Internet se udružio protiv Rusije: Pretraživači upozoravaju ljude na „prevaru", „Raša tudej" označena kao „opasna" (FOTO)

03.03.2022

12:41

0

Kada „ignorišete upozorenje" i odete na portal, pojavljuje se polovično učitana stranica, što govori o ozbiljnosti napada koji ovaj portal trpi

Internet se udružio protiv Rusije: Pretraživači upozoravaju ljude na „prevaru", „Raša tudej" označena kao „opasna" (FOTO)
profimedia-0356664697 - Copyright Printscreen

Ruska medijska kuća „Raša tudej" suočila se sa ozbiljnim problemima otkad je Vladimir Putin odlučio da pokrene oslobodilačku vojnu akciju u Ukrajini sa ciljem da „demilitarizuje i denacifikuje" susednu zemlju.

Tako je već drugog dana vojne operacije trpela ozbiljne hakerske napade koji su imali za cilj da spreče korisnike interneta da dođu do informacija koje se objavljuju na ruskom portalu, da bi se sada otišlo korak dalje.

Naime, kada se u pretraživaču ukuca rt.com, Gugl upozorava korisnike na „prevaru" dok pored adrese sajta stoji uzvičnik uokviren u crveno sa rečju „Opasno".

„Ovaj sajt može biti hakovan ili obmanjujuć. Ako mu date šifre ili lične informacije, pod rizikom ste od krađe identiteta ili finansijske prevare", navodi se u upozorenju, dok korisnici ispod toga dobijaju opcije da se „bezbedno vrate nazad" ili da „ignorišu upozorenje".

Kada „ignorišete upozorenje" i odete na portal, pojavljuje se polovično učitana stranica, što govori o ozbiljnosti napada koji „Raša tudej" trpi i koji se najviše ispoljava kod kornisnika koji na računarima koriste američke pretraživače.

Printscreen
 

 

Kada je 25. februara saopšteno da je portal ove medisjke kuće napadnut, rečeno je da je ustanovljeno da 27 odsto napada dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, koje nisu zabranile ovaj portal kako bi mogle da prate o čemu oni izveštavaju.

Ruska medijska mreža Raša tudej zabranjena u Evropi i Kanadi nakon oslobodilačke vojne akcije Rusije u Ukrajini. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u nedelju da će RT, kao i druga svetska ruska televizija Sputnjik, biti zabranjeni u Evropskoj uniji, nazvavši ih „medijskom mašinom Kremlja“ i dodavši da EU „razvija alate za zabranu njihove toksičnosti i štetnih dezinformacija“.

Glavni kanadski televizijski provajderi takođe su prošlog vikenda najavili da će izbaciti RT iz svoje ponude.

Kanal RT je objavio kopiju pisma Instagrama u kojem se navodi da je RT blokiran u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Češkoj, na Kipru i Malti, prenosi TASS.

Profimedia
 

Podsetimo, pritisak zapadnih zemalja na Rusiju, njene zvaničnike i medije počeo je sankcijama koje su usledile nakon odluke Moskve da prošlog četvrtka, 24. februara, pokrene oslobodilačku vojnu akciju u Ukrajini kako bi je „demilitarizovala i denacifikovala".

Sve se odigralo posle intenzivnih napada ukrajinske vojske na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su zatražile pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina, na šta je on hitro reagovao poslavši u ove teritorije vojsku koja je počela da gađa vojna postrojenja i objekte nakon što je NATO odbio da adekvatno odgovori na njene zahteve za bezbednosne garancije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike