Očekivano: Bajden za mršave novčanike Amerikanaca optužio Putina

10.03.2022

18:23

0

Ovo je najveće ubrzanje rasta cena u Americi još od januara 1982. godine

Očekivano: Bajden za mršave novčanike Amerikanaca optužio Putina
Tan2022-3-9_205213547_0 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 7,9 odsto u februaru na godišnjem nivou, objavila je danas Kancelarija za statistiku Ministarstva rada.

Ovo je najveće ubrzanje rasta cena u Americi još od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom pretnjom - porastom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta, izveštava Si-En-Bi-Si.

  Pratite dešavanja u Ukrajini čitajući naš blog  

Gledano na mesečnom nivou, rast potrošačkih cena u februaru iznosio je 0,8 odsto.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija „Dau Džons” predviđaju su da će opšta inflacija porasti za 7,8 procenata na međugodišnjem nivou, a mesečna za 0,7 odsto.

Cene hrane su porasle za 1,0 posto u odnosu na januar, dok su cene energije predvodile s poskupljenjem od 3,5 procenata i doprinele sa oko jednom trećinom ukupnom rastu inflacije.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 6,4 odsto međugodišnje, što je njen najviši nivo od avgusta 1982. Na mesečnom nivou, bazna inflacija je zabeležila rast od 0,5 procenata.

Američki predsednik Džozef Bajden povezao je rekordnu inflaciju u SAD u poslednjih 40 godina sa sankcijama protiv Rusije.

- Današnji izveštaj o inflaciji podseća na to da su budžeti Amerikanaca stisnuti rastom cena, a porodice počinju da osećaju posledice "putinovskog poskupljenja". Inflaciji je ovog meseca doprineo rast cena benzina i energenata, jer su tržišta reagovala na agresivne poteze Putina“, naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila pres-služba Bele kuće.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike