"Neka jedu kolače": Američki mediji pokušavaju da ubede građane da treba da plaćaju više za gorivo jer će tako kazniti Rusiju?!

10.03.2022

20:38

0

Autor: 24sedam

Milioneri poručili građanima da moraju malo da stegnu kaiš

"Neka jedu kolače": Američki mediji pokušavaju da ubede građane da treba da plaćaju više za gorivo jer će tako kazniti Rusiju?!
Gorivo bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon/Andrew Harnik/Matt Rourke Youtube/CNN/The Late Show with Stephen Colbert

"Plaćate dva dolara za galon benzina. Da je Bajden pobedio, plaćali biste 7,8 ili 9 dolara, a onda bi vam rekli da se otarasite svog automobila - poručio je bivši američki predsednik Donald Tramp 2020. godine na jednom mitingu.

Dve godine kasnije, Džo Bajden zaista jeste predsednik i cene goriva su dostigle rekordne nivoe. Amerikanci sada plaćaju više od 4 dolara po galonu za benzin, a strahuje se da bi ta brojka mogla biti i veća.

Ministar saobraćaja Pit Butidžedž poručio je američkoj javnosti da će građani imati koristi od električnih vozila, ali nije objasnio kako će ih i priuštiti kada cene svih mogućih potrepština vrtoglavo rastu.

Milioneri savetuju građanima "da se stisnu" 

- Rusija je pogođena ozbiljnim razarajućim sankcijama i izgleda da njima nije kraj. SAD i evropski saveznici zabranjuju uvoz ruske nafte. Eto ti ga, Putine! Nećemo da kupujemo naš gas od kriminalca, već od dobrih momaka - Saudijske Arabije - našalio se poznati voditelj Stiven Kolber u svojoj humorističkoj emisiji. Međutim, iako je želeo da nastavi sa šalama, drugi deo izlaganja nije naišao na najbolji prijem kod gledalaca.

- Međutim, to će koštati. Od početka sukoba u Ukrajini, cene goriva su skočile. Prosečna cena galona goriva je dostigla rekordni nivo od 4,1 dolara. Dobro, to je užasno, ali čista savest je vredna dolar ili dva. Voljan sam da plaćam 4 dolara po galonu, dođavola, platiću 15 dolara... jer vozim teslu - rekao je Kolber. Iako se možda šalio, takav narativ počinje da se pojavljuje u američkim  medijima sve češće - da je prihvatljivo plaćati više cene goriva iz "moralnih razloga", kako bi se osvetili "zlim Rusima".

- Ovo je upravo razlog zašto liberalno moralističko đubre ne predstavlja komediju. Ne mogu milioneri na TV da vam govore da se stisnete i plaćate više za gorivo tako da bi oni imali 'čistu savest' zbog jednog sukoba, dok nastavljamo da finansiramo nekoliko drugih ratova koje mediji uopšte ne pominju - poručio je komičar Tim Dilon.

Besni gledaoci su, takođe, napomenuli da Kolber zarađuje 15 miliona dolara godišnje, ako ne i više.

Slična priča čula se i na CNN-u.

- U redu je plaćati više ukoliko će to pozvati Rusiju na odgovornost zbog onoga što se dešava u Ukrajini - poručila je novinarka.

To nije naišlo na dobru reakciju publike jer se potpuno ignorišu građani koji se bave transportom, ali i drugim poslovima, a inflacija samo raste. Snabdevanje je već bilo otežano zbog pandemije koronavirusa, ali čini se da elite o tome ne brinu.

To potvrđuje i kolumnista Blumberga, Met Levin, koji je kazao da američki investitori treba da prestanu da posluju sa Rusijom i iz moralnih razloga. Kako je poručio, zaustavljanjem investicija u Rusiji, "na neki način kažnjavate Rusiju".

U međuvremenu, inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 7,9 odsto u februaru na godišnjem nivou, objavila je Kancelarija za statistiku Ministarstva rada.

Ovo je najveće ubrzanje rasta cena u Americi još od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom pretnjom - porastom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta.

Gledano na mesečnom nivou, rast potrošačkih cena u februaru iznosio je 0,8 odsto.

Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP
 

Naravno, američki predsednik Džozef Bajden požurio je da za sve okrivi Rusiju iako cene goriva, primera radi, rastu otkad je on došao na vlast. Bajden je povezao rekordnu inflaciju u SAD u poslednjih 40 godina sa sankcijama protiv Rusije.

- Današnji izveštaj o inflaciji podseća na to da su budžeti Amerikanaca stisnuti rastom cena, a porodice počinju da osećaju posledice 'putinovskog poskupljenja'. Inflaciji je ovog meseca doprineo rast cena benzina i energenata, jer su tržišta reagovala na agresivne poteze Putina - naveo je.

Sa druge strane, Putin je rekao da Rusija s tim nema ništa. 

Odgovor Rusije

- Cene energenata na Zapadu rastu zbog sopstvene računice zapadnih zemalja. Isporuke ruske nafte na američko tržište nisu bile veće od tri odsto. To je zanemarljivo mala količina. A cene im rastu. Mi s tim nemamo apsolutno ništa. I čak s tim nema nikakve veze zabrana uvoza ruske nafte. Prosto se kriju iza takvih odluka, kako bi ponovo obmanuli sopstveno stanovništvo - rekao je Putin nakon sastanka s premijerom Rusije Mihailom Mišustinom i članovima vlade o situaciji u ruskoj ekonomiji nakon novih zapadnih sankcija.

Profimedia
 

- Neprijateljske zemlje pozivaju svoje građane da stegnu kaiševe i da se oblače toplije, a nas okrivljuju za to. Mi, međutim, ispunjavamo sve svoje energetske obaveze - rekao je Putin.

A ko će to da plati?

U jeku sankcija i rasta cena, zbog čega će najviše ispaštati običan narod, potpredsednica SAD Kamala Haris i pomenuti Butidžedž su se našli na meti kritika jer su promovisali električna vozila.

- Bajdenova administracija nema nikakvog osećaja. Kamala Haris i Pit Butidžedž su proveli čitavo veče promovišući električna vozila. Da li se šalite? - poručio je Markvejn Mulin iz Komiteta za privredu i energetiku.

Nijednom nisu pomenuli cene goriva niti ukrajinsku krizu.

- Zamislite budućnost: teretne kamione koji nam dostavljaju hleb i mleko i autobuse koji prevoze decu do škole ili roditelje do posla. Zamislite teška vozila koja nas snabdevaju i omogućavaju našoj ekonomiji da raste. Zamislite da stvaraju nula emisije gasova - poručila je Harisova.

Butidžedž je istakao da svi mogu da izvuku korist od električnih vozila jer će uštedeti na benzinu.

Međutim, niko nije objasnio kako prosečni Amerikanac treba to sebi da priušti pošto električna vozila koštaju oko 50.000 dolara, a ima i skupljih.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike