Sada i zvanično - Brisel doneo odluku: Usvojen novi paket sankcija Rusiji!

28.02.2022

17:16

0

Savet EU još jednom zahteva od Rusije da odmah prekine svoje vojne akcije

Sada i zvanično - Brisel doneo odluku: Usvojen novi paket sankcija Rusiji!
Brisel - Copyright Pixabay

Savet EU danas je i zvanično usvojio novi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti ”teške posledice Rusiji” zbog njenih akcija u Ukrajini.

U saopštenju Saveta EU navodi se da su usvojene i dve mere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda koje će ”doprineti jačanju sposobnosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zaštiti civilnog stanovništva od tekuće vojne agresije”.

- Mere pomoći, ukupne vrednosti pola miljarde evra finansiraće nabavku opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga, uključućiujući - po prvi put - ubojitu opremu - navodi se u tesktu saopštenja.

Savet EU je usvojio i odluku o tome da se na teritoriji EU uskrate dozvole za sletanje, poletanaje ili preletanje aviona kojim upravljaju ruski avio-prevoznici, uključujći bilo koji registrovani avion u Rusiji ili neruski registrovani avion koji kontroliše rusko pravno ili fizičkog lice.

- Biće zabranjeno obavljanje transakcija sa Ruskom centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili telom koje deluje u ime ili po nalogu Ruske centralne banke - navode u Savetu EU.

Savet EU još jednom zahteva od Rusije da odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Istovremneo, Ruisja i oružane formacije koje podržava Rusija se pozivaju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

- Upotrebi sile i prinudi za promenu granica nema mesta u 21. veku. Tenzije i sukobe treba rešavati isključivo dijalogom i diplomatijom - zaključuju u Savetu EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike