Rusi znaju šta rade: Zbog čega su telefonske linije i internet u Ukrajini i dalje aktivni

12.03.2022

20:22

0

Trupe koje sprovode oslobodilačku vojnu akciju radi "denacifikacije i demilitarizacije" susedne države nisu do sada ciljale telekomunikacione sisteme iz više razloga

Rusi znaju šta rade: Zbog čega su telefonske linije i internet u Ukrajini i dalje aktivni
AP22021448902589 - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Stručnjaci za sajber bezbednost očekivali su da će ruske snage prekinuti bar neke ukrajinske telefonske linije i internet usluge tokom specijalne vojne operacije, ali to se nije desilo.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obraća se Ukrajincima i svetu preko svog naloga na Telegramu, ukrajinski hakeri se organizuju protiv ruskih snaga, a obični Ukrajinci neometano dele fotografije i video-snimke na društvenim mrežama.

Stručnjaci za sajber bezbednost i nacionalnu bezbednost veruju da Rusija ima tri dobra razloga da se uzdrži od onemogućavanja telefonskih linija i mreža za prenos podataka:

- ruske obaveštajne službe mogu da prisluškuju telefonske pozive i čitaju mejlove, kao i da prikupljaju geolokaciju i druge metapodatke; 

- ruska vojska koristi ukrajinske komercijalne mreže za komunikaciju;

- ruske snage ne žele da unište infrastrukturu koja će biti potrebna građanima Ukrajine po završetku vojne operacije.

Prisluškivanje

- Ako ruske snage budu mogle da izvrše lokalizovano gašenje telekomunikacija, one će to učiniti. Ali generalno, pre će želeti da telefoni u Kijevu rade kako bi mogli da ih prisluškuju - rekao je Džejms Luis, viši potpredsednik i direktor programa strateških tehnologija u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Profimedia
Vladimir Zelenski telefonira

Arijel Parns, bivši visoki zvaničnik izraelske sajber obaveštajne službe, slaže se sa njim.

- Zamislite da znate brojeve telefona određenih ljudi ili određenog rukovodstva ili vojnika, trupa. Možete videti kretanje. Možete videti gde su snage koncentrisane - objasnio je on.

Ruski pokušaji da prodru u ukrajinske mreže olakšani su jer ta zemlja koristi slične tehnologiju u svojim mrežama. Magazin „Wired" izvestio je 2012. da obe zemlje zahtevaju od provajdera da instaliraju deo tehnologije za nadzor koja omogućava vladama da prisluškuju telefonske linije i snimaju pozive.

Štaviše, pre aneksije Krima 2014. godine, većina ukrajinskih telekomunikacionih provajdera bila je u vlasništvu Rusa ili rusko-ukrajinskih biznismena, što je Moskvi dalo priliku da se osloni na privatni sektor pri infiltriranju mreža, rekao je Kris Kubeka, specijalista za sajber ratovanje koji je putovao u Ukrajinu pre početka vojne operacije kako bi pomogao da se postrojenje za nuklearnu energiju pripremi za ruske sajber pretnje.

- Lako je postaviti nadzor na telekomunikacije ako imate uporište. Sada Rusi imaju nacrte i verovatno znaju sporedan ulaz - rekao je Kubeka.

Posedovanje tog pristupa moglo bi da utiče na donošenje odluka u Rusiji, rekao je Luis.

- Oni se ne pitaju: „Možemo li da uđemo?", nego: „Da li je bolje za nas da pustimo da radi i koristimo ga ili da ga isključimo?" - istakao je Luis.

Profimedia
Vladimir Putin

Čak i pre invazije, ruski nadzor ukrajinskih telefonskih mreža bio je sveprisutan. U brojnim prilikama američki zvaničnici su Rusiju povezivali sa curenjem telefonskih razgovora između ukrajinskih političkih elita i zapadnih zvaničnika. Stara zgrada KGB-a još uvek stoji u centru Kijeva, služeći kao trajni podsetnik na uticaj Moskve u Ukrajini. Sam Zelenski koristi bezbedan satelitski telefon za komunikaciju sa američkim zvaničnicima, navodi Si-En-En.

Moguća promena plana

Umesto da se drže sigurnijih, vojnih komunikacionih linija, Rusi koriste lokalne telekomunikacione mreže - i šire, lokalnu komunikacionu infrastrukturu - dok obavljaju svoje operacije, rekao je Šejn Hantli, koji vodi "Guglovu" grupu za analizu pretnji koja prati sajber napade i bori se protiv njih.

- Ne mogu da govorim o njihovoj nameri, ali jedna od mogućnosti je da veruju da bi, ako uklone telekomunikacione mreže, to zapravo ometalo i njihove operacije - kazao je Hantli.

Prema navodima nekih tviteraša, ruski vojnici navodno su koristili voki-tokije za komunikaciju.

Hakerske grupe, uključujući "Anonimuse", tvrde da su prekinule rusku vojnu komunikaciju. Ako su te tvrdnje tačne, to bi moglo da objasni zbog čega su se ruski vojnici okrenuli komercijalnim mrežama da bi održali komuniciraju.

Profimedia
 

Kako je Kris Krebs, bivši direktor Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA), primetio na virtuelnom panelu na Tviteru prošle nedelje, što vojna operacija u Ukrajini duže traje, ruska strateška kalkulacija bi mogla da se promeni u svakom trenutku.

Tada bi cela zemlja mogla da ostane odsečena od sveta i vlast u Kijevu bi morala da se snalazi sama, bez simbolične podrške NATO-a koji je imao oštre izjave i tvrdio da će stati uz Zelenskog, a koji se sklonio pred Rusijom čim se zapucalo, zbog čega je predsednik Ukrajine rekao da više nije zainteresovan za članstvo u Alijansi.

Koliki deo Ukrajine još uvek ima pristup internetu?

Ukrajina je i dalje u velikoj meri povezana na internet, posebno u većim, naseljenim centrima. Mobilne mreže su bile poremećene samo u oblastima u kojima su se vodile ozbiljne borbe.

Na nacionalnom nivou, prema navodima spoljnih nadzornih organizacija, ruska vojna operacija uglavnom ne utiče na pristup internetu.

- Ukrajina ima raznoliku internet infrastrukturu sa nekoliko tačaka prigušenja, što znači da je teško isključiti internet u celoj zemlji i da ne postoji centralizovani prekidač za gašenje - rekao je Alp Toker iz organizacije za praćenje „NetBlocks".

- Ako bi neko poželeo da isključi internet u Ukrajini, morao bi fizički da pristupi tačkama za razmenu interneta i centrima podataka i preuzme te infrastrukture. To svakako ne može da se uradi na daljinu - istakao je Toker.

Profimedia
 

U pokušaju da poveća povezanost, ukrajinski regulator telekomunikacija privremeno je pustio rezervne radio-frekvencije mrežama mobilnih telefona kako bi im omogućio da se oslobode zagušenja.

Šta se dešava sa internetom dok ruske snage napreduju?

Lanet, jedan od vodećih provajdera širokopojasnog pristupa u zemlji, izvinio se korisnicima u istočnom ukrajinskom gradu Severodonjecku prošlog vikenda jer je njegova veza sa tom zonom uništena „zbog borbenih operacija“.

Kada su njeni korisnici u gradu, koji je bio pod artiljerijskom vatrom, zatražili informacije o tome kada će njihov širokopojasni pristup ponovo biti moguć, kompanija je rekla da njeni tehničari trenutno ne mogu da obavljaju popravke „zbog aktivne vojne akcije na mestu oštećenja“.

Jedan kupac je molio da se usluga ponovo omogući, pišući na Fejsbuk stranici kompanije kako bi objasnio zašto je to važno.

- Novinari, dopisnici, vojska i civili komuniciraju na taj način i moraju da znaju šta da rade. Sve saznajemo preko Telegram kanala i Fejsbuka - piše u okviru njegove objave.

Kako bi Rusija mogla da ugasi internet u Ukrajini?

Poslednjih godina vlasti u velikom broju država prekidale su internet konekciju kada su bile suočene sa pobunama, kao što je u januaru bio slučaj u Kazahstanu. Mnoge afričke zemlje su takođe nametnule potpuno ili delimično gašenje interneta kada su se suočile sa unutrašnjim sukobima ili uoči izbora.

Pixabay
 

Gašenje interneta je relativno lako za aktuelnu vladu. Zvaničnici mogu jednostavno da nalože licenciranim provajderima internet usluga i telefonskim mrežama da isključe svoje sisteme, koji bi mogli da izgube pravo na rad u zemlji ukoliko ne poslušaju naredbu.

Rusi bi teško mogli da isključe decentralizovanu komercijalnu telekomunikacionu infrastrukturu, posebno ako mobilne mreže i provajderi internet usluga odbiju da sarađuju.

Toker je rekao da bi ciljani ruski hakerski napad ili ukidanje usluge mogli nakratko da unište delove ukrajinske komunikacione infrastrukture, ali da bi bilo relativno lako ublažiti tu situaciju.

Drugi scenario je da ruske trupe fizički uđu u centre podataka ili da sistematski unište opremu.

- Čak i tada, osoblje bi moralo da sarađuje sa vojnicima kako bi se uspešno izvelo gašenje interneta. To bi moglo da se dogodi ako dođe do pokušaja da se svrgne vlada ili kako bi se sprečilo organizovanje pobunjenika - objasnio je Toker.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike