Direktor Roskosmosa: Napad na naše satelite je povod za rat

02.03.2022

10:51

0

I ranije je bilo pokušaja hakovanja, ali je bezbednosni sistem uspeo da ih odbije

Direktor Roskosmosa: Napad na naše satelite je povod za rat
Dmitrij Rogozin - Copyright Profimedia

Posle hakerskog napada na ruski Centar za kontrolu letova šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je da je nesposobljavanje satelita casus belli (događaj koji uzrokuje rat).

- Hoću da upozorim one koji to pokušavaju da urade da je reč o zločinu koji treba veoma oštro da bude kažnjen, jer je udaljavanje bilo koje kosmičke konstelacije bilo koje države sa dužnosti takozvani casus belli, odnosno izgovor za rat - rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24”.

Prema njegovim rečima, korporacija će tragati za počiniocima ovih napada i prenositi podatke o njima specijalnim službama za pokretanje krivičnih dela.

Pre toga je primetio da je bilo pokušaja hakovanja, ali da je bezbednosni sistem Roskosmosa uspeo da ih odbije.

- Da, bilo je takvih pokušaja da se upadne u kontrolne centre, ali je naš bezbednosni sistem to automatski apsorbovao i odbio te napade - rekao je Rogozin.

Ranije je jedan broj Telegram kanala izvestio da je hakerska grupa NB65, povezana sa mrežom Anonimus, navodno uspešno hakovala komunikacije Roskosmosa sa ruskim satelitima.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

Direktor Roskosmosa je, takođe, rekao da Rusija očekuje garancije da „Vanveb" sateliti neće biti korišćeni u vojne svrhe, a da je rok za pružanje takvih garancija 4. mart u 21.30. Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, nosač raketa „Sojuz 2" će biti uklonjen s lansiranja.

- Zahtevamo da nam budu pružene sveobuhvatne pravne garancije da „VanVeb" neće koristiti ove satelite u vojne svrhe i da neće pružati usluge određenim vojnim resorima - rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24“.

„VanVeb“ sateliti su namenjeni ostvarivanju svemirskog komunikacionog sistema koji obezbeđuje brz pristup internetu bilo gde u svetu.

Prema ranije najavljenim planovima, za izvođenje satelita „VanVeb“ u svemir tokom 2022. godine planirano je šest lansiranja sa rakete „Sojuz“ s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, kao i jedno lansiranje s kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani.

Ranije je saopšteno da zbog situacije u Ukrajini „VanVeb“ još nije odlučio da li će lansiranje satelita s Bajkonura, planirano za 5. mart, biti odloženo. Ruska strana je saopštila da je spremna da nastavi da ispunjava ugovorne obaveze i da se priprema za lansiranje.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike