Rusi izneli konkretne dokaze: Dokumenti potvrđuju učešće Amerike i Ukrajine u biološkim laboratorijama!

10.03.2022

22:26

0

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sa velikim stepenom verovatnoće može da se kaže da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva

Rusi izneli konkretne dokaze: Dokumenti potvrđuju učešće Amerike i Ukrajine u biološkim laboratorijama!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jedan od dokumenata do kojeg su došle ruske oružane snage potvrđuje da su sve studije visokog rizika u ukrajinskim biološkim laboratorijama sprovedene pod rukovodstvom specijalista iz Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim recima, "(materijali) jasno pobijaju izjavu SAD da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama u Ukrajini bez intervencije američkih biologa", istakao je Kirilov.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sa velikim stepenom verovatnoće može da se kaže da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva, preneo je Sputnjik.

To ministarstvo je navelo da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali da dokumenti potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo.

Kako je saopštio ruski vojni resor, Amerikanci su već uspeli da uklone većinu dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu.

Pentagon se interesovao za insekte u Ukrajini koji prenose zaraze, a analiza dobijenih materijala pokazuje da je više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa - buvama i krpeljima, izneto je u inostranstvo iz biološke laboratorije u Harkovu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije dodaje da su postali poznati detalji projekta UP-4, koji je realizovan uz učešće laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, a projektovan je za period do 2020. godine.

Kako se objašnjava, njegova svrha bila je proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica.

Infekcije su uključivale i visokopatogeni grip H5N1, čija smrtnost za ljude dostiže 50 odsto, kao i Bolest Njukasla.

- Od svih metoda razvijenih u Sjedinjenim Državama za destabilizaciju epidemiološke situacije, ova je jedna od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava da se kontroliše dalji razvoj situacije - istakao je Kirilov.

Kirilov tvrdi da su troškovi realizacije američkog projekta UP-4 sa širenjem patogena pomoću ptica iznosili 1,6 miliona dolara.

Kako je naveo, razvijao se i projekat R-781, gde se slepi miševi smatraju nosiocima potencijalnih agenasa biološkog oružja.

Prema rečima Kirilova, potvrđena je činjenica direktnog plaćanja Pentagona za učešće u istraživanju.

Skromne, po američkim standardima, plate su vredne pažnje - to ukazuje na nisku procenu profesionalizma ukrajinskih specijalista, ocenio je Kirilov.

Takođe, kako tvrdi Kirilov, dokumenti sadrže predloge za proširenje vojno-biološkog programa SAD na teritoriji Ukrajine.

Tako su, prema njegovim rečima, pronađeni dokazi o nastavku završenih bioloških projekata UP-2, UP-9, UP-10, usmerenih na proučavanje uzročnika antraksa i afričke svinjske kuge.

- Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je svojom izjavom indirektno potvrdila sprovođenje vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini uz zaobilaženje postojećih međunarodnih sporazuma - poručio je Kirilov.

Ranije je Nulandova izjavila da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike