Ukrajina mu poslužila za skretanje pažnje: Bajden haos u tuđem dvorištu iskoristio da prikrije nered koji je napravio u svom

02.03.2022

20:20

0

Obraćanje predsednika SAD u Kongresu razlikovalo se od svih dosadašnjih jer je više pričao o drugoj zemlji nego o sopstvenoj

Ukrajina mu poslužila za skretanje pažnje: Bajden haos u tuđem dvorištu iskoristio da prikrije nered koji je napravio u svom
Tan2022-3-2_54411738_1 - Copyright Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden proveo je prvih 15 minuta svog obraćanja o stanju nacije govoreći o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, događaju koji je privukao veću pažnju sveta od njegovih promašaja na domaćem terenu.

Iako se tokom godišnjeg govora predsednik Amerike obraća Kongresu sa porukom za njega i građane svoje zemlje, ovog puta u centru je bila Ukrajina, a njegovi komentari bili su prilagođeni za četiri različite grupe slušalaca.

Poruka narodu Ukrajine

Na početku svog govora Bajden je prozvao ukrajinsku ambasadorku u SAD Oksanu Markarovu, koja je sedela na balkonu pored Džil Bajden i drugih uvaženih gostiju.

Bajden je želeo da pošalje poruku da je Americi stalo do sudbine Ukrajine i da stoji uz nju, iako je odbio da se vojno meša u sukob.

- Svi od predsednika Zelenskog do svakog Ukrajinca, svojom neustrašivošću, svojom hrabrošću, svojom odlučnošću inspirišu svet - rekao je on.

Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP
 

Dok je Kijev opkoljen ruskim tenkovima, Bajden je i dalje ostao na rečima, iako je pre početka oslobodilačke akcije pretio Rusiji ozbiljnom reakcijom.

Poruka ruskom lideru

Bajdenova poruka ruskom lideru Vladimiru Putinu bila je jednostavna - on je napravio „lošu procenu”. „Ekonomski bol" koji su SAD i Evropa nametnule Rusiji zbog njene akcije tek je počeo, dodao je Bajden. Rublja je pala, ruska berza je u slobodnom padu, ruskim oligarsima je konfiskovana imovina, a Rusija je izgubila pristup ključnim tehnologijama.

Bajden je poslao još jednu poruku Rusiji osim one o „ekonomskom bolu", naglasivši da će Amerika i njeni saveznici braniti svaki pedalj teritorije zemalja članica NATO-a.

Putin je stavio svoje nuklearne snage u stanje povišene pripravnosti i upozorio na razorne posledice ako bilo koja nacija bude intervenisala u Ukrajini.

Poruka Evropi

SAD i njihovi evropski saveznici uskladili su svoje akcije kada su uveli sankcije Rusiji i ponudili vojnu pomoć Ukrajini. Bajden je nekoliko puta tokom svog govora istakao tu činjenicu.

Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP
 

- Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. Putin je pogrešio. Bili smo spremni - izjavio je Bajden.

Putin je možda stekao takav utisak zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana, što je izazvalo kritike na Bajdenov račun zbog toga što se tom prilikom nije konsultovao sa saveznicima. Ovo je bila tema koju je američki predsednik posebno izbegavao tokom svog govora.

Bajden je istakao da je Evropa imala ključnu ulogu u odgovoru na rusku vojnu akciju, izjavivši da je do toga došlo delimično zbog kontinuiranih napora ove administracije da poboljša narušene odnose.

Poruka narodu Amerike

Istraživanje javnog mnjenja objavljeno ranije u utorak pokazalo je da je većina Amerikanaca najviše želi da čuje šta Bajden ima da kaže o sukobu u Ukrajini. Bajdenova poruka je bila da je globalno jedinstvo, od Azije preko Latinske Amerike do Evrope, pa čak i Švajcarske, svedočanstvo napora njegove administracije.

- Američka diplomatija je važna. Amerikanci rešavaju stvari - rekao je on u Kongresu.

Jedno od Bajdenovih predizbornih obećanja bilo je da će obnoviti položaj SAD u svetu i poboljšati zategnute odnose sa saveznicima nakon burnih godina za vreme Trampove vladavine, a sada su rezultati tih napora vidljivi.

Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP
 

Bajden je takođe poslao poruku i onim Amerikancima koji su zabrinut zbog mogućnosti da američki vojnici budu izloženi riziku u ukrajinskom sukobu. Iako je naveo koje su obaveze SAD prema NATO saveznicima, njegova poruka o tome šta će SAD uraditi u Ukrajini takođe je bila direktna - američke snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini.

Zašto Bajden neće da pošalje vojsku u Ukrajinu

Bajden je na kraju morao da se pozabavi neminovnim povećanjem ekonomskih poteškoća koje će Amerikanci trpeti zbog sukoba u Ukrajini, teškoćama koje će se nadovezati na one koje je već izazvala pandemija kovida 19 i onim koje mogu imati političku cenu za predsednika čiji je položaj u javnosti SAD, prema istraživanjima javnog mnjenja, već slab.

On je rekao da će SAD pokušati da osmisle svoje sankcije kako bi ciljale rusku ekonomiju, ali da su troškovi za ostatak sveta bili neizbežni. Osim toga, najavio je da će SAD osloboditi 30 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi, ali je taj potez više simboličan nego što će zapravo ublažiti rastuću cenu gasa u Americi.

- Znam da vesti o onome što se dešava mogu zvučati alarmantno, ali želim da znate da će sve biti u redu - kazao je Bajden.

To je zapravo ono što najviše brine gospodina Bajdena. Ako se američka javnost ne bude osećala dobro, predsednik i njegova stranka mogli bi da snose posledice na novembarskim izborima na sredini mandata.

Nova anketa CNN/SSRS pokazuje da 83 odsto ispitanika podržava pojačanje sankcija Rusiji nakon invazije, čak i ako je samo 42 odsto ljudi donekle uvereno da će Bajden doneti ispravne odluke u sukobu.

Tanjug/Saul Loeb, Pool via AP)
 

Dok je Bajden u govoru proslavio ujedinjeni globalni front protiv Putina, nije pominjao mogućnost okončanja sukoba niti je tražio izlaz iz njega. Nije bilo nikakvih naznaka da bi sankcije mogle da se ublaže ukoliko bi Moskva zauzela drugačiji stav i bila spremna na razgovor.

"Nacija je sve samo ne jaka"

U stabilnijim vremenima, niska nezaposlenost u Americi i 1,2 triliona dolara kasno odvojenih za infrastrukturu bili bi pobeda za novog predsednika. Ali ovo nisu stabilna vremena.

Predsednikova očekivana brza ekonomska i infrastrukturna poruka i diskusija o jedinstvenom stavu Zapada protiv Rusije ne prikazuju pravo stanje iscrpljene i ogorčene Amerike, smatra analitičar Maks Berns.

Bajdenova prva godina na funkciji nije prevazišla duboke ideološke podele koje su isplivale na površinu tokom Trampove administracije, pandemija i dalje besni, a međunarodni sukobi od Avganistana do Ukrajine učinili su da SAD izgledaju neodlučne dok se haos odvija pred njihovim očima.

- Usredsređivanje na poslove sigurno će zadovoljiti nervozne umerene demokrate, koji su upozoravali Bajdena da odbaci agendu progresivne levice u korist razgovora o putevima i mostovima, pošto se smatra da će oni angažovati podeljene birače. Ali ekonomija i dalje ima dosta nedostataka, pošto je sa Bajdenom došla i inflacija i kriza lanca snabdevanja, koja je van njegove kontrole. Štaviše, najneposredniji američki problemi nisu ekonomski, već društveni i kulturni - one koje je Republikanska partija svesno iskoristila i pogoršala u pokušaju pobede po svaku cenu i zbacivanja demokrata. Stanje naše ekonomije može biti jako. Stanje naše unije je sve samo ne jako - napisao je Berns u svom tekstu za "NBC njuz".

Za Amerikance koji pate od političkih turbulencija istorijskih razmera, optimistični razgovori o tome kako se njihove megakorporacije koje izbegavaju poreze oporavljaju od pandemije poslednja su stvar na koju misle.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike