Peking podržava dijalog Rusije i Ukrajine: Kina pozdravlja sve diplomatske napore koji vode do političkog rešenja

04.03.2022

21:40

0

Stavove Kine saopštio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Džun

Peking podržava dijalog Rusije i Ukrajine: Kina pozdravlja sve diplomatske napore koji vode do političkog rešenja
kina - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Peking podržava dijalog Rusije i Ukrajine, kao i diplomatske napore koji su usmereni na pronalaženje političkih sporazuma, izjavio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Džun.

- Pozivamo Rusiju i Ukrajinu da sačuvaju privrženost političkom rešavanju situacije i da pregovorima dođu do rešenja. Pregovori koji će podrazumevati legitimnu zabrinutost obe strane i promovisati dugoročni mir, stabilnost i bezbednost u Evropi. Kina pozdravlja sve diplomatske napore koji vode do političkog rešenja, rekao je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Na teritoriji Belorusije su 28. februara i 3. marta održane prve dve runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije, a treća se očekuje tokom vikenda.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike