Sedmica u svetu: Nejaki protiv Rusije, Ukrajina na tankom ledu i anarhija na Zapadu radi političkih poena

13.03.2022

20:21

0

Društvene mreže su se postavile ekstremistički prema Moskvi i njenim medijima, otkriveni su i novi detalji o biološkom laboratorijama u Ukrajini koje su finansirale Sjedinjene Američke Države, a koronavirus ponovo je našao način da postane jedna od gorućih tema

Sedmica u svetu: Nejaki protiv Rusije, Ukrajina na tankom ledu i anarhija na Zapadu radi političkih poena
pregled nedelje profimedia-0665176467 - Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

U nedelji za nama (7-13. marta) nastavljeni su napori da se postigne dogovor između ruske i ukrajinske strane i da se vojna operacija na istoku Evrope okonča. Zapad je uveo nove sankcije Rusiji, koje škode čak i njihovoj ekonomiji, društvene mreže su se postavile ekstremistički prema Moskvi i njenim medijima, a otkriveni su i novi detalji o biološkom laboratorijama u Ukrajini koje su finansirale Sjedinjene Američke Države.

Uvlačenje neprijateljima, provokacije usred pregovora i civili na meti nacista

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedeljak da zemlje članice NATO imaju "zeleno svetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je Rusija spremna da obustavi vojnu operaciju ako Kijev ispuni uslove, a Moskva je objavila spisak neprijateljskih zemalja na kom se našao i jedan naš sused. Visoki američki funkcioneri otputovali su u Venecuelu na razgovore sa zvaničnicima vlade predsednika Nikolasa Madura, u pokušaju da, u jeku sukoba u Ukrajini, privole Karakas da se distancira od Moskve, Putin je saopštio da ukrajinski nacionalisti sprečavaju povlačenje civila, a otkriveno je i da se u redovima ukrajinkse vojske nalaze silovatelji i ubice koji su pušteni iz zatvora.

Ekstremni desničari iz Nemačke izrazili su želju da se bore protiv Rusije i počeli su da se priključuju ukrajinskim snagama, američki politički analitičar istakao je da je krv mrtvih civila na rukama SAD, a Putin je od EU zatražio da izvrše pritisak na Kijev. Ukrajinski nacisti su gađali civile, ruska kulturna institucija sa sedištem u Parizu napadnuta je molotovljevim koktelom, a Moskva je raskrinkala laž ukrajinskih nacista o napadu na nuklearnu elektranu. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da Kijev želi direktne pregovore predsednika Vladimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, direktno ga prozvavši, a šta se sve u ponedeljak, 7. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Kolebanje Zelenskog i raj za plaćenike

Bugarski premijer Kiril Petkov istakao je da podržava sankcije protiv Rusije kao sredstvo zaustavljanja ruske vojne operacije u Ukrajini, ali da će najverovatnije tražiti izuzeće iz mera koje uključuju uvoz ruske nafte i prirodnog gasa, dok su Amerikanci nastavili da pritiskaju Madura da se okrene protiv Putina, obećavši mu i ublažavanje sankcija. Bivši ukrajinski predsednik, Viktor Janukovič, svrgnut 2014. godine, poslao je poruku aktuelnom lideru Vladimiru Zelenskom  rekavši mu, između ostalog, da je dužan da zaustavi krvoproliće.

AP Photo/Daniel Cole
 

Zelenski je na pitanje o mogućnosti priznanja Krima i republika Donbasa izjavio da postoji mogućnost da se o tome razgovara i da se pronađe kompromis, ukrajinski nacisti pobegli su pred Čečenima koji tvrde da su jedno mesto očistili od njih, dok su Ujedinjene nacije potvrdile da Ukrajina sprovodi nasilje nad proruski nastrojenim građanima. Zelenski je poručio da Ukrajina neće ući u NATO ukoliko dobije bezbednosne garancije od Rusije, Putin je potpisao novi dekret za bezbednost Rusije, a otkriveno je i da je još 2007. znao za prljavi plan NATO-a i da je naslutio ukrajinsku krizu.

Ukrajinska državna korporacija za proizvodnju naoružanja Ukroboronprom saopštila je da će svakome ko zarobi borbeno spreman ruski vojni avion isplatiti nagradu u iznosu od milion dolara, navodeći "da je ponuda otvorena za ruske pilote koji žele da promene stranu", plaćenici iz skoro celog sveta počeli su da dolaze u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske, a kako je na istoku Evrope protekao utorak, 8. mart, možete pročitati u našem blogu uživo.

Bezumne sankcije, EU manja od makovog zrna i zatvorena vrata za SAD

Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds saopštio je u sredu da privremeno zatvara svih 850 restorana u Rusiji kao "odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini", ali on je samo jedna američka kompanija u nizu, Rusi su došli do tajnih dokumenata koji otkrivaju da je Ukrajina planirala ofanzivu u Donbasu još u martu, dok je Marija Zaharova aludirala na to da je zabrinuta za psihičko stanje Vladimira Zelenskog. Pakistanski premijer Imran Han odgovorio je zapadnim diplomatama na poziv da ta zemlja podrži osude protiv ruske operacije u Ukrajini, rekavši da građani njegove zemlje nisu američki robovi, dok je EU dogovorila novi paket sankcija. Černobilju je isključeno napajanje, zbog čega je izdato upozorenje na novu nuklearnu katastrofu, ali su se Rusi brzo snašli i Belorusija je počela da snabdeva elektranu električnom energijom.

AP Photo/Andrew Marienko
 

Peskov je pozvao Ukrajinu i zapadne zemlje da priznaju nezavisnost DNR i LNR, dok je razdor u NATO još jednom došao do izražaja, pošto se ispostavilo da zemlje članice ne mogu da se dogovore po pitanju delanja u Ukrajini. Zelenski je potpisao novi zakon kojim se kažnjavaju izdajnici države, nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da njegova zemlja sigurno neće slati ratne avione Kijevu, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbio da prati ostatak Alijanse u neprijateljskim akcijama usmerenim prema Rusiji. Zaharova je upozorila da će se posle usvojenih antiruskih sankcija situacija u zapadnim državama dramatično pogoršatiPutin je naložio istragu posle saznanja da su regruti angažovani u vojnoj operaciji u Ukrajini, suprotno njegovom naređenju da se to ne čini, a NATO je obrazložio zašto odbija da zabrani letove iznad Ukrajine.

Pored onih koji su već na frontu, u Čečeniji se prijavilo nekoliko desetina hiljada dobrovoljaca koji od svog lidera Ramzana Kadirova traže dozvolu kako bi otišli u Ukrajinu i “konačno završili sa nacistima”, Zelenski je još jednom tražio razgovor sa Putinom, a otkriveno je i koliko je naoružanja Kijev dobio od Zapada. U potrazi za alternativnim putem za uvoz nafte i gasa, nakon što je u potpunosti obustavio kupovinu ruske nafte na tržištu i pošto nije uspeo da dobije željene rezultate i garancije od predsednika Venecuele, do pre nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD-a, američki predsednik Džo Bajden sada je pokušavao da se dogovori sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaliva, kao što su Saudijska Arabija i UAE, ali nijedan od dva lidera nije hteo da odgovori na njegov poziv. Šta se sve u sredu, 9. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Cvetanje nacističkih organizacija u Ukrajini i pokušaj svaljivanja krivice na Rusiju

Oko 100 američkih državljana odabrano je za učešće u vojnim operacijama u Ukrajini, uključujući veterane Avganistana i Iraka, izjavio je vojni ataše ukrajinske ambasade u Vašingtonu, a ispostavilo se da su među dobrovoljcima koji bi da se bore protiv ruske vojske i teroristi. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da više neće učestvovati u radu Saveta Evrope jer smatra da ta institucija postaje "platforma za zapadni narcisizam" i subverzivne aktivnosti prema Moskvi, pregovori Lavrova i Kulebe u Antaliji nisu dali rezultat, a lider Čečenije zahvalio se Srbiji i predsedniku Aleksandu Vučiću na podršci Rusiji.

Profimedia
 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev, oprostio se od Mekdonaldsa našalivši se na račun ove kompanijeAmerika je rasporedila raketne sisteme u Poljskoj, dok je Putin izjavio da SAD pokušavaju da okrive Rusiju za sopstvene greške i da sankcije uvedene Rusiji nisu legitimne. Nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder otišao je u Moskvu kako bi razgovarao sa ruskim liderom, a Zaharova je Britance optužila za nekoliko genocida, ističući da su oni stvorili nacizam i koncentracione logore. Igor Višnjevetski, zamenik direktora odeljenja za kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, objasnio je da nuklearni rat nemoguć, Rusija je napad na bolnicu u Marijupolju nazvala izrežiranom provokacijom Kijeva, dok je potpredsednica SAD Kamala Haris krenula stopama svog šefa jer je počela da se smeje dok je pričala o Ukrajini.

Američki predsednik Džozef Bajden okrivio je za rekordnu inflaciju u SAD u poslednjih 40 godina sankcije uvedene Rusiji, Bela kuća je otkrila planira li da šalje vojnike u Ukrajinu, a napravljen je i spisak nacističkih organizacija koje deluju u ovoj zemlji. Kongresmen iz redova republikanaca Medison Kotorn iz Severne Karoline nazvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog "bitangom", a ukrajinsku vladu "neverovatno zlom", Interpol je odbio da isključi Rusiju, a šta se sve u četvrtak, 10. marta, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Novi pritisci na Rusiju, Ukrajina odbija saradnju

U petak ujutru saopšteno je da su trupe Donjecke Narodne Republike oslobodile još jedan grad i uništile preko 3.000 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, dok su se ruske snage, prema nekim izveštajima, ozbiljno približile Kijevu. Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj priznao je da smatra da je Zapad načinio brojne greške u odnosima s Rusijom, uključujući obećanje da će Ukrajinu primiti u NATO, snage LRN pronašle su dokaze da su ukrajinski nacisti imali koncentracione logore, a Kremlj je potvrdio da je sastanak Putina i Zelenskog moguć.

Ian Langsdon/Pool via AP, File
 

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko doneo je na sastanak sa ruskim predsednikom mapu koja otkriva plan napada Ukrajine na Belorusiju, Peskov je otkrio da okončanje sukoba u Ukrajini zavisi od Zapada i otkrio kada bi do toga moglo da dođe, dok je Kijev iznenadio svet pristavši na samo dva od 10 humanitarnih koridoraJutjub je odlučio da blokira pristup kanalima povezanim sa ruskim medijima koje sponzoriše Moskva, navodeći da ruska vojna operacije u Ukrajini potpada pod kršenje pravila kuće, da bi zatim usledio novi udar na Rusku pravoslavnu crkvu kada je švajcarski univerzitet odlučio da protera mitropolita Ilariona, a šta se sve dešavalo u Ukrajini u petak, 11. marta, možete pročitati u našem blogu uživo.

Evropa spušta loptu, Rusija postiže nove uspehe

NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob, ali je pogazio reč rasporedivši američke vojnike u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice. Italijanske vlasti zaplenile su megajahtu ruskog oligarha Andreja Meljničenka, a uskoro su objavljeni i snimci akcije, dok je superjahta "Solaris" u vlasništvu ruskog biznismena Romana Abramoviča uplovila u subotu u Tivat. Kijev se složio sa Moskvom da se otvori više humanitarnih koridoraRoskosmos je poslao apel svojim partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici zahtevajući da ukinu sankcije kompanijama korporacije, a Rusija je upozorila NATO na još jednu crvenu liniju koju ne sme da pređe.

AP Photo/Thibault Camus
Olaf Šolc i Emanuel Makron

Putin je razgovarao sa Makronom i Šolcom, a ubrzo nakon toga saopšteno je šta im je rekao, Rusija je upozorila Zapad da će konvoji sa oružjem za Ukrajinu biti legitimne mete ruske vojske, dok je patrijarh Kiril optužio Zapad za sukob u Ukrajini. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov otkrio je da je ruska avijacija za dan uništila 79 ukrajinskih vojnih objekata, dok je Borelj još jednom istakao da se Evropa neće mešati u aktuelni sukob. Moskva je saopštila da ukrajinski nacisti kao "živi štit" koriste više od 6.900 ljudi, otkriveno je da su Ukrajinci formirali plaćeničku legiju, a šta se sve dešavalo u Ukrajini u subotu, 12. marta, možete pročitati u našem blogu uživo.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine saopštio je u nedelju da se Moskva i Kijev približavaju kompromisu, portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov otkrio je da su pripadnici ukrajinskog neonacističkog bataljona "Ajdar" držali su kao taoce oko 300 civila i monaha, dok je svakom Britancu koji u svoj dom primi Ukrajinca obećano 420 evra mesečno. Šta se sve dešavalo na istoku Evrope u nedelju, 13. marta, možete pročitati u našem blogu uživo.

Igranje s biološkim oružjem

Nakon što je rusko Ministarstvo odbrane u nedelju saopštilo da postoje dokazi o vojno-biološkom programu koji je razvijen u Ukrajini, a koji su finansirale SAD, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Sjedinjenih Američkih Država da obelodane sve informacije u vezi sa biološkim laboratorijama u zemlji u kojoj se trenutno vode borbe između ruskih i ukrajinskih snaga. Nedugo zatim Amerikanci su priznali da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, a zašto je Vašington naložio da se sklone dokazi o radu laboratorija i koliko su ta istraživanja opasna možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
 

U četvtrak je otkriveno da laboratorije nisu eksperimentisale samo sa antraksom i kugom, nego čak i sa koronavirusom, dok Rusija tvrdi da su Amerikanci tamo razvijali biološko oružje koje može da uništi posebne etničke grupe. Istog dana izneti su i konkretni dokazi za to, dok je Svetska zdravstvena organizacija preporučila Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji kako bi sprečila moguće curenje. Biološke laboratorije bile su i tema sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj je rečeno da je rizik od upotrebe ove vrste oružja u Ukrajini veoma realan.

Ekstremizam na društvenim mrežama

Svetom je odjeknula vest da će Fejsbuk i Instagram dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika samo u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini, objavio je Rojters, koji je došao do internih mejlova kompanije „Meta". Ubrzo zatim stigao je odgovor iz Kremlja, u kom je Rusija poručila da će obustaviti aktivnosti Fejsbuka i Instagrama ukoliko su ovi navodi tačni, rusko tužilaštvo tražilo je da se kompanija "Meta“ proglasi ekstremističkom, dok je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da gasi svoj nalog na Instagramu zbog ekstremističkih poziva protiv Rusa na ovoj društvenoj mreži. U petak je Roskomnadzor, ruska federalna služba za kontrolu komunikacija, informacione tehnologije i medija odlučio da ograniči pristup Instagramu od ponoći 14. marta, povodom čega su oglasili i čelnici ove mreže.

Profimedia
 

Naftu našu nasušnu daj nam danas

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratio se u utorak naciji rekavši da se uvodi zabrana za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD, a ovoj odluci pridružila se i Velika Britanija. Evropska unija, sa druge strane, nije htela da pođe ovim putem, pre svega zbog toga što znatno zavisi od ruskih energenata, a ovu odluku obrazložila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena BerbokHolandski premijer Mark Rute istakao je da se ne bi zalagao za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije, jer bi to bilo neodrživo za zemlje članice Evropske unije, što je ponovio i mađarski premijer Viktor Orban, dok se Bajden zbog nafte okrenuo dojučerašnjem neprijatelju

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se u petak da smanje zavisnost od svetskih snabdevača hrane, mikročipova, sirovih materijala i digitalne tehnologije, kao i da se oslobode zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovih materijala i da nađu alternativu za nabavku pšenice, a koje su sve alternative EU za ruski gas možete pročitati u okviru naše analize.

Postepeno povlačenje najdugovečnije vladarke

Britanska kraljica Elizabeta II neće se vratiti u Bakingemsku palatu, već je odlučila da njen dom i glavna rezidencija bude na drugom mestu, objavili su britanski mediji. Ove nedelje ona je obavila i prvi zvanični sastanak tokom kog su nastale fotografije na kojima se drži za ruke sa jednim političarem, ali je nakon toga otkazala još jedan javni angažman.

Profimedia
 

Zloćudne brojke

Broj preminulih od koronavirusa od početka pandemije u svetu premašio je šest miliona, a otkriveno je i na kom mestu je Srbija po broju umrlih, u Beču je broj novozaraženih ponovo dostigao rekord, ali je bez obzira na to obavezna vakcinacija u Austriji ukinuta posle nešto više od mesec dana otkad je stupila na snagu. Nakon što se nekoliko meseci nije čulo za njega, saopšteno je da je bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozitivan na koronavirus. U Nemačkoj je registrovan novi rekordni broj novozaraženih koronavirusom - 237.086 osoba, što je najviše od početka pandemije, u Hongkongu je u subotu prijavljeno 27.647 novih slučajeva koronavirusa, dok je Šangaj zatvorio škole i parkove, a vlasti u Pekingu zatvorile su pristup delu stambenog kompleksa Josemite u severoistočnom okrugu Šunji i poručile građanima da ne napuštaju prestonicu nakon što su otkriveni novi slučajevi zaraženih kovidom 19.

Rusi znaju šta rade: Zbog čega su telefonske linije i internet u Ukrajini i dalje aktivni

Bila je Makronova noćna mora: Valeri Pekres je uspešno osvajala glasače, a onda joj je situacija u Ukrajini pomrsila konce

Zagonetka zvana MH370: Nestali malezijski avion ostaje misterija i posle osam godina (VIDEO)

"Neka jedu kolače": Američki mediji pokušavaju da ubede građane da treba da plaćaju više za gorivo jer će tako kazniti Rusiju?!

Sve se znalo još pre 14 godina - dokument Vikiliksa predvideo: Ukrajinska kriza dobro isplanirana! (VIDEO)

Ameriku pogodila megasuša, najgora u 1.200 godina: Nema vode, restrikcije su veoma ozbiljne (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike