Putin poručio Makronu: Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, Kijevu neće uspeti odugovlačenje pregovora

03.03.2022

14:22

0

Rusija odlučna u borbi protiv nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini

Putin poručio Makronu: Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, Kijevu neće uspeti odugovlačenje pregovora
kremlj - Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

Cilj vojne operacije u Ukrajini jesu demilitarizacija i neutralni status Ukrajine, kako s njene teritorije ne bi pretila opasnost za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Ruski predsednik je naglasio da će svi zadaci specijalne vojne operacije biti ispunjeni u svakom slučaju, a da će pokušaji Kijeva da kupi vreme odugovlačenjem pregovora dovesti samo do toga da se u pregovaračkoj poziciji Moskve pojave novi uslovi.

Putin je, kako prenosi Kremlj u saopštenju, naglasio da je Rusija odlučna u borbi protiv nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini, koje vrše ratne zločine, uključujući postavljanje borbene tehnike u stambene četvrti i koristeći civile kao živi štit.

Prema njegovim rečima, tokom specijalne vojne operacije, koja teče po planu, ruska vojska čini sve što je moguće da se sačuvaju životi civila.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

Predsednik Rusije je pozvao Makrona da se pridruži naporima da se omogući bezbedna evakuacija stranih državljana iz Ukrajine, spomenuvši i grupu indijskih studenata u Harkovu koje ukrajinski militanti drže kao taoce.

Emanuel Makron je, kako je navedeno u saopštenju, obećao da će o tome razgovarati s ukrajinskim rukovodstvom.

Putin je Makronu skrenuo pažnju na to da zapadne zemlje, pa i sama Francuska, bukvalno ništa nisu učinile da bi primorale Kijev da ispunjava odredbe Minskih sporazuma.

Ruski lider je naglasio da se ćuti o višegodišnjem genocidu nad civilima u Donbasu, koji je doveo do brojnih ljudskih žrtava i prinudio stotine hiljada ljudi da traže utočište u Rusiji.

AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

Dvojica predsednika su se dogovorila da Pariz i Moskva nastave kontakte na raznim nivoima.

Putin je, takođe, detaljno komentarisao izjavu predsednika Francuske tokom obraćanja naciji povodom rata u Ukrajini da je laž da Rusija u Ukrajini vodi borbu protiv nacizma. Ruski predsednik je, kako saopštava Kremlj, argumentovano objasnio kakva je suštinska uloga neonacista u državnoj politici Kijeva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike