Obruč se steže, pritisci sa Zapada sve jači: Zašto Indija ne pristaje na igru SAD kad je u pitanju Rusija?

02.03.2022

08:23

0

Delhi je uspeo da do sada održi dobre odnose sa Moskvom, ali se plaši novih pretnji Amerike

Obruč se steže, pritisci sa Zapada sve jači: Zašto Indija ne pristaje na igru SAD kad je u pitanju Rusija?
Vladimir Putin i Narendra Modi - Copyright Profimedia

Dok su se mnoge zemlje sveta bez obzira na jake odnose sa Rusijom obrušile na Moskvu zbog oslobodilačke vojne akcije u Ukrajini, Indija je u poslednjih nekoliko dana vukla pažljive potreze pokušavajući da održi na nivou odnose i sa Rusijom i sa Zapadom.

U prvoj izjavi Delhija u Savetu bezbednosti UN (SB UN) nije navedena nijedna zemlja direktno, ali se izražava žaljenje što pozivi međunarodne zajednice da se diplomatiji i dijalogu da šansa nisu uslišeni.

Međutim, Indija nije kritikovala Rusiju. I pre nego što je Savet bezbednosti UN glasao o nacrtu rezolucije UN za osudu „invazije", Delhi se suočio sa pozivima Rusije, SAD i Ukrajine „da uradi pravu stvar“.

Ukrajina i Rusija su čak javno pozvale Delhi da zauzme jasan stav, ali je Indija odlučila da se uzdrži od glasanja.

Indija je govorila o važnosti Povelje UN, međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, dodajući da sve države članice treba da poštuju ove principe u pronalaženju konstruktivnog puta napred.

Profimedia
Narendra Modi

Ali odluka Indije da se uzdrži pokrenula je pitanja, posebno na Zapadu, o tome da li je najveća svetska demokratija trebalo da zauzme jasniji stav.

Nema dobrih opcija

Bivši indijski diplomata Dž. N. Misra kaže da Indija može da bira između loših i gorih opcija.

- Ne može se naginjati u oba smera u isto vreme. Indija nije imenovala nijednu zemlju, što pokazuje da neće ići protiv Moskve. Morala je da bude suptilna u odabiru strane, i to je i uradila - dodaje on.

Postoji nekoliko razloga za nastojanje Indije da pronađe diplomatsku ravnotežu po pitanju Ukrajine.

Najvažnije su odbrambene i diplomatske veze Indije sa Moskvom, koje Delhi ne bi voleo da prekine.

Rusija je i dalje najveći indijski dobavljač oružja, iako je njen udeo pao na 49 odsto sa 70 odsto zbog odluke Indije da diverzifikuje svoj portfelj i podstakne domaću proizvodnju u oblasti odbrane.

Profimedia
Vladimir Putin

Takođe, Rusija isporučuje opremu poput raketnog odbrambenog sistema S-400, koji Indiji daje ključno, strateško odvraćanje od Kine i Pakistana, i to je razlog zbog kog je nastavila sa narudžbom, uprkos pretnjama američkim sankcijama.

Pitanje odbrambenih zaliha

Štaviše, Delhiju je teško da prekine jednodecenijsku istoriju diplomatske saradnje sa Rusijom po nekoliko pitanja. Moskva je u prošlosti stavila veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o spornom Kašmiru kako bi pomogla Indiji da to ostane bilateralno pitanje.

U ovom kontekstu čini se da Indija sledi svoju čuvenu strategiju nesvrstanosti i promovisanja dijaloga za rešavanje problema.

Majkl Kugelman, zamenik direktora istraživačkog centra „Vilson“, kaže da stav Indije nije iznenađujuć, jer je u skladu sa njenom prošlom strategijom.

On dodaje da Delhiju izgleda nije prijatno zbog onog što se dešava u Ukrajini, ali da nije verovatno da će promeniti svoj stav.

- To jednostavno Indija sebi ne može da priušti u ovom trenutku zbog svojih odbrambenih i geopolitičkih potreba - kaže on, i dodaje da je Delhi odabrao neke jake reči u Savetu bezbednosti UN kako bi pokazao da mu nije prijatno zbog situacije u Ukrajini.

Indija takođe ima težak zadatak da pokuša da evakuiše 20.000 građana, uglavnom studenata, iz Ukrajine.

Johanna Geron, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Bivši indijski diplomata Anil Trigunijat, koji je služio u Moskvi i Libiji, gde je nadgledao evakuaciju indijskih državljana kada je sukob izbio 2011. godine, kaže da su potrebne bezbednosne garancije svih strana u sukobu da bi operacija evakuacije bila uspešna.

- Indija ne može da stane na jednu stranu rizikujući da ugrozi bezbednost svojih građana. Štaviše, ona vidi holističku sliku koja podrazumeva držanje otvorenog kanala sa svima - dodaje on.

U tom smislu, Indija je u jedinstvenom položaju, jer je jedna od retkih zemalja koja ima dobre odnose i sa Vašingtonom i sa Moskvom.

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ministar spoljnih poslova Subramandžam Džašankar sa zvaničnicima u Vašingtonu.

Modi je takođe razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Trigunijat kaže da je Indija dobro postupila odlučivši da održi otvorene diplomatske kanala sa obe strane.

- Indija nije direktno kritikovala Rusiju, ali nije zatvorila oči pred patnjom Ukrajinaca. Ona je usvojila izbalansiran pristup. Snažno je govorila o teritorijalnom integritetu u Savetu bezbednosti UN i jasno je istakla težak položaj Ukrajine - dodao je on.

Rizik od pritisaka

Ako Vašington i njegovi evropski saveznici nastave da uvode oštre sankcije Rusiji, Indiji će možda biti teško da nastavi da posluje sa Moskvom.

AP Photo/Alex Brandon
Džozef Bajden

Čini se da SAD u ovom trenutku razumeju poziciju Indije, ali nema garancija da će tako biti i ubuduće.

Kada je američki predsednik Džozef Bajden nedavno upitan koji je stav Indije, nije dao konkretan odgovor.

- Imaćemo konsultacije sa Indijom. Nismo to u potpunosti rešili - rekao je on.

Pitanje sankcija zbog kupovine S-400 i dalje se nameće. Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA) uveden je 2017. da bi se ekonomskim i političkim sankcijama ciljalo na Rusiju, Iran i Severnu Koreju. Takođe zabranjuje bilo kojoj zemlji da potpisuje sporazume o odbrani sa ovim državama.

Stručnjaci veruju da bi upravo to pitanje moglo postati kec u rukavu SAD prilikom pregovora sa Indijom.

U međuvremenu, Moskva bi mogla da iskoristi sopstvene taktike pritiska, koje uključuju jačanje veza sa indijskim najvećim rivalom Pakistanom, ukoliko vide promenu u strategiji Delhija.

Rusija je prihvatila jačanje veza između Indije i SAD u poslednje dve decenije, ali Ukrajina je crvena linija koju ne bi želela da Delhi pređe.

Šta je Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije

Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA) federalni je zakon Sjedinjenih Američkih Država kojim su uvedene sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Rusiji.

Predlog zakona je usvojio Senat 27. jula 2017, nakon što ga je izglasao Predstavnički dom. Predlog zakona je 2. avgusta 2017. godine potpisao tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je izjavio da veruje da je zakon „ozbiljno pogrešan“.

Indija je u oktobru 2018. potpisala ugovor sa Rusijom vredan 5,43 milijarde dolara o nabavci četiri odbrambena protivraketna sistema zemlja-vazduh S-400 „Trijumf“, ignorišući CAATSA. SAD su zapretile Indiji sankcijama zbog odluke da od Rusije kupi raketne odbrambene sisteme.

Dve naftne kompanije naručile su sirovu naftu iz Irana u novembru iste godine ignorišući CAATSA. I tada su SAD zapretile Indiji sankcijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike