine zbog siutacije u Ukrajini.

Sa 11 glasova "za" usvojena je odluka o sazivanju sednice Skupštine. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili odsutni.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je 25. februara sednicu na kojoj se glasalo o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahtevalo od nje da se odmah i bezuslovno povuče. Kao što se i predpostavljalo Rusija je stavila veto na nacrt pomenute rezolucije!

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike