Završena treća runda pregovora: Američki razarači na korak do Rusije, otkriven "spin" Ukrajine oko "napadnute" elektrane (FOTO/VIDEO)

07.03.2022

21:43 >> 22:36

2

Okončan je 12. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Završena treća runda pregovora: Američki razarači na korak do Rusije, otkriven "spin" Ukrajine oko "napadnute" elektrane (FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija sukob 2802 - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini završila je 12. dan, a koji je obeležila nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je skori završetak zadatka uništenja vojne infrastrukture u Ukrajini, dok ukrajinski nacionalisti granatiraju naselja. 

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. 

Profimedia
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Šta dosad znamo o sukobu?

- Osmi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Danas bi gtrebalo da se održi nova runda razgovora između Rusije i Ukrajine

 

Pratili ste 24sedam BLOG uživo...

-------------------

23.35 - Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da se u kratkom roku neće pronaći političko rešenje za situaciju u Ukrajini i da će se verovatno nastaviti vojne operacije.

On je rekao da su razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom složeni.

On je istakao i da će se uvoditi nove sankcije protiv Rusije, što će dovesti i do kontrasankcija Moskve, uz tvrdnju da su Francuska, Nemačka i Evropa „učinili sve kako bi se izbegao rat“.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

23.11 - Rusija i Ukrajina će od sutra u 9.30 po moskovskom vremenu uspostaviti komunikacionu vezu za razmenu informacija o evakuaciji civila, saopštio je večeras ruski Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

U saopštenju se dodaje da je Rusija ponudila Kijevu da se do 3.00 sata po moskovskom vremenu saglasi sa planom i vremenom otvaranja humanitarnih koridora, prenosi Tas s.

Štab je ranije saopštio da će režim tišine za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja početi sutra u 10 sati po moskovskom vremenu.

22.45 - Američki raketni razarači "Donald Kuk" i "Forest Šerman" ušli su u vode Baltičkog mora, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije

Printskrin/Google maps
 

22.30 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je njegov sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Turskoj planiran za 10. mart.

22.00 - Dmitrij Kuleba: Putin donosi konačne odluke!

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je danas da Kijev želi direktne pregovore predsednika Vladimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer zna da je Putin čovek koji "vuče konce" u Moskvi.

- Odavno želimo direktan razgovor predsednika Ukrajine i Vladimira Putina jer svi razumemo da on donosi konačne odluke, posebno sada - naveo je Kuleba, prenosi Rojters.

21.56 - Adidas: Ne Rusiji

Rad Adidas prodavnica i onlajn maloprodaje u Rusiji biće obustavljen do daljeg zbog situacije u Ukrajini, saopštila je ta kompanije, prenosi televizijska i radio kompanija BR.

21.55 - Aleksandar Novak: Rusija nije napala nuklearnu elektranu u Zaporožju

- Rusija nije napala nuklearnu elektranu u Zaporožju i njeno vojno osoblje deluje usklađeno u prostorijama nuklearne elektrane, rekao je danas medijima zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

- Dozvolite mi da još jednom naglasim. Rusija nikada nije uradila ništa slično! To je laž - rekao je on.

21.30 - Rusija za 8. mart objavila "režim tišine" u Kijevu

21.17 - LNR: Oslobođena skoro cela teritorija republike

Ministarstvo spoljnih poslova LNR objavilo je o oslobađanju gotovo cele teritorije republike od ukrajinskih trupa, u ponedeljak je oslobođeno još šest naselja.

Snage Narodne milicije LNR oslobodile su 73 naselja Luganske i Donjecke Narodne Republike, precizira se u saopštenju.

"Pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostalo je još nekoliko gradova: Rubežno, Severodonjeck, Lisičansk, Zoloto, Popasna i pojedinačna susedna sela. Na oslobođenim teritorijama republike nastavlja da deluje nekoliko raštrkanih nacionalističkih bandi – ostataka oružanih formacija potisnutih iz oslobođenih naselja i utvrđenih područja. Nastavlja se rad na njihovom pronalaženju i likvidaciji“, ističe se u saopštenju.
 

20.55 - Ukrajinci pucali u DNR

Ukrajinske snage otvorile su vatru na dva naselja u Donjeckoj Republici. Ispaljeno je 110 mina kalibra 120 milimetara i granata iz automatskog bacača raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
 

20.48 - Zelenski se sutra obraća 

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

Volodimir Zelenski obratiće se sutra iz Ukrajine poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta, izjavio je predsednik parlamenta Lindsi Hojl.

Svi parlamentarci žele da čuju direktno predsednika, koji će se obratiti uživo iz Ukrajine, tako da je ovo važna prilika za parlament, naveo je Hojl u saopštenju, preneo je BBC.
 

20.30 - Molotovljevim koktelom na rusku kulturnu instituciju u Parizu

Ruska kulturna institucija sa sedištem u Parizu napadnuta je molotovljevim koktelom, javlja francuski list "Parizijen".

Čuvar u Ruskom domu nauke i kulture (MRSC) alarmirao je policiju nakon što je otkrio da je napadnuta kapija zgrade, navodi se u izveštaju pariskog lista koji je preneo Rojters.
 

19.50 - Nastavljaju se pregovori

Pregovori između Rusije i Ukrajine će uskoro biti nastavljeni, izjavio je danas šef komiteta Dume za međunarodne poslove i član ruske delegacije Leonid Slucki posle večeras okončane treće runde pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti u Belorusiji.

On je, međutim, dodao da "Moskva ne laska sebi iluzijama da će sledeći put biti rezultata", prenosi agencija RIA Novosti.

- Pregovori će se zaista brzo nastaviti. Nemojmo gajiti iluzije da će do konačnog rezultata doći na sledećem koraku. Biće to prilično naporan i dosledan rad - proučio je Slucki.

19.10 - Napad na rusku ambasadu u Irskoj 

U Dablinu, glavnom gradu Irske,dogodio se nesvakidašnji napad na ambasadu Rusije. Jedan vozač je svojim kamionom probio kapije ambasade.

18.50 - Završeni pregovori Ukrajine i Rusije

Treća runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine završena je večeras u Brestskoj oblasti u Belorusiji, saopštila je ruska ambasada u Minsku.

- Treća runda pregovora je završena. Postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora. Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i bezbednosne garancije - napisao je na Tviteru Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika 

Razgovori su trajali skoro tri sata, a obe strane nisu zadovoljne.

- Naša očekivanja od razgovora nisu materijalizovana, ali se nadamo da ćemo sledeći put moći da napravimo značajni napredak - rekao je šef ruske delegacije, preneo je TAS S.

18.41- Iz Ukrajine proteran bugarski političar

Ukrajinske snage bezbednosti proterale su lidera bugarske partije Renesansa Kostadina Kostadinova, koji tvrdi da mu je rečeno da je srećan što nije streljan kao ruski špijun, javlja Bugarski nacionalni radio (BNR).

- Uzeli su mi pasoš i počeli da me snimaju dok su me držali na nišanu. Opkolila su nas četiri vojnika i nismo smeli ni da se pomerimo - rekao je Kostadinov na konferenciji za novinare. 

18.26 - Borelj zamolio Kinu da utiče na Rusiju

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine Vana Jia, zamolio Kinu da "utiče na Rusiju" u cilju prekida vatre u Ukrajini.

- Dugo sam razgovarao sa kineskim ministrom. Po mom mišljenju nije reč o posredništvu. Očigledno je da Kina ima uticaj na Rusiju. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji, razlozima njenog nastanka, o mogućem predlogu. Zamolio sam Kinu da postane deo diplomatskih napora za trenutni prekid vatre i realizaciju pregovora - rekao je Borelj.

18.20 - Kontrola nad radio i TV tornjevima

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad televizijskim i radio tornjevima u gradu Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedeorov.

- Televizijski toranj, kao i radio tornjeve kontrolišu okupatori, koji su zauzeli periferiju grada - napisao je Fedorov na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

17.50 - Mađarska: Nećemo da plaćamo ovaj sukob, ne sankcijama

Mađarska neće podržati širenje antiruskih sankcija na energetski sektor, jer je to velika pretnja nacionalnoj valuti i Mađarima, izjavio je mađarski ministar finansija Mihaj Varga.

- Mađarska forinta je takođe žrtva Brisela. Sankcije su već sada ozbiljna pretnja mađarskoj enonomiji. Širenje sankcija energetskom sektoru predstavlja veliku pretnju forinti i mađarskom narodu. Onaj ko traži proširenje sankcija, želi da mađarski narod plati cenu za rat. Mađarska vlada neće podržati takav potez ni na jednom međunarodnom forumu - izjavio je Varga.

17.40 - SAD uporne u želji da isporuči oružje Ukrajini

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman izjavila je danas da će možda biti sve teže transportovati oružje u Ukrajinu narednih dana.

- Od suštinske važnosti je da pošaljemo ono što je tražio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On zna šta je vojsci potrebno - rekla je Šerman tokom brifinga u Madridu, preneo je Rojters.

17.10 - Marijupolj, mesto haosa

Marijupolj je potpuno opkoljen, izjavio je za Sputnjik zamenik komandanta bataljona DNR "Vostok" Aleksandar Semjonov.

Sada je, prema njegovim rečima, počelo čišćenje pojedinih delova grada.

Printskrin/Google maps
 

- Ukrajinski nacionalisti u Marijupolju postavljaju svoja oružja po kućama na kojima civili pišu „ne pucajte – ovde ima dece! - izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

17.00 - Kanada najavila nove sankcije Rusiji

Kanada je najavila nove sankcije protiv 10 osoba bliskih ruskom rukovodstvu zbog, izjavio je danas premijer Kanade Džastin Trudo.

- Kanada danas najavljuje nove sankcije protiv 10 pojedinaca, saučesnika u ovoj neopravdanoj invaziji. Među njima su bivši i sadašnji visoki zvaničnici ruske vlade, oligarsi i pristalice ruskog rukovodstva - rekao je Trudo na konferenciji za novinare u Londonu, prenosi Rojters.

16.38 - Džonson: Britanija šalje Ukrajini jos 230 miliona dolara

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da je njegova vlada obećala još 230 miliona dolara pomoći Ukrajini, kako bi pomogla toj zemlji da se izbori sa sve većom humanitarnom krizom.

Dodatnom pomoći Britanija će dati Ukrajini ukupno oko 526 miliona dolara, kazao je Džonson.

Jessica Taylor/UK Parliament via AP
 

16.14 - Tras: Britanski ambasador napustio Ukrajinu

Ambasador Velike Britanije u Ukrajini napustio je tu zemlju zbog "ozbiljne bezbednosne situacije", saopštila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

16.00 - Šolc: Nastavljamo saradnju s ruskim energetskim kompanijama

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio danas da se snabdevanje ruskim energentima ne može zameniti preko noći zbog čega je odlučeno da se poslovanje s ruskim kompanijama u ovoj oblasti nastavi.

15.16 - Moskva: Slanje oružja Ukrajini vodi u globalni kolaps

Slanje stranog oružja u Ukrajinu će dovesti do "globalnog kolapsa", saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

15.15 - Medinski: Rusija će još jednom razgovarati sa Ukrajinom o humanitarnim koridorima

Postupci nacionalista u Ukrajini, koji koriste civile kao živi štit, predstavljaju ratni zločin, izjavio je šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski pred početak treće runde pregovora sa Ukrajinom.

15.10 - Počela treća runda pregovora

14.50 - Ukrajinska delegacija stigla na pregovore u Belorusiju

Ukrajinska delegacija stigla je u Belorusiju, gde bi danas trebalo da bude održana tre, javlja beloruska agencija Belta, a prenosi Rojters.

 

14.34 - U Nemačkoj već oko 50.000 ukrajinskih izbeglica

U Nemačkoj se nalazi trenutno više od 50.000 izbeglica iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su među njima pretežno žene i deca, te da su prihvaćeni na železničkim stanicama.

14.08 - Putin: Ukrajinski nacionalisti i dalje sprečavaju povlačenje civila

13.10 - Lavrov i Kuleba

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je da će 10. marta uz posredstvo Turske u Antaliji biti održan susret šefova diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe.

Kako je objasnila, ovaj dogovor je postignut tokom telefonskog razgovora predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.
 

12.45 - Mađarska je usvojila ukaz kojim se zabranjuje isporuka naoružanja u Ukrajinu sa teritorije njene zemlje, izjavio je premijer Viktor Orban.

„Na zasedanju Operativnog štaba za nacionalnu bezbednost ocenili smo celokupnu situaciju i usvojili ukaz kojim se sa teritorije Mađarske zabranjuje isporuka oružja u Ukrajinu“, navodi se u video poruci Orbana koja je objavljena na Fejsbuku.
 

12.40 - Treća runda pregovora između delegacija Ukrajine i Ruske Federacije počeće u 17 časova po moskovskom vremenu, sastav ukrajinske delegacije će ostati isti

12.00 - Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja: Među njima i naši susedi, ali i SAD i članice EU

11.40 -  Ruska delegacija stigla je u beloruski grad Brest na pregovore sa ukrajinskim timom

11.10 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na nove sankcije protiv Moskve, ali i na bojkot izvoza i uvoza iz Rusije i njenih energenata.

Ukoliko se invazija nastavi i Rusija ne odustane od svojih planova protiv Ukrajine, biće potreban novi sankcioni paket, smatra Zelenski. „Biće potrebne nove sankcije, novi sankcioni korak protiv rata, radi mira“, dodao je.

On je ponovio da Kijev čeka „raščišćenje neba“ Ukrajine snagama zapadnih partnera ili isporukama borbenih aviona i sistema PVO.

10.45 - Ruska delegacija je otputovala u Belorusiju na treću rundu pregovora sa Ukrajinom

Prvobitan plan je da pregovori počnu u 15 sati po moskovskom vremenu (13 po centralnoevropskom), međutim, još nije poznato da li će doći do odlaganja.

Podsetimo, na teritoriji Belorusije su 28. februara i 3. marta održane prva i druga runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije.

10.00 - Izveštaj ruske vojske

Oružane snage Rusije su od početka specijalne operacije uništile 2.396 vojnih objekata Ukrajine, saopštio je portparol ruskog Ministarstva dobrane general-major Igor Konašenkov.

- Među njima su 82 kontrolna punkta i komunikaciona centra ukrajinske vojske, 119 PVO sistema S-300, 'Buk M1' i 'Osa', kao i 76 radiolokacijskih stanica. Uništeno je i 827 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 84 višecevnih bacača raketa, 304 jedinica artiljerije i minobacača, 603 jedinice specijalnih vojnih vozila, kao i 78 bespilotnih letelica - rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, samo juče je oboreno 14 ukrajinskih aviona, helikoptera i dronova.

AP Photo, File
 

9.48 - Lugansk oslobođen

Praktično cela teritorija Luganske Narodne Republike je danas oslobođena, izjavio je lider republike Leonid Pasečnik.

- Još nismo oslobodili ozbiljno utvrđeno područje poput Severodonjecka, Rubežnoja i Lisičanska, međutim, oni su praktično opkoljeni - rekao je on za televiziju „Rusija 1“.

9.45 - Vandalski napad na Ambasadu Rusije u Beču

U Austriji, usled ukrajinske krize, raste netrpeljivost prema Rusiji, a to dokazuje i napad crvenom bojom na Ambasadu Rusije u Beču.

Nepoznati napadači bacili su crvenu boju na ogradu Ambasade Rusije u Beču.

9.23 - Le Mer: Francuska i EU imaju "manevarskog prostora" za sankcije Rusiji

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da ta zemlja i Evropa i dalje imaju "manevarskog prostora" za sprovođenje daljih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

- Da, postoji manevarski prostor. Sve opcije su na stolu - rekao je Le Mer.

9.20 - “Anonimusi”: Hakovali smo ruske TV stanice

Hakerska grupa “Anonimusi” saopštila je da je hakovala ruske državne TV stanice kako bi prikazala snimke rata u Ukrajini.

Grupa navodi da je hakovala kanale “Rusija 24”, “Prvi kanal” i “Moskva 24”, pored ruskih servisa za striming Wink-a i Ivi-ja.

8.29 - Ukrajinci tvrde da su povratili grad u blizini Harkova

Ukrajinske snage bezbednosti tvrde da su povratile kontrolu nad gradom Čurhijevim koji se nalazi jugoistočno od Harkova.

Ukrajinski generalštab saopštio je u objavi na Fejsbuku da je vojska zauzela grad od ruskih vojnika i nanela velike gubitke ruskim snagama tokom bitke.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

 

8.27 - Ukrajinska agencija “Unian” javlja da su ruske trupe rano jutros bombardovale ukrajinski južni lučki grad Nikolajev iz višecevnih raketnih sistema,

8.25 - "Ameriken Ekspres" se povukao iz Rusije i Belorusije

 Kompanija "Ameriken Ekspres" saopštila je da obustavlja rad u Rusiji i Belorusiji, čime se priključila brojnim zapadnim korporacijama koje bojkotuju poslove u Rusiji, nakon napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.
 

AP Photo/Susan Walsh
 

 

8.20 - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da zemlje članice NATO imaju "zeleno svetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu.

On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na piitanje da li Poljska, kao članica alijense, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo".

8.16 -  Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak zbog raketnog napada na skladište nafte u Lugansku, navodi se na sajtu komiteta.
Paljba ukrajinske vojske dovela je do oštećenja dva rezervoara u skladištu nafte u Lugansku, požar gasi 11 jedinica Ministarstva za vanredne situacije LNR, saopštio je načelnik tog resora Evgenije Kacavalov.
 

8.10 Deo ruskih diplomata pri UN napustio SAD

Ruske diplomate, tačnije njih 12 pri Ujedinjenim nacijama, proglašeni su personama non grata u SAD, zbog čega su napustili tu zemlju sinoć.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva smatra proterivanje 12 diplomata kao namernu i ciničnu eskalaciju bilateralnih odnosa koju provocira Vašington.

07:15 Rusi objavili snimak Su-35 kako učestvuju u operacijamaSpecijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 12. dan, koji bi trebalo da obeleži nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine. 

07:09 Novi Zeland uvodi nove sankcije Rusiji

Vlada Novog Zelanda radi na usvajanju zakona koji će toj zemlji omogućiti dalje sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, objavila je premijerka Džasinda Ardern na konferenciji za medije.

07:05 Gađano područje Odese?

Ukrajina tvrdi da je Odesa napadnuta raketnim udarom sa mora. Udar je, kako se navodi pogodio selo Tuzla, oko 68 milja jugozapadno od Odese.

Nema prijavljenih žrtava, iako su vlasti saopštile da je napad pogodio kritičnu infrastrukturu.

7.03 - Snažna eksplozija u Lugansku: Očevici i lokalni mediji pišu da gori skladište nafte

AP Photo/Andriy Dubcha/Efrem Lukatsky/Ukrainian Security Forces /Emilio Morenatti
 

 

Ukrajinske snage bezbednosti izvele su raketni napad na jedno skladište nafte u Lugansku, izjavio je Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Incident se dogodio u 06:55 časova po lokalnom vremenu, a eksplozija se jasno čula u centru grada, javlja agencija RIA Novosti.

Prema rečima očevidaca, odmah nakon toga je izbio požar u tom skladištu nafte.

"Vatra je vidljiva sa velike udaljenosti. Ministarstvo za vanredne situacije pokušava da ugasi plamen", objavio je Mirošnik na Telegramu.

7.00 - Na molbu Makrona ruska vojska otvara humanitarne koridore iz četiri grada u Ukrajini

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10.00 objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Mariupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.


6.00 - Ukrajinski nacionalisti provociraju

AP Photo/Serhii Nuzhnenko
 

 

Ukrajinski nacionalisti u Hersonu pokušali su da organizuju provokaciju i zaplaše ljude prilikom deljenja humanitarne pomoći, saopšila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.
Kako se navodi, zahvaljujući veštim akcijama i strpljenju ruskih vojnika sprečeno je kršenje reda i mira.
„Svaki stanovnik Hersona je mogao da dobije humanitarnu pomoć iz Rusije“, naglašeno je u pres-službi.

Stanovnicima Hersona i okoline isporučeno je oko 140 tona humanitarne pomoći.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike