Kina zabrinuta zbog informacija o bio-laboratorijama u Ukrajini! Kijev tvrdi da Belorusija ulazi u rat (FOTO/VIDEO)

11.03.2022

22:43

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Kina zabrinuta zbog informacija o bio-laboratorijama u Ukrajini! Kijev tvrdi da Belorusija ulazi u rat  (FOTO/VIDEO)
ukrajina 1103 - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 16. dan. 

Rusija je zatražila sastanak za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini.

Šef Ruskog nacionalnog odbrambenog menadžmenta Mihail Mizincev izjavio je da je više od 7.000 stranaca iz 21 zemlje u rukama, kako je rekao, ukrajinskih neonacista, koji ih drže kao taoce.

Interpol je saopštio da će, s obzirom na apele da se Rusija isključi iz te organizacije, izmeniti proceduru prijema ruskih zahteva, ali da ostavlja otvorene kanale komunikacije.

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na oslobodilačku operaciju u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

Moskva i Kijev su spremni da sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju vojsku u Ukrajinu, čak i ako se tamo bude upotrebljavalo nekonvencionalno oružje, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Šta dosad znamo o sukobu

- 16. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Pregovori se nastavljaju jer juče nije bilo "značajnih rezultata"

Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

- Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima da pozivaju na nasilje protiv Rusa!

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.45 Ruska centralna banka: Transferi novca iz inostranstva isplaćivaće se samo u rubljama

Rusima koji primaju novac transferom iz stranih banaka gotovinski će biti isplaćivan samo u rubljama, saopštila je Ruska centralna banka.

Banka je saopštila da će nova privremena mera stupiti na snagu u subotu. Prethodno je u utorak saopšteno da do 9. septembra banke ne mogu da prodaju građanima stranu valutu.

23.00 SAD uvele sankcije za 12 poslanika i suprugu i decu Peskova

SAD su uvele sankcije za 12 poslanika ruske Državne dume, odnosno donjeg doma parlamenta i za suprugu i odraslu decu sekretara za štampu ruskog predsednika Dmitrija Peskova, izjavio je danas na brifingu portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Prema Prajsovim rečima, tih 12 poslanika učestvovali su u procesu priznavanja samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), preneo je TASS.

On, međutim, nije rekao o kakvim sankcijama je reč.

Sadašnja supruga Peskova je Tatjana Navka, olimpijska šampionka u umetničkom klizanju.

 

22.25  Moskva ce Minsku isporučiti najsavremeniju vojnu opremu

Lideri Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko dogovorili su se danas da će Moskva svom susedu u bliskoj budućnosti isporučiti najsavremeniju vojnu opremu, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

22.15 Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je danas da se građani SAD koji putuju u Ukrajinu, uključujući i one koji idu da učestvuju u sukobu, suočavaju sa veoma realnim rizikom od hapšenja ili smrti, upozorivši ih da Vašington neće moći da omogući njihovu evakuaciju.

- Oni mogu biti predmet potencijalnih pokušaja krivičnog gonjenja i mogu biti izloženi povećanom riziku od maltretiranja, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

21.35 Britanija uvela sankcije za 386 ruskih poslanika

Velika Britanija uvela je danas sankcije za 386 poslanika ruske Državne dume, donjeg doma parlamenta i najavila da će nastojati da zabrani izvoz luksuzne robe u Rusiju kako bi pojačala diplomatski pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da su sankcije usmerene na one koji su glasali za priznavanje nezavisnosti samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, prenosi Rojters.
 

19.45 Kina zabrinuta zbog informacija o bio-laboratorijama u Ukrajini

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je danas da sednici Saveta bezbednosti UN da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

- Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije, rekao je Jun.

19.30 Jutjub blokira kanale povezane sa medijima koje finansira Rusija

Jutjub je blokirao pristup kanalima povezanim sa ruskim medijima koje finansira Rusija, saopštila je kompanija, pozivajući se na politiku zabrane sadržaja koji "poriče ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje".

19.00 Međusobne optužbe Rusije i SAD na sednici Saveta bezbednosti

Ujedinjene nacije su saopštile da ne znaju za bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost jer, kako su naveli, Rusija širi "nedokazanu tvrdnju u cilju lansiranja bioloških ili hemijskih napada".
Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN za pitanja razoružanja, rekao je da Ujedinjene nacije "ne znaju" za programa biološkog oružja u Ukrajini, koja je ratifikovala međunarodnu zabranu takvog oružja, kao i Rusija.

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, ponovio je tvrdnju, ali kako navodi Rojters, bez pružanja dokaza da Ukrajina vodi laboratorije za biološko oružje uz podršku Ministarstva odbrane SAD.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je istakla da je Vašington "duboko zabrinut" zbog toga što je, kako je navela, Rusija sednicu sazvala kao deo napora za "lažnu zastavu" čiji je cilj postavljanje temelja za upotrebu bioloških ili hemijskih

18.30 Kijev: Belorusija se možda večeras priključi napadu na Ukrajnu

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije saopštio je da ne odbacuje mogućnost da bi Belorusija već večeras mogla da se priključi Rusiji u napadu na Ukrajinu, nakon današnjeg sastanka u Moskvi između predsednika dvaju zemalja, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina.

Prema preliminarnim podacima, beloruske trupe bi mogle da budu uključene u invaziju 11. marta u 21.00 po lokalnom vremenu, naveo je Centar, koji potpada pod ukrajinsko ministarstvo kulture i informacije.

18.12 - EU radi na novim sankcijama Rusiji

Šefica EK Ursula fon der Lejen: "Radićemo na suspenziji članstva Rusije u MMF i Svetskoj banci"

18.11 - G7 ukida Rusiji trgovinske povlastice koje se odnose na ključne proizvode

17.30 Počeo sastanak Saveta bezbednosti UN o američkim vojno-biološkim programima u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je sastanak koji je pokrenula Rusija o američkim vojno-biološkim programima u Ukrajini.
Stalna misija Ruske Federacije pri UN uputila je zahtev za održavanje sastanka u četvrtak uveče.

Ranije je Igor Kirilov, načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga Oružanih snaga Rusije, rekao da su tokom vojne specijalne operacije na teritoriji Ukrajine otkrivene aktivnosti više od 30 bioloških laboratorija po nalogu američkog ministarstva.

Vašington tvrdi da su izjave o radu bioloških laboratorija u Ukrajini propaganda i dezinformacija.

16.52 - Ukrajina pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora

Ukrajina je pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora koje je predložila Rusija za evakuaciju stanovništva iz Ukrajine, od kojih nijedan nije ka ruskoj teritoriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Marijupolj, gde dosad nisu uspeli pokušaji da se uspostavi prekid vatre, trenutno u potpunosti opkoljen i da su ukrajinske snage uništile ili minirale sve mostove i puteve ka toj luci na jugu Ukrajine, preneo je TASS.

16.47 - Bajden saopštio da SAD ukida Rusiji trgovinska povlastice

Američki predsednik Džozef Bajden danas je saopštio da SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

On je u obraćanju u Beloj kući dodao da će u okviru tih mera SAD zabraniti uvoz dijamanata, morskih plodova i votke iz Rusije, prenosi Rojters.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Iz Bele kuće je saopšteno da se uvode sankcije protiv još jednog broja ruskih državljana, uključujući direktore banaka koji su već sankcionisani, kao i poslanike ruske Dume.

14.58 - ODKB duboko zabrinut zbog pretnji hemijskog terorizma

Države članice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) izrazile su duboku zabrinutost zbog opasnosti od hemijskog terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja članica na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- Države članice ODKB-a, kao odgovorne države potpisnice Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, izražavaju duboku zabrinutost zbog pretnji hemijskog terorizma i izražavaju svoju odlučnu posvećenost svetu bez hemijskog oružja - navedeno je u saopštenju.

14.50 - Stoltenberg: Niko ne želi sankcije Rusiji, one utiču na sve

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je uvođenje sankcija Rusiji podrška koju zemlje članice alijanse pružaju Ukrajini u trenutnoj situaciji, ali je naglasio da te mere utiču na sve.

- Uvodimo neviđene sankcije Rusiji. Niko ne želi ove sankcije, one imaju uticaj na ceo svet, uključujući i zemlje koje uvode te sankcije. Ali, u isto vreme, mi smo dužni da odgovorimo - rekao je Stoltenberg na Diplomatskom forumu u Antaliji, odgovarajući na pitanje da li oštre sankcije Rusiji mogu da povrate mir.

15.46 - Makron: EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji, sve varijante su na stolu

Evropska unija je spremna da uvede nove sankcije Rusiji, na stolu su sve varijante, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron nakon samita lidera EU u Versaju.

Emanuel Makron; Aris Oikonomou, Pool Photo via AP
Emanuel Makron

Prema njegovim rečima, zemlje EU su spremne da izdvoje 500 miliona evra kao dodatnu pomoć za Ukrajinu.

- Dogovorili smo se da podržimo Ukrajinu tako što ćemo joj poslati vojnu opremu, oružje i humanitarne zalihe. Predložili smo da izdvojimo 500 miliona evra za dodatnu pomoć Ukrajini - rekao je Makron.

15.44 - Evropska komisija: Do maja plan za ukidanje zavisnosti EU od ruskih energenata do 2027.

Evropska komisija će do sredine maja predstaviti plan o tome kako da se do 2027. godine ukine zavisnost zemalja Evropske unije od ruskog gasa, nafte i uglja, izjavila je predsednica tog tela Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, Evropska komisija će do kraja marta predstaviti varijante kako da se ograniči uticaj rasta cene gasa na cenu električne energije.

AP photo
Ursula fon der Lajen

Ona je na konferenciji za novinare dodala da su se lideri Evropske unije dogovorili da povećaju investicije u odbranu i da pojačaju koordinaciju u odbrambenom sektoru.

15.33 - Bomba na letu iz Beograda za Moskvu

Na letu iz Beograda za Moskvu prijavljen je incident, tačnije, kako 24sedam saznaje, dobijena je dojava o bombi u letelici.

Kontradiverzioni timovi MUP su na terenu kako bi pregledali letelicu, a prema prvim informacijama, u toku je evakuacija putnika.

14.55 - Peskov: Završetak sukoba u Ukrajini zavisi od Zapada

Zvanični Kremlj saopštio je danas da će se sukob u Ukrajini okončati čim Zapad bude delovao povodom više puta izražene zabrinutosti Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO-a na istok.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na pitanje novinara o tome kako bi kriza mogla da se okonča, izneo stav Rusije i rekao da veruje da Ukrajina razgovara o zahtevima Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima

14.28 - Izdat nalog za hapšenje glavne urednice Sputnjika i RT

 

 

Generalni tužilac Ukrajine saopštio je da je ukrajinski sud u odsustvu izdao nalog za hapšenje glavne urednice Sputnjika i RT Margarite Simonjan.

14:22 - Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Kanada uvodi sankcije protiv Ministarstva odbrane Rusije, Spoljne obaveštajne službe Rusije, odbrambenog koncerna „Rosoboroneksport“, raketno-kosmičkog centra „Progres“, kao i fabrike helikoptera iz Kazanja, navodi se na sajtu Vlade.

Kanada takođe zabranjuje uvoz naftnih derivata iz Rusije.

AP Photo/Kamil Zihnioglu
Džastin Trudo

14:15 - Basurin: Nadam se da će ukrajinska vojska položiti oružje, zadatak je deminiranje Volnovahe

Predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da se nada da će ukrajinska vojska, nakon poraza u Volnovahi, položiti oružje.

- Sledeći na meti je Marijupolj. Nadamo se da će ukrajinska vojska položiti oružje. Kada je reč o nacističkim formacijama, naravno, bilo bi dobro da im se sudi za sve zločine, ali ako ne, onda neka ostanu u toj zemlji na kojoj sad hodaju - rekao je Basurin i dodao da je glavni zadatak DNR u Volnovahi je deminiranje grada i privođenje ukrajinskih vojnika koji su i dalje tamo.

- Što se tiče 99 odsto teritorije Volnovahe, pitanje je zatvoreno. Što se tiče tog jednog procenta, potrebno je da se deminira i proveri teritorija, posebno privatni sektor. Ti plaćenici i nacisti koji su tamo bili nisu imali gde da pobegnu, pa su se negde sakrili. Sve ih treba pronaći, uhvatiti i predati sudu. Mislim da je to najvažnije - rekao je Basurin za „Rusija 1“.

Istovremeno, lider DNR Denis Pušilin rekao je da snage DNR po pitanju Marijupolja imaju određene komplikacije budući da protivnik koncentriše svoje snage u školama i stambenim objektima.

Takođe je rekao da je DNR spremna da otvori humanitarni koridor kako bi civili iz Marijupolja mogli da se evakuišu, međutim, za sada nema naznaka da će to dozvoliti ukrajinski nacistički bataljoni.

14.03 - Ozbiljan bezbednosni propust NATO članice, otkriveni novi detalji o ukrajinskom dronu koji je pao u Hrvatskoj 

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Sinoć oko 23.00 sata na zagrebačkom Jarunu došlo je do pada objekta s neba koji je napravio krater širok tri metra i dubok oko jedan metar, i pritom oštetio više automobila. Ispostavilo se da se radi o dronu iz sovjetske ere. Tu-141 je komad hardvera koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine.

13.28 - Rusko tužilaštvo traži da se kompanija „Meta“ proglasi ekstremističkom

Državno tužilaštvo Rusije zatražilo je od suda da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže Fejsbuk i Instagram, proglasi ekstremističkom i da se ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.

Profimedia
 

Kako se navodi, aktivnosti kompanije „Meta“ mogu da se kvalifikuju kao javni poziv na ekstremizam i promovisanje terorizma, prenosi Sputnjik.

13:02 - Putin Lukašenku: Siguran sam da ćemo prevazići sve poteškoće

Putin je rekao Lukašenku da je uvek bilo pokušaja da se ograniči razvoj obe zemlje, ali da će se prevazići sve poteškoće.

- Kao što smo i ranije govorili, uvek je bilo pokušaja da se ograniči naš razvoj, da se obuzda. Takvi pokušaji se i sada preduzimaju, ali intenzivnije, to je očigledno. Siguran sam da ćemo prevazići te poteškoće i da ćemo, naprotiv, steći više kompetencija, više mogućnosti da se osetimo nezavisnim, samostalnim - rekao je Putin, istakavši da će „na kraju sve to ići u korist, kao što je bio slučaj i prethodnih godina“.

Lukašenko je odgovorio da su zapadne sankcije koje se sada uvode protiv Moskve i Minska „svinjarija“.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

- Više puta sam govorio da su i Rusija i Belorusija uvek pod sankcijama. Danas su većih razmera, ali mi smo već navikli na te zapadnjačke svinjarije. Sve je to nezakonito, nelegitimno, u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima i dogovorima - rekao je beloruski lider.

12.54 - Ukrajina "izvisila" za članstvo u Evropskoj uniji: Brisel ponudio "rezervno rešenje"

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude jačanje veza i produbljivanje partnerstva.

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU u skladu sa relevantnim odredbama evropskog ustava.

12:42 - Lukašenko kod Putina doneo mapu koja otkriva plan napada Ukrajine na Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom doneo je mapu koja otkriva plan napada Ukrajine na Belorusiju.

Kako je istakao, Ukrajina se spremala da napadne Donbas, ali i Belorusiju. Lukašenko je rekao Putinu da će mu pokazati sa kog mesta sa ukrajinske teritorije je spreman napad na Belorusiju i to nekoliko sati pre specijalne operacije Rusije.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Putin je na početku susreta, sa svoje strane, rekao da postoje određeni pozitivni pomaci u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom.

- Naravno, informisaću Vas i o situaciji u vezi Ukrajine i pre svega o tome kako trenutno teku pregovori koji se sada vode gotovo svakodnevno. Kako su me obavestili pregovarači sa naše strane, tu ima izvesnih pozitivnih pomaka. Ispričaću vam detaljnije o svemu tome“, rekao je Putin Lukašenku.

Putin je ujedno i čestitao beloruskom kolegi uspešno održavanje referenduma po pitanju ustavnih izmena, istakavši da je i izlaznost bila dobra i da su građani Belorusije to podržali.

12:27 - Na meti vandala i Ruski dom u Berlinu

Mimo škole, na meti vandala našao se i Ruski dom u Berlinu, saopšteno je Sputnjiku iz organizacije.

- Na ulazu su ispisan natpis na nemačkom jeziku koji je potom uklonjen. O incidentu je obaveštena policija - precizira sagovornik Sputnjika. Berliner cajtung navodi da se incident dogodio jutros.

Natpis „ubice" ispisan je na jednom stubu na ulazu u zgradu.

 

 

12.20 - Ukrajinski nacisti napali pravoslavne vernike

Na društvenim mrežama se pojavio video-snimak na kojem se vidi kako ukrajinski nacisti sprečavaju pravoslavne vernike da uđu u crkvu i da se mole.

Vernici su došli ispred crkve, ali tamo su ih dočekali nacisti koji im nisu dozvolili ulazak u hram i pri tome su im naredili da se postroje.

12.12 - Sastanak Putina i Zelenskog je moguć pod određenim uslovima

Kremlj ne isključuje sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ali bi on trebalo da bude temeljno pripremljen da bi proizveo rezultate, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.08 - Peskov: Rusija će obustaviti aktivnosti Fejsbuka i Instagrama ako je izveštaj Rojtersa tačan

Aktivnosti kompanije "Meta platforms", matične kompanije Fejsbuka i Instagrama,  biće obustavljene u Rusiji ukoliko se pokaže kao istinit izveštaj Rojtersa da će svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti da pozivaju na nasilje nad Rusima i ruskim vojnicima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne želimo da verujemo u izveštaj Rojtersa - u to je jednostavno previše teško poverovati - izjavio je Peskov novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

11.12 - Ukrajinske snage prilikom povlačenja dizale mostove u vazduh i prekidale snabdevanje strujom i gasom

Ukrajinska vojska je prilikom povlačenja sa teritorije LNR dizala u vazduh mostove i onesposobljavala snabdevanje strujom i gasom, saopštila je zamenica ministra spoljnih poslova LNR Ana Soroka.

- Sada pokušavamo da se probijemo do ljudi na oslobođenim teritorijama kako bi im pružili humanitarnu pomoć. Prilikom povlačenja ukrajinska vojska je isključivala struju, presecala cevi za gas, pljačkala prodavnice. Svi mostovi su dignuti u vazduh, sve apoteke uništene. Dakle, to je metod totalnog agresivnog rata. Plus korišćenje živog štita, što je zabranjeno Ženevskom konvencijom - saopštila je Soroka.

11:10 - Trupe DNR oslobodile 84 naseljena mesta

Snage DNR do sad su oslobodile 84 naseljena mesta, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre javlja da su ukrajinske snage ispalile četiri granate kalibra 122 milimetra na naseljeno mesto Elenovka u DNR.

10.36 - EU priznala da je pogrešila sa Ukrajinom

Profimedia
 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj smatra da je Zapad načinio brojne greške u odnosima s Rusijom, uključujući obećanje da će Ukrajinu primiti u NATO.

10.18 - "Zelenski je odavno u inostranstvu"

Ukrajinski opozicioni poslanik Ilja Kiva tvrdi da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odavno nalazi u inostranstvu.

- Zelenski je odavno u inostranstvu odakle snima svoje apele - navodi se u saopštenju Kive na Telegramu.

Kako je istakao, lideri zapadnih zemalja „samo imitiraju podršku“, i to u većoj meri „za svoje birače“.

10.01 - Lukašenko otputovao u Moskvu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otputovao je u Moskvu, gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ranije je pres-služba beloruskog predsednika saopštila da će Lukašenko i Putin razgovarati o "relevantnim pitanjima bilateralnih odnosa i proširenju savezničke i ekonomske saradnje u okolnostima pritiska sankcija".

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

09.45 - Putin: Dobrovoljcima treba izaći u susret

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti složio se sa idejom da se u Ukrajini angažuju dobrovoljci.

- Ako vidite da ima ljudi koji žele dobrovoljno, tim pre ako to nije za novac, da odu i pomognu ljudima koji žive u Donbasu, treba im izaći u susret i pomoći da stignu u zonu borbenih operacija - rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti.

09.33 - Ukrajinska firma odustaje od kupovine ruskog goriva

Ukrajinski Energoatom više neće kupovati rusko nuklearno gorivo, saopštila je danas državna nuklearna kompanija.

Energoatom upravlja nuklearnim reaktorima razvijenim najvećim delom još u bivšem Sovjetskom savezu, a nuklearno gorivo uvozi iz Rusije i SAD, prenosi Rojters.

Kako se navodi, 15 ukrajinskih nuklearnih reaktora je locirano u četiri različite elektrane.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

09.18 - Austrija razmatra mogućnost produženja vojnog roka

Ministarstvo odbrane Austrije, trenutno, zbog rata u Ukrajini, razmatra mogućnost produženja vojnog roka i vraćanja obavezujućih vojnih vežbi za rezerviste.

Ministarstvo želi da ponovo uvede obavezne vojne vežbe za rezerviste, koje je 2006. godine ukinuo tadašnji ministar Ginter Plater.

Model "6 meseci plus 2" trenutno se ozbiljno razmatra, saopšteno je iz kancelarije ministarke odbrane Klaudije Taner.

09.08 - Onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.

08.54 - Ruske snage nadomak Kijeva

Ruske snage se ozbiljno približile Kijevu, neki izveštaji tvrde - na 15 kilometara!

08.40 - Zapaljena zgrada u Dnjepru

Na snimcima iz ukrajinskog grada Dnjepra vide se pripadnici vatrogosne službe koji gase požar na zgradi.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

08.27 - Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima da pozivaju na nasilje protiv Rusa!

Takođe će dozvoliti da se u nekim komentarima poziva na smrt Vladimira Putina ili Aleksandra Lukašenka.

08.18 - Snage DNR oslobodile grad Volnovahu

Trupe Donjecke Narodne Republike oslobodile su grad Volnovaha, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je dodao, takođe su pod kontrolom naseljena mesta Olginka, Velika Anadol, Zeleni Gaj, a trupe DNR su napredovale još šest kilometara.

Profimedia
 

08.00 - SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi sprečila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.

07.44 - Orban: EU neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu

Evropska unija neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban u video snimku objavljenom na njegovom Fejsbuk profilu.

- Najvažnije pitanje za nas je rešeno na povoljan način - neće biti sankcija koje bi se odnosile na gas ili naftu, tako da je snabdevanje Mađarske energentima u narednom periodu sigurno - naveo je Orban u video poruci sa samita lidera EU u Francuskoj.

07.24 - Humanitarni koridori biće otvoreni svakog dana

Rusija će jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana, izjavio je šef ruskog centra nacionalne odbrane, Mihail Micinzev.

- Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana.

Prema rečima Mizinceva, bezbednost je garantovana na teritorijama koje kontrolišu ruske trupe.

07.13 - U Zagrebu pao dron iz Ukrajine

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada.

Prema prvim informacijama, neidentifikovani objekat koji je pao u Zagrebu mogao bi da bude izviđački dron Tu-141 "Striž", zaključio je Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War zone". 

On je, kako je napisao, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio da se gotovo sigurno radi o dronu, koji je verovatno stigao - iz Ukrajine, javlja Jutarnji list.

07.10 - U poslednjih pola sata zabeležene su eksplozije u gradovima na suprotnim stranama zemlje.

Prijavljene su eksplozije u Lucku na severozapadu, kao i u Dnjepru - gradu u unutrašnjosti koji se nalazi na reci Dnjepar i glavnom uporištu u središnjoj istočnoj Ukrajini.

Nijedan od ovih gradova dosad nije bio direktno granatiran.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike