Šta je Putin sve poručio Evropskoj uniji: Izvršite pritisak na Kijev

07.03.2022

14:51

0

Lideri Evropske unije razgovaraće narednih dana o zahtevu Ukrajine da se pridruži EU

Šta je Putin sve poručio Evropskoj uniji: Izvršite pritisak na Kijev
vladimir putin AP22046628930944 - Copyright Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da Evropska unija treba da utiče na vlasti u Kijevu i da ih natera da poštuju humanitarno pravo, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Putin je pojasnio rusku poziciju u vezi sa specijalnom vojnom operacijom kako bi se zaštitile samoproklamovane republike u Donbasu, koje je Moskva priznala.

- Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija - dodaje se u saopštenju.

Lideri Evropske unije razgovaraće narednih dana o zahtevu Ukrajine da se pridruži EU, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Pixabay
 

Sa svoje strane, Mišel je tokom razgovora sa Putinom pozvao da se obezbedi pristup humanitarnoj pomoći stanovništvu Ukrajine i izrazio potrebu da se garantuje bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini „u uslovima borbenih dejstava“.

- Pozivam na hitan prekid borbenih dejstava i bezbedan humanitarni prolaz i pristup pomoći - istakao je predsednik Evropskog saveta.

Podsetimo, na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije su od 10 sati objavile prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je jutros Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike