Svrgnuti ukrajinski predsednik se obratio Zelenskom: Dužni ste da zaustavite krvoproliće!

08.03.2022

09:21

0

Autor: 24sedam

Janukovič uputio apel aktuelnom lideru

Svrgnuti ukrajinski predsednik se obratio Zelenskom: Dužni ste da zaustavite krvoproliće!
janukovic zelenski - Copyright Profimedia

Bivši ukrajinski predsednik, Viktor Janukovič, svrgnut 2014. godine, poslao je poruku aktuelnom lideru Vladimiru Zelenskom. 

- Znam da imate mnogo savetnika, ali vi ste lično dužni da zaustavite krvoproliće i postignete mirovni sporazum. To od vas očekuju Ukrajina, Donbas i Rusija. Ukrajinski narod i zapadni partneri Kijeva bili bi zahvalni na takvom koraku - napisao je Janukovič u apelu Zelenskom.

- Želim da se obratim Vladimiru Zelenskom na predsednički, pa čak i pomalo očinski način.

Vladimire Aleksandroviču, verovatno sanjate da ćete postati pravi heroj!

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ali, herojstvo nije nešto s čime se treba razmetati, ne radi se tu o borbi do poslednjeg Ukrajinca. Herojstvo se krije u požrtvovanosti, u pobedi nad sopstvenim ponosom i ambicijama radi spasavanja ljudskih života.

S dubokom boli doživljavam ovo što se sada događa u mojoj domovini i duboko se saosećam s patnjom koju je moj narod prisiljen da trpi. U svakoj tragediji postoji trenutak kada ona može biti zaustavljena.

Od svog prvog dana obećali ste da ćete zaustaviti rat u Ukrajini i zato vas je podržala cela Ukrajina. Mogli biste da postanete predsednik sveta, ali to se, nažalost, nije dogodilo - zaključio je Janukovič.

Podsetimo, problemi u Ukrajini su počeli kada je Janukovič odlučio da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU. Usledili su protesti, koji su ubrzo postali krvavi, a onda se sve pretvorilo u građanski rat.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike