Plaćenici iz celog sveta dolaze da se bore uz naciste protiv ruske vojske: Najviše ih je iz jedne države (FOTO/VIDEO)

08.03.2022

18:55

0

Autor: 24sedam

U Ukrajini se već nalazi oko 400 hrvatskih plaćenika

Plaćenici iz celog sveta dolaze da se bore uz naciste protiv ruske vojske: Najviše ih je iz jedne države (FOTO/VIDEO)
azov3 - Copyright AP Photo/Sergei Chuzavkov

Pre početka sukoba u Ukrajini, a pogotovo od kako je počela akcija ruske vojske protiv ukrajinskih nacista, Zapad je aktivno podržavao ukrajinsku stranu slanjem naoružanja. Sada je otišao i korak dalje, tako da stotine plaćenika dolaze u Ukrajinu kako bi mogli da se, na stani nacista, bore protiv ruske vojske.

Prema dobro obaveštenim izvorima, plaćenici dolaze iz mnogih zemalja: Holandije, Portugala, Brazila...

 

 

Ipak, najviše plaćenika dolazi iz Velike Britanije.

- Većina od nas su bivši vojnici tako da smo dobro obučeni – rekao je jedan od Engleza koji se predstavio kao Džeks.

Takođe, u pomoć Ukrajincima došlo je više instruktora iz NATO-a koji obučavaju nacistički put Azov za korišćenje protivoklopnog naoružanja.

Podsetimo, u Ukrajini se već nalazi oko 400 hrvatskih plaćenika. Prema informacijama koje je objavila ruska strana, očekuje se da se ukrajinskim nacistima pridruži još 200 Hrvata i određeni broj Albanaca sa Kosmeta. 

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je strane plaćenike koji nameravaju da dođu u Ukrajini kako bi učestvovali u borbama na strani kijevskog režima da više nego dobro razmisle o tome.

- Znamo za dolazak u Ukrajinu oko 200 hrvatskih plaćenika. Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu nemaju pravo na status ratnog zarobljenika. Pozivamo građane stranih država koji planiraju da idu da se bore na strani kijevskog nacionalističkog režima da sedam puta razmisle pre polaska - upozorio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da plaćenici prema međunarodnom humanitarnom pravu nisu redovni borci i nemaju pravo na status ratnog zarobljenika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike