Ukrajinci potvrdili nastavak pregovora: EU sprema novi paket sankcija Rusiji, Kina - Ko je tražio pomoć? (FOTO)

13.03.2022

14:56

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Ukrajinci potvrdili nastavak pregovora: EU sprema novi paket sankcija Rusiji, Kina - Ko je tražio pomoć? (FOTO)
Granatiranje - Copyright Profimedia

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini ušla je u 18.dan.

 Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa liderima Francuske i Nemačke i od njih tražio da utiču na Kijev kako bi zaustavio zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini. U međuvremenu, ruska i ukrajinska strana neprekidno vode pregovore.

Na terenu, Rusija nastavlja da doprema humanitarnu pomoć u Berdjansk i Melitopolj.

Sa druge strane, Rusko državno tužilaštvo zatražilo je od suda da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže Fejsbuk i Instagram, proglasi ekstremističkom i ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.

Moskva i Kijev su spremni da sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju vojsku u Ukrajinu, čak i ako se tamo bude upotrebljavalo nekonvencionalno oružje, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

 

Šta dosad znamo o sukobu

- 18. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Pregovori se nastavljaju jer juče nije bilo "značajnih rezultata"

Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.52 - Nove sankcije EU prema Rusiji sutra

Finalizacija i odobrenje novog paketa sankcija Rusiji na ambasadorskom nivou EU očekuju se sutra, 14. marta, objavljeno je danas na Tviter nalogu Francuske koja predsedava Savetu Evropske unije.

- Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove su iznele predloge o novim sankcijama razrađenim nakon neformalnog samita u Versaju i konsultacija sa našim međunarodnim partnerima - navodi se u objavi na Tviteru, prenosi TASS.

Pixabay
 

22.55 - Napajanje nuklerane energije u Černobilju obnovljeno

Ukrajinsko ministarstvo za atomsku energiju saopštilo je ranije danas da je napajanje nuklearne elektrane u Černobilju obnovljeno, što znači da će sistemi za hlađenje normalno funkcionisati i da neće morati da se koriste agregati.

22.50 Peking: Moskva nije tražila pomoć

Portparol kineske ambasade u SAD Liu Pengju izjavio je danas da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga.

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkih medija da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine, portparol kineske ambasade rekao je: "Nikada nisam čuo za to".

Američki mediji Fajnenšal tajms i Vašington post objavili su prethodno, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu nakon što je 24. februara započela oslobodilačku akciju oblasti Donbas u Ukrajini.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da prokomentariše ove navode.

22.25 - Ukrajinci potvrdili - sutra nastavak pregovora

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da će pregovori sa Rusijom biti nastavljeni sutra.

- Pregovori se održavaju neprestano u formatu video-konferencija. Radne grupe neprekidno rade. Veliki broj pitanja zahteva konstantnu pažnju. U ponedeljak, 14. marta, biće održana pregovaračka sednica kako bi se sumirali preliminarni rezultata - napisao je Podoljak na Tviteru.

 

 

19.53 - Peskov najavio nastavak pregovora za sutra

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je danas da će četvrta runda pregovora između Rusije i Ukrajine biti navodno nastavljena sutra.

Iako se u medijima pojavila informacija da se pregovori sada odvijaju, Peskov je demantovao ove tvrdnje rekavši da je sastanak ruske i ukrajinske delegacije zakazan za sutra.

18.35 - Ukrajinci pokreću kontranapad?

Ukrajinske oružane snage pokreću kontranapad na ruske trupe u ukrajinskoj južnoj Nikolajevskoj oblasti i istočnoj oblasti Harkova, izjavio je danas zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko u intervjuu za nacionalnu televiziju.

Na pitanje o mogućnosti da ruske trupe blokiraju glavni grad Ukrajine Kijev, Denisenko je odgovorio da blokade trenutno nema, niti je predviđena u bliskoj budućnosti, preneo je Rojters.

17.28 - Koliko je ruskog zlata i deviznih rezervi zarobljeno na Zapadu

Zapadne zemlje zamrznule su oko polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi – 300 milijardi dolara. Ovo je izjavio ministar finansija Ruske Federacije Anton Siluanov.

Pixabay
 

- Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara, oko 300 milijardi rezervi je sada u stanju u kojem ne možemo da ih koristimo - rekao je on u emisiji "Moskva.Kremlj.Putin" na televiziji Rusija 1.

15.55 - Saliven: Kina je upozorena na posledice pomoći Rusiji

Američke vlasti upozorile su Peking da će biti posledica ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, izjavio je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Pažljivo pratimo u kojoj meri Kina zapravo pruža materijalnu i ekonomsku podršku Rusiji. Preneli smo Pekingu da nećemo tolerisati niti dozvoliti bilo kojoj zemlji da pokuša da nadoknadi Rusiji njene ekonomske gubitke od zapadnih sankcija", rekao je Saliven.

15.00 - Rusija: Najava značajnog napretka u pregovorima Moskve i Kijeva

U poređenju sa početkom pregovaračkog procesa, Moskva i Kijev su ostvarili značajan napredak u postizanju rezultata, izjavio je član ruske delegacije i šef komiteta Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

- Prema mojim ličnim očekivanjima, ovaj napredak bi se u narednih nekoliko dana mogao razviti u jedinstven stav obe delegacije, u dokumente za potpisivanje - poručio je Slucki.

Kako je istakao Slucki, sporazumi između Moskve i Kijeva pomoći će u smanjenju tenzija i "spasiti mnogo ljudi".

14.16 - Američki vojnici nisu uključeni u vojne operacije u Ukrajini i neće biti poslati tamo, saopštila je Bela kuća

14.00 - Poginuo nekadašnji reporter Njujork tajmsa, Brent Reno (51), u Ukrajini 

13.48 - LNR: Pronađena mesta masovnih ubistava civila

Snage Luganske Narodne Republike su tokom ofanzive otkrile mesta masovnih ubistava civila u zoni popasnjanske železničke pruge, saopštila je Narodna milicija republike.
Prema navodima Narodne milicije, ukrajinske trupe koje su se povlačile isterivale su ljude iz podruma i koristile ih kao živi štit, a one koji su pružali otpor ili pokušali da pobegnu su streljali.

12.55 - Podoljak: Radimo sa Izraelom i Turskom oko mirovnih pregovora

Ukrajina radi sa Izraelom i Turskom kao posrednicima, kako bi dogovorila lokaciju i radni okvir za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je danas savetnik predsednika Ukrajine i glavni pregovarač Kijeva Mihajilo Podoljak.

12.20 - Čečeni ulaze u Donjeck

12.15 - Kadirov lično došao u Ukrajinu

Sudeći prema snimcima sa društvenih mreža, čečenski lider Ramzan Kadirov stigao je u Ukrjainu i svojim vojnicima je naložio da, zajedno sa ruskim snagama, zauzmu Kijev.

 

12.13 - Kuleba: Otet gradonačelnik grada Dnjeprorudne

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba tvrdi da su ruske snage otele gradonačelnika grada Dnjeprorudne, koji se nalazi na jugu zemlje.

11.50 - Stav Ankare je jasan – sankcije protiv Rusije neće rešiti probleme, poručio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u subotu zatražio je od njega podršku u evakuaciji turskih državljana iz Marijupolja.

11.25 - Belgija zamrzla 10 milijardi evra ruske imovine

Belgije je zamrznula oko 10 milijardi evra ruske imovine tokom prethodne dve nedelje, navode podaci federalnog Ministarstva finansija.

Ovaj iznos uključuje 2,7 miljarde evra zamrznutih bankovnih računa i 7,3 miljarde evra transakcija.

11.15 - Svakom Britancu koji primi Ukrajinca po 420 evra mesečno

11.08 - Britanija izdala više od 3.000 viza Ukrajincima

Britanski ministar za kabinetske poslove, Majkl Gov, izjavio je danas da je Velika Britanija izdala više od 3.000 viza ukrajinskim državljanima.

11.05 - Borelj: Ne možemo zatvoriti nebo iznad Ukrajine

Zapad ne može da zatvori nebo iznad Ukrajine, jer bi to značilo spremnost da se otvara vatra na ruske avione i moguće izbijanje Trećeg svetskog rata, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Kada neko traži zonu zabrane letova, to implicira sposobnost i spremnost da se obore ruski avioni koji je prekrše. To bi značilo proširenje sukoba na Treći svetski rat, a mi to očigledno ne želimo - objasnio je Borelj.

Profimedia
 

10.35 - Vereščuk: Otvaraju se novi humanitarni koridori

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da će danas biti otvoreni novi humanitarni koridori.

Kako je precizirala, humanitarni koridori će biti otvoreni od grada Borođanka u Kijevskoj oblasti do Žitomira, od sela Svetiljnja i Boljšaja Dimerka u Kijevskoj oblasti u pravcu Brovarov, kao i od sela Pobeda u pravcu Kijeva.

9.58 - Dve velike eksplozije odjeknule su u nedelju u bazi u Javorivu, garnizonskom gradu samo 12 kilometara od poljske granice. Raketni napad se dogodio u 5.45 časova, a prema prvim izveštajima sa terena, 20 ljudi je poginulo, dok je 57 ranjeno

9.50 - Objavljena nova mapa regiona Ukrajine koji su pod kontrolom ruske vojske 

9.23 - Konašenkov: Dosad unisteno 3.687 vojnih objekata u Ukrajini

Ruska vojska uništila je dosad 3.687 vojnih objekata u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koga su citirale ruske novinske agencije.

9.27 - Kabinet Zelenskog: Moskva i Kijev se približavaju kompromisu

9.20 - Izraelski ministar: Rusija odmah da se povuče iz Ukrajine

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic rekao je da "Izrael priznaje suverenitet Ukrajine i da Rusija mora da se povuče odmah".

On je jedan od retkih članova vlade koji su izneli svoje stavove javno, preneo je "Tajms of Izrael", koji navodi da Izrael pokušava da održi dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom.

8.30- Civili i monasi nisu povređeni prilikom oslobađanja manastira od strane ruskih jedinica, istakao je Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Jedinice ruske vojske su tokom proteklog dana napredovale do 14 kilometara

-Tokom ofanzivnih dejstava uspostavljena je kontrola nad južnim rejonima naselja Blagodatno, Vladimirovka, Pavlovka i Nikoljsko - precizirao je portparol.

Prema njegovim rečima, avijacija i PVO Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije takođe su oborile jedan avion Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i dve bespilotne letelice u rejonu Ljubimovke.

Konašenkov je dodao i da su u Severodonjecku jedinice Luganske Narodne Republike blokirale istočni i južni deo grada.

8.00 - Ruske snage gađale ukrajinsku vojnu bazu blizu Poljske

Ruske snage izvele su vazdušni udar na ukrajinsku vojnu bazu Javoriv na zapadu zemlje, u blizini granice sa Poljskom, saopštili su lokalni zvaničnici.

Napad je izveden na Međunarodni centar za mirovne operacije i bezbednost, navela je vojna administracija Lavova, prenosi Rojtetrs.

AP Photo/Vadim Ghirda
 


Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji potvrdio je ruski napad na ukrajinski Međunarodni centar za mir i bezbednost i rekao da je, prema preliminarnim podacima, ispaljeno osam projektila, preneli su ukrajinski mediji.

Sadovji je pozvao ljude da ne objavljuju fotografije i video zapise s mesta događaja.

On je kazao da se prikupljaju informacije o žrtvama i da će detalji biti objavljeni naknadno.

7.00 - I Donjeck na meti

Gađano selo Pantelejmonovka u DNR, ispaljeno šest mina kalibra 120 milimetara. Na meti ukrajinskih snaga od jutros i Donjeck, prenosi "Sputnjik."

Ukrajinske snage gađale su tri naselja u LNR, uništena je jedna stambena zgrada i oštećena škola, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Profimedia
 

 

06.45 Zvaničnici Ukrajine: Eksplozije oko grada Lavova, pogođena velika vojna baza

Vojni zvaničnici grada Lavova saopštili su da su ruske snage izvele vazdušni napad i ispalile osam projektila na Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti, prenosi ukrajinski BBC.

6.50- Ukrajinske snage su gađale višecevnim bacačima „Grad“ bolnicu sa pacijentima prilikom povlačenja iz Volnovahe.

 

Ima najmanje šest poginulih civila. Prema rečima lekara, oni su minirali odeljenje reanimacije i porodilište.

Kako javlja reporter Sputnjika, na licu mesta pronađeni su britanski sistemi NLAW i mine sa bugarskim oznakama.
 

- 6.40 Tramp: Nema ko da razgovara sa Rusima, samo ja

Tanjug/AP Photo/John Raoux)
 

 

Situacija u vezi sa Ukrajinom može da preraste u globalni konflikt jer „nema ko“ da razgovara sa rukovodstvom Rusije, smatra bivši američki predsednik Donald Tramp
 

6.30 - Mediji: Izrael spreman da organizuje pregovore Moskve i Kijeva pod jednim uslovom

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Izrael je spreman da organizuje pregovore Rusije i Ukrajine pod uslovom da nisu osuđeni na propast, piše „Džeruzalem post“ pozivajući se na visoko pozicioniranog zvaničnika.

*Iz iskustva znamo da pregovori, koji nemaju šance, vode pogoršanju situacije na terenu. Moramo da znamo da li zaista možemo da budemo od koristi. Ako je napredak moguć, učinićemo sve - rekao je taj zvaničnik.

Takođe je dodao da što se tiče posredovanja premijera Naftali Beneta između Ukrajine i Rusije, izraelska strana ništa ne nameće.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče na pres konferenciji nije isključio mogućnost da pregovori dve strane budu održani u Jerusalimu.

Inače, Benet je u više navrata razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a prošle nedelje je boravio u kratkoj poseti Moskvi, nakon čega je razgovarao telefonom i sa Zelenskim a u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike