Stop za ruske avione! SAD zatvaraju vazdušni prostor (VIDEO)

02.03.2022

06:32

1

Bajden je naglasio da su SAD i NATO saveznici jedinstveni u odgovoru na „neisprovociranu i invaziju s predumišljajem Rusije na Ukrajinu"

Stop za ruske avione! SAD zatvaraju vazdušni prostor (VIDEO)
Tan2022-3-2_61933443_0 - Copyright Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool)

Sjedinjene Američke Države zatvoriće svoj vazdušni prostor za avione iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom godišnjeg obraćanja Kongresu o stanju nacije.

Kako je preciziralo američko ministarstvo saobraćaja, zabrana se odnosi na sve avione koji su u vezi sa Rusijom, bilo da se radi o putničkim, čarter ili transportnim letovima. Takođe, zabrana se odnosi na sve avione koji su registrovani, sertifikovani eksploatisani u Rusiji, ili ih kontrolišu osobe koje su povezane sa Rusijom.

Bajden je naglasio da su SAD i NATO saveznici jedinstveni u odgovoru na „neisprovociranu i invaziju s predumišljajem Rusije na Ukrajinu“.

On je naveo da će iz situacije u Ukrajini „Rusija izaći slabija, a svet jači“.

SAD i saveznici će braniti svaki pedalj NATO teritorije punom snagom te alijanse, rekao je Bajden, ponavljajući da neće slati trupe u Ukrajinu.

„Mobilisali smo kopnene snage, vazdušne jedinice, mornaricu kako bismo branili NATO zemlje, uključujući Poljsku, Rumuniju, Letoniju, Estoniju i Litvaniju“, naveo je Bajden.


SAD će uputiti pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara, najavio je Bajden i dodao da će američke vlasti istraživati, kako je rekao, „kriminalna dela ruskih oligarha i korumpiranih lidera“ i zapretio im oduzimanjem imovine.

Bajden je priznao da sankcije koje su uvedene Rusiji negativno utiču i na američku ekonomiju, kojoj je obećao zaštitu.

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan. Mnoge zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione. Juče je Vladimir Zelenski odbio da pregovara u Belorusiji, pa je na kraju dogovor ipak postignut. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ostao je privržen svom evropskom putu, pa je juče potpisao zahtev za pristupanje Ukrajine EU. Ovaj njegov potez odmah je naišao na odobravanje osam članica koje su se saglasile da bi ovoj bivšoj sovjetskoj republici po hitnom postupku trebalo dozvoliti status kandidata za članstvo u EU. 

Sve o sukobima u Ukrajini čitajte u našem blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike