Amerikanci uskočili sami sebi u usta: Sada Madura zovu predsednikom, a zaboravili na marionetu Gvaida

07.03.2022

08:45

1

Autor: 24sedam

Vašington želi da pregovara sa Madurom zbog Putina

Amerikanci uskočili sami sebi u usta: Sada Madura zovu predsednikom, a zaboravili na marionetu Gvaida
maduro - Copyright AP Photo/Ariana Cubillos, File

Visoki američki funkcioneri otputovali su u Venecuelu na razgovore sa zvaničnicima vlade predsednika Nikolasa Madura, u pokušaju da, u jeku sukoba u Ukrajini, privole Karakas da se distancira od Moskve.

Vašington ruske saveznike u Južnom americi posmatra kao potencijalnu "bezbednosnu pretnju", a želja je da se Karakas udalji od Moskve u zamenu za kupovinu venecuelanske nafte, koja je pod američkom blokadom već godinama.

Izvori Njujork tajmsa nisu precizirali koliko dugo će se američka delegacija zadržati u Venecueli i sa kim će se tačno sastati.

Ova poseta je kontakt na najvišem nivou između državnih delegacija Venecuele i SAD poslednjih godina i deo je napora koje ulažu SAD da izoluju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Neki analitičari takođe vide Venecuelu, koja je pod američkim sankcijama, kao potencijalni alternativni izvor za snabdevanje naftom.

Sergei Chirikov/Pool Photo via AP, File
 

Dve zemlje prekinule su diplomatske odnose 2019. godine tokom kampanje američkih sankcija i diplomatskog pritiska koji su vršile SAD, s ciljem da se svrgne predsednik Nikolas Maduro, dugogodišnji Putinov saveznik.

Tada se venecuelanski političar, Huan Gvaido, uz podršku SAD, samoproglasio za predsednika.

Iako nikada nije uspeo da zaista preuzme vlast u zemlji, kao predsednika ga je prepoznao veći broj zemalja na čelu sa SAD, dok su Rusija i Kina stale uz Madura.

AP Photo/Ariana Cubillos
 

Ipak, u januaru prošle godine, EU je povukla svoju podršku Gvaidu.

 

 

Zanimljivo je da, posle toliko godina Gvaidovog pokušavanja da se nametne kao legitimni lider Venecuele, SAD priznaju Madurovu vlast zbog čega su poslali delegaciju kako bi se pregovaralo o ukrajinskom pitanju.

 

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike