Neutralnost prekinuta nakon dva veka: Švajcarska se ukjučila u sukob Ukrajine i Rusije

01.03.2022

07:37

0

Potez Švajcarske i nije toliki problem za Moskvu, koliko podatak da je u inostrastvu ostalo blokirano čak 640 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi

Neutralnost prekinuta nakon dva veka: Švajcarska se ukjučila u sukob Ukrajine i Rusije
geneva-gc0e64bdd1_1280 - Copyright Pixabay

 

Idilična zemlja u Alpima, koja je uspela da izbegne Prvi i Drugi svetski rat, danas je suspendovala svoju neutralnost. Nakon 207 godina nemešanja u svetsku i evropsku politiku, danas je odlučila da zamrzne imovinu Vladimira Putin i još 369 Rusa koje je sankcionisala Evropska unija.

Švajcarska je, kako je objašnjeno, privremeno odustala od neutralnosti, zbog  napada Rusije na Ukrajinu. Osim blokade računa i imovine,  Švajcarska je zatvorila i nebo za ruske avione. Iz Berna je poručeno da Švajcarska ostaje neutralna ali posvećena Zapadnim vrednostima.

Prema podacima švajcrske centralne banke, ruski građani i firme u bankama u toj zemlji imaju 10,4 milijardi švajcarskih franaka. To ne iznenađuje jer u Švajcarskoj posluje više kompanija koje trguju ruskom naftom.

Potez Švajcarske i nije toliki problem za Moskvu, koliko podatak da je  u inostrastvu ostalo blokirano čak 640 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike