Misterija najvećeg aviona na svetu: Nalazi se usred sukoba u Ukrajini, a radi se o pravom čudu avijacije (VIDEO)

28.02.2022

15:22

0

Autor: 24sedam

Radi se o impozantnoj letelici koja drži brojne rekorde

Misterija najvećeg aviona na svetu: Nalazi se usred sukoba u Ukrajini, a radi se o pravom čudu avijacije (VIDEO)
antonov - Copyright AP Photo/Sergey Vaganov, File

Već danima se nagađa šta se dogodilo najvećem avionu na svetu. čuvenoj letelici Antonov An-225M Mrija (što znači "san").

Kada su ruske snage pokrenule specijalnu operaciju u Ukrajini, avion je bio stacioniran u hangaru u ukrajinskoj vazdušnoj bazi u Hostomelu.

Pošto su usledile borbe, oštećen je i hangar, ali se ne zna šta se dogodilo sa gigantom. Za sada, oglašavala se samo ukrajinska strana koja tvrdi da je letelica uništena, mada nisu ponudili nikakve dokaze za to.

I iz same avio-kompanije "Antonov" su saopštili da tek treba da utvrde kolika su oštećenja i šta se dogodilo.

 

 

Bilo kako bilo, radi se o impozantnom avionu koji je držao brojne rekorde, a često je korišćen u humanitarne svrhe.

Gigant na nebu

Antonov An-225 Mrija bio je strateški teretni avion koji je dizajnirao Konstruktorski biro Antonov u Ukrajini za vreme Sovjetskog Saveza tokom osamdesetih. Nakon uspešnog ispunjavanja svojih sovjetskih vojnih misija, osam godina je bio u "penziji", nakon čega je renoviran i ponovo uveden u komercijalni rad sa avio-prevoznikom "Antonov erlajns", orijentišući se na transport tereta.

 

 

AN-225 je korišćen i tokom humanitarnih kriza u drugim zemljama. Posle zemljotresa na Haitiju 2010. isporučio je humanitarnu pomoć susednoj Dominikanskoj Republici, a tokom prvih dana pandemije kovida 19 korišćen je za transport medicinskog materijala do brojnih pogođenih područja. Najveći broj zaštitnih maski za svet prevezao je upravo AN-225.

Avion je imao i najveći raspon krila od svih aviona u operativnoj službi. Drugi rekordi koje je držao An-225 odnosili su se na teret u pogledu težine i dužine, jer je mogao da nosi i do 640 tona.

Njegova popularnost u svetu vazduhoplovstva često je privlačila veliki broj avio-zaljubljenika gde god da je otišao, posebno kada je nastupao kao zvezda na aeromitinzima.

Profimedia
 

Rekordi

Sa svojim grandioznim gabaritima "Mrija" je oborio višestruke rekorde, poput toga da je najteži avion ikada napravljen, teži od svakog dvospratnog Erbasa A380.

"Mrija" drži apsolutni svetski rekord za vazdušni transport od 189.980 kg i ukupnu nosivost od 253.820 kg. Takođe je prevezao teret od 247.000 kg na komercijalnom letu.

11. septembra 2001, nosio je četiri borbena tenka sa rekordnim opterećenjem od 253,82 tone tereta, leteći na visini od 10.750 m.

Godine 2009. u avion je utovaren najteži pojedinačni teret ikada poslat vazdušnim transportom, dužine od 16,23 m i širine od 4,27 m. Pošiljka je bila generator za gasnu elektranu u Jermeniji, koja je zajedno sa utovarnim okvirom, težila rekordnih 189 tona. U komercijalnim aranžmanima cena njegovog najma bila je oko 30.000 dolara po satu.

Godinu dana kasnije, An-225 je prevezao najduži komad vazdušnog tereta na svetu, dve probne lopatice vetroturbine od 42,1 m iz Tjenđina u Kini do Skridstrupa u Danskoj.

Opšte karakteristike

Ostaće zabeleženo da su maltene sve karakteristike ovog aviona bile zlatna slova u avio-knjigama. Posada od šest članova upravljala je avionom kapaciteta od 253,820 kilograma, dužine 84 metara, sa rasponom krila od 88.4 metara (905 metara kvadratnih bila je površina samih krila).

ProfimediaGUILLAUME SOUVANT/SIPA
 

Visina je iznosila 18,1 metara, a težina bez tereta 285,000 kg (maksimalna težina prilikom poletanja nije smela da prelazi 640,000 kg).

Kapacitet za gorivo bio je 300,000 kg, dok su maksimalna brzina i domet iznosili 850 km/h i 15,400 km. Sve ovo omogućili su Progress D-18T turbo motori, njih ukupno šest.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike