Zelenski potpisao novi brutalni zakon: Izdajnici države će odgovarati, kazne pooštrene!

09.03.2022

14:05

0

Izmene su unete u nekoliko zakona i uglavnom se odnose na oštrije kažnjavanje građana

Zelenski potpisao novi brutalni zakon: Izdajnici države će odgovarati, kazne pooštrene!
vladimir zelenski AP22044752526832 - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je pooštreni zakon kojim se izdajnici države mogu kazniti sa najmanje 15 godina zatvora, a postoji mogućnost i doživotne kazne zatvora.

Na zvaničnom sajtu Vrhovne Rade saopšteno je da je doneta i izmena zakona o vraćanju vatrenog oružja i municije civilima radi zaštite zemlje tokom rata, kojom se propisuje da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružanu agresiju u Ukrajini.

Osim toga, građani Ukrajine imaju mogućnost da učestvuju u odbijanju i odvraćanju "oružane agresije" Ruske Federacije i/ili drugih država, koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje, pištolje, revolvere, puške, puške sa glatkom cevi, lovačke puške, glatke ili kombinovane zalihe oružja za nju.

Zakon pooštrava kazne za otuđivanje tuđe imovine na bojnom polju ili korišćenje tragičnih okolnosti, borbu za sopstvenu korist pljačkom ljudi, uključujući i ubijene ili ranjene. Konkretno, za krađu, razbojništvo, razbojništvo, iznudu ili proneveru imovine po vanrednom stanju zaprećena je kazna zatvora od pet do 15 godina, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Takođe, za pljačku na ratištu lice će biti osuđeno na kaznu zatvora od pet do 10 godina.

Podsetimo, Zelenski je ranije danas rekao da neki političari u Ukrajini traže veze s Rusijom i rade na podeli društva.

- Primamo različite signale da neki političari ponovo traže veze sa Rusijom. A neki drugi opet rade za raskol, suprotno jedinstvu - rekao je on. Prema njegovim rečima, „već dobijamo mnogo signala da su neki u Ukrajini odlučili da više ne mogu da se bore, zajedno sa svima".

Sva dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike