Ukrajinski neonacisti drže 7.000 stranaca kao taoce, Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD (VIDEO)

10.03.2022

22:50

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Ukrajinski neonacisti drže 7.000 stranaca kao taoce, Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD (VIDEO)
rat ukrajina xx - Copyright AP photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini počela je pre tačno dve nedelje i danas je ušla u 15. dan. Juče je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao u Antaliju, gde uz posredovanje Turske danas treba da se održi trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas će održati video-sastanak sa članovima Vlade. Ključna tema sastanka vrha države biće mere za ublažavanje posledica međunarodnih sankcija po nacionalnu ekonomiju Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.

Prethodnog dana, gradske vlasti u Mariupolju saopštile su da je u raketnim napadima uništena dečija bolnica u tom gradu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak na svom Tviter profilu, a Rusija se nije još oglasila povodom ovih optužbi.

Istovremeno, juče je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se "ohladio" po pitanju ideje ulaska njegove zemlje u NATO. Takođe je, komentarišući mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa, izjavio da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija.

Sa druge strane, predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da je njegova zemlja zabranila uvoz energenata iz Rusije u vezi situacije u Ukrajini, ali i da istovremeno razume da saveznici u Evropi ne mogu da se pridruže toj zabrani.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

 

Šta dosad znamo o sukobu

- 15. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Pregovori se nastavljaju jer juče nije bilo "značajnih rezultata"

- Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

23.45 Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima da pozivaju na nasilje protiv Rusa

Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika samo u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, objavio je Rojters večeras nakon uvida u određene interne mejlove Meta platforme, što je, kako se navodi, privremena promena u politici o govoru mržnje.

Društvena kompanija Meta (vlasnik Fejsbuka, Instagrama i Vacapa) koja je vlasnik Fejsbuka takođe će dozvoliti da se u nekim komentarima poziva na smrt Vladimira Putina ili Aleksandra Lukašenka, u zemljama poput Rusije, Ukrajine i Poljske, dodaje britanska novinska agencija.

23.30 Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je zatražila sastanak za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je večeras prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za sutra, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine, poručio je on putem Tvitera, prenosi TASS.

 

23.25 Stejt department: Učešće SAD u biolaboratorijama u Ukrajini ograničeno samo na bezbednost

Američko učešće u biolaboratorijama u Ukrajini ograničeno je na povremenu bezbednosnu pomoć, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Vlada SAD ne poseduje biološke laboratorije u Ukrajini, niti upravlja njima. Naši stručnjaci su ponekad pomagali Ukrajini u pitanjima bezbednosti laboratorija, kao što su to činili i u drugim zemljama sveta. To su bile sve naše aktivnosti, rekao je Prajs novinarima.
Prajs je naglasio da Ukrajina „u potpunosti poštuje“ konvencije o biološkom ili hemijskom oružju, ponovo optužujući Rusiju da ih krši.

23.00 Ukrajinski neonacisti drže 7.000 stranaca kao taoce

Šef Ruskog nacionalnog odbrambenog menadžmenta Mihail Mizincev izjavio je danas da je više od 7.000 stranaca iz 21 zemlje u rukama, kako je rekao, ukrajinskih neonacista, koji ih drže kao taoce.

Prema njegovim rečima, pojedine zemlje su već zaražile zvaničnu aplikaciju za pomoć od ruskog koordinacionog centra.

22.45 Interpol odbio isključivanje Rusije

Interpol je saopštio da će, s obzirom na apele da se Rusija isključi iz te organizacije, izmeniti proceduru prijema ruskih zahteva, ali da ostavlja otvorene kanale komunikacije.

- Na političkom nivou, bilo je poziva da se Rusija suspenduje ili isključi iz mreže Interpola. Paralelno, čelnici organa za sprovođenje zakona iz celog sveta takođe su zatražili nastavak saradnje sa Rusijom preko Interpola, ističući ozbiljne bezbednosne probleme u slučaju prestanka rada i razmena informacija, navodi se u saopštenju.

Interpol je saopštio da će se saradnja sa Rusijom nastaviti, ali da Rusija neće moći da šalje zahteve direktno zemljama članicama, već će to morati da radi preko Generalnog sekretarijata radi provere da li se poštuju pravila organizacije.

22.35 - Lideri EU o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

22.30 - Ukrajinci napravili dron koji baca Molotovljeve koktele

Ukrajinska vojska razvila je dron koji baca Molotovljeve koktele na neprijatelja, pa je tako jedna flaša piva bila danas oružje, prenosi danas Njujork post.

22.10 Rusija od 11. marta ujutru ponovo objavljuje „režim tišine“ u Ukrajini

Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 11. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz ukrajinskih gradova, saopštio je danas Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarnu aktivnost u Ukrajini.

Rusija je spremna da obezbedi humanitarne koridore (bezbednost prolaska ljudi, kao i prolaz autobuskih konvoja i civilnih vozila)“ iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova, Marijupolja biće otvoreni u nekoliko pravaca.

20.51 Moskva i Kijev spremni da sarađuju po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini

Moskva i Kijev su spremni da sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

On je u četvrtak u Antaliji u Turskoj održao sastanke s ministrima inostranih poslova Rusije i Ukrajine, kao i delegacijama obe zemlje.

Youtube/RT
 

 

Obe strane su saglasne da je naša inicijativa dobra ideja, koja treba da se realizuje. I obe strane su spremne da rade i sarađuju sa agencijom kako bismo se dogovorili o realizovanju ove ideje, rekao je Grosi novinarima.

20.00 SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, čak i ako bude upotrebe nekonvencionalnog oružja

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju vojsku u Ukrajinu, čak i ako se tamo bude upotrebljavalo nekonvencionalno oružje, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

- Slanje američkih trupa u Ukrajinu i vođenje rata protiv Rusije – to nemamo nameru da radimo, rekla je ona na konferenciji za novinare.
Džen Psaki je negirala da je američka strana učestvovala u hemijskim i biološkim vojnim programima u Ukrajini, uz tvrdnju da takve mogućnosti ima Rusija.

19.00 Ministarstvo odbrane: Od početka specijalne operacije uništeno 3000 ukrajinskih objekata i 98 aviona

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije su uništile 3.000 ukrajinskih objekata i 98 aviona, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Oružane snage Rusije su u nastavku specijalnih vojnih operacija ušle deset kilometara u teritoriju i preuzele kontrolu nad nekoliko naselja: Stepno, Krapivnjicko, Mali Kremenjčik, Novopterikovka i Jalinsko, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije.

On je dodao da je vojska Donjecke Narodne Republike preuzela kontrolu nad naseljima Marjanovka, Lazarevka i Lesno.

Konašenkov je dodao da su Oružane snage Rusije od početka specijalne vojne operacije uništile skoro tri hiljade vojnih objekata Ukrajine.

General je pojasnio da je za 24 sata operativno-taktička avijacija Rusije uništila 68 objekata, među njima dva objekta sistema za upravljanje ukrajinskim oružanim snagama, 12 objekata metarijalno-tehničke podrške i tri protivavionska raketna kompleksa „Osa“.
On je dodao da je ruski PVO uništio i jedan MiG-29, tri drona Bajraktar „TB-2“ i jednu taktičku raketu „Točka-U“.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije se navodi da su Oružane snage Ukrajine od početka operacije izgubile: 98 aviona, 110 bespilotnih letelica, 144 protivavionska raketna kompleksa PVO, 88 radarskih stanica, 1.007 tenkova i drugih borbenih vozila, 109 višecevnih bacača raketa, 374 minobacača i 793 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.

18.30 Zelenski spreman za razgovor s Putinom uz međunarodne posrednike

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je spreman da direktno razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uz međunarodne posrednike, ali Kijev ne namerava da pravi kompromise, izjavio je u četvrtak zamenik šefa kabineta Zelenskog Igor Žovkva.

17.48 - Rusko Ministarstvo odbrane: Napad na bolnicu u Marijupolju izrežirana provokacija kijevskog režima

17.47 - Ukrajinske trupe koriste simbole UN za prevoz raketnih sistema

Ukrajinske trupe koriste vozila sa simbolima UN za transport mobilnih raketnih sistema, saopštio je u četvrtak štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

DNR je početkom marta izvestila da su ukrajinske vojne trupe stigle u bazu UN u Kramatorsku i zaplenile vozila.

Militanti koriste vozila Ujedinjenih nacija za transport raketnih sistema usmerenih protiv ruskih aviona tokom operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, saopštio je štab na Telegram kanalu.

17.40 - Direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD negira da Ukrajina ima biološko oružje

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekla je da Ukrajina nema biološko i nuklearno oružje, a pomoć u istraživanju SAD su joj pružile samo u kontekstu bioodbrane.

- Postoji više od 12 biolaboratorija u Ukrajini koje se bave biobezbednošću i zaštitom javnog zdravlja. Mislim da američka vlada pruža pomoć, ili ju je barem pružala u prošlosti u kontekstu biološke bezbednosti - rekla je Hejns na saslušanju Obaveštajnog odbora Senata SAD.

16.54 - Zaharova: Englezi su stvorili nacizam, koncentracione logore i izvršili nekoliko genocida

Velika Britanija je svetski rekorder u genocidu, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Oni su se iživljavali i nad Afrikom. Oko 13 miliona ljudi Englezi su odvezli sa tog kontinenta kao robovi. Količina poginulih je pritom tri-četiri puta veća, odnosno ukupan broj žrtava je dostizao 50-53 miliona - istakla je ona.

16.06 - Šreder otišao u Moskvu, u toku razgovori s Putinom

Nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder boravi u Moskvi gde planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sklopu posredničkih napora za okončanje vojne operacije u Ukrajini, preneo je danas portal "Politiko", pozivajući se na izvore upoznate sa tom materijom.

Šrederova poseta Moskvi dolazi nakon njegovih razgovora u Istanbulu sa jednim ukrajinskim zvaničnikom, koji je član delegacije te zemlje za mirovne pregovore sa Rusijom, tvrde isti izvori za "Politiko".

15.42 - Putin: Amerika obmanjuje građane, sankcije Rusiji nisu legitimne!

AP Photo/Sergei Ilnitsky
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Zapad pokušava da okrivi Rusiju za sopstvene greške i da sankcije uvedene Rusiji nisu legitimne, izveštava agencija Rojters.

- SAD pokušavaju da obmanu sopstveno stanovništvo, krijući se iza Rusije - izjavio je Putin nakon sastanka sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom.

15.19 - Rusi tvrde: Amerikanci razvijali biološko oružje koje može da uništi posebne etničke grupe

Rusija tvrdi da, navodno, postoji bioagensi koji mogu da unište posebne etničke grupe.

- Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

14.33 - Rosavijacija: Netačno je da je Peking odbio da isporuči komponente za avione ruskim kompanijama

Rosavijacija demantovala je navode Valerija Kudinova, šef ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj, koji je, između ostalog, rekao da je zvanični Peking odbio da ruskim kompanijama isporuči komponente za avione.

- Izjave Kudinova koje je nedavno dao nisu u skladu sa realnošću - navodi se u saopštenju Ruske državne agencije za avio-saobraćaj.

Ističe se da pitanja poput registracije civilnih aviona nisu u skladu sa njegovim kompetencijama i da ne raspolaže aktuelnim podacima.

14.31 - Amerika rasporedila raketne sisteme u Poljskoj

Profimedia
Kamala Haris

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris rekla je danas u Varšavi da su američki raketni sistemi postavljeni u Poljskoj, koja se graniči sa Ukrajinom, dodajući da su "spremni da brane svaki pedalj" teritorije NATO-a.

Haris je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Poljske, istakla da će SAD dati još 50 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini.

14.18 - Medvedev se oprostio od Mekdonaldsa: Možemo sami da pravimo pljeskavice!

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev, oprostio se danas od Mekdonaldsa, rekavši da u Rusiji sami umeju da prave pljeskavice i lepinje.

Dodao je da bi to mogli da rade i biznismeni kojima su zapadne zemlje uvele sankcije.

14.03 - Lavrov: Naći ćemo način da više ne zavisimo od Zapada

 

 

14.00 - Zelenski potpisao: Konfiskuje se ruska imovina u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon „o prinudnom oduzimanju“ objekata u svojini Rusije i njenih rezidenata na teritoriji Ukrajine, saopšteno je na sajtu Vrhovne rade.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

- Vladimir Zelenski je potpisao zakon koji je usvojila Vrhovna rada – „O glavnim principima prinudnog oduzimanja objekata u svojini Ruske Federacije i njenih stanovnika na teritoriji Ukrajine" - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ukrajinski predsednik je dan ranije potpisao zakon koji omogućava svim građanima Ukrajine da koriste oružje za vreme ratnog stanja.

13.55 - Lider Čečenije: Rusija nije agresor, Zelenski je patetična marioneta, hvala Srbiji i Vučiću!

Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike, izjavio je da Rusija nije agresor u Ukrajini i poručio da njegova zemlja nikada nije počinjala ratove, nego ih završavala da bi dovela do mira.

Kao lider republike u kojoj su krajem prošlog veka vođena dva rata, gde je u prvom bio protiv Federalnih snaga, a u drugom uz Rusiju, Kadirov je istakao da daje punu podršku odluci predsednika Vladimira Putina da interveniše u Ukrajini.

On je je u intervjuu Tanjugu istakao da Rusija i on lično nikada neće zaboraviti da Srbija, jedina uz Belorusiju, nije uvela sankcije Rusiji i posebno se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na politici mira.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

13.20 - Razgovarali Putin, Šolc i Makron, ostaju u kontaku u narednim danima

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron zatražili su hitan prekid vatre u Ukrajini tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je neimenovani zvaničnik nemačke vlade.

Makron i Šolc su preneli Putinu da bi svako rešenje rata u Ukrajini trebalo postići kroz pregovore Ukrajine i Rusije, naveo je neimenovani zvaničnik, a prenosi Rojters.

Trojica lidera dogovorila su se da ostanu u bliskom kontaktu narednih dana, dodao je on.

12.52 - Ukrajinci pucali na školu

Ukrajinske trupe pucale su iz raketnih sistema „Grad" na školu u Dokučajevsku u DNR, probijen je zid u jednoj od učionica, javio je sa mesta događaja dopisnik Sputnjika.

12.16 - Lukašenko sutra u Moskvi

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetiće sutra Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja beloruska novinska agencija Belta.

Kako navodi, Lukašenko i Putin će razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji u vreme sankcija i situaciji u regionu i Ukrajini, prenosi Rojters.

11.30 -  Oglasio se Lavrov posle sastanka

Tanjug/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)
 

- Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna - poručio je Lavrov na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Šef ruske diplomatije je kazao da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi, prenosi Sputnjik.

11.15 - Zvanični Peking je odbio da ruskim kompanijama isporuči komponente za avione, izjavio je novinarima Valerij Kudinov, šef ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

- Tražićemo avio-delove od drugih zemalja - izjavio je Kudinov.

11.14 - Peskov: Ne postoji primer za ekonomski rat koji je pokrenut protiv Rusije

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Ne postoji primer za ekonomski rat kakav je pokrenut protiv Rusije, situacija je bez presedana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da ne vredi davati prognoze po pitanju rasta cena, te da bi trebalo preduzimati mere za ublažavanje negativnih posledica.

On nije želeo da komentariše pitanje o mogućem daljem rastu inflacije u Rusiji, istakavši da je sada nezahvalno bilo šta predviđati, preneo je Sputnjik.

- Takvog ekonomskog rata kakav je pokrenut protiv naše zemlje nikada nije bilo. Zato je veoma teško da se nešto predvidi. Sada ne treba prognozirati, nego delovati - delovati kako bi se minimizirale negativne posledice i dalji rizici - istakao je on.

11.00 - Težak sastanak

Sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Turskoj. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je razgovor sa Lavrovim bio težak.

10.39 - Ruski oligarsi na udaru

Profimedia
 

Još uvek aktuelnom vlasniku londonskog Čelsija, Romanu Abramoviču, zaplenjena je imovina, a zabranjena su mu i putovanja, usled novih sankcija u Velikoj Britaniji, javlja Dejli Mejl.

Pored Abramoviča, identičnim merama podvrgnut je i Oleg Deripaski, njegov nekadašnji partner, a sve to jer je ministarka spoljnih poslova Liz Trus obećala da će gađati ljude sa „krvlju ukrajinskog naroda na rukama“.

10.30 - Snage Donjecke Narodne Republike oslobodile su još 78 naselja, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Štab je u sredu izvestio da je oslobođeno još 74 naselja.

10.00 - Borelj: Ako zaratimo sa Rusijom počeće treći svetski rat

Profimedia
 

Neophodno je pomagati Ukrajini, ali i izbeći eskalaciju i stupanje u rat sa Rusijom, jer bi u tom slučaju počeo treći svetski rat, izjavio je danas šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj.

- Jedna stvar je jasna: potrebno je pomagati Ukrajini koliko je to moguće, ali i izbeći eskalaciju rata. Treba sprečiti da se rat prenese i na druge države i da zaratimo sa Rusijom. To bi bio treći svetski rat - rekao je Borelj u intervjuu za francuski radio Frans info.

9.37 - Počeo sastanak Lavrova i Kulebe

AP/Turkish Foreign Ministry/Cem Ozdel
 

Sastanak šefova diplomatija Rusije i Ukrajine održava se u turskoj Antaliji.

9.34 - Rusija više neće učestvovati u radu Saveta Evrope

Rusija smatra da ta institucija postaje „platforma za zapadni narcisizam" i subverzivne aktivnosti prema Moskvi, saopštiloje danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Moskva neće učestvovati u pretvaranju Saveta Evrope u platformu za zapadni narcizam NATO-a i EU. Uživajte jedni sa drugima, ali bez Rusije - poručuje Ministarstvo u saopštenju.

8.30 - Ukrajinska ambasada potvrdila: Stotinak američkih državljana učestvovaće u ratu protiv Rusije

8.00 - Lavrov stigao u Antaliju na trilateralni sastanak

Profimedia
 

Šef ruske diplomatije zajedno je s ruskom delegacijom sleteo na aerodorm u Antaliji, a očekuje se i dolazak ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe.

Lavrov, Kuleba i njihov turski kolega Mevlut Čavušoglu održaće trilateralni sastanak u salonu u kojem su se u okviru Samita G-22 sastali svetski lideri poput bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina.

7.45 - Na stotine novinara u Antaliji

Više od 200 novinara nalazi se ispred hotela u kojem bi danas trebalo da se sastanu ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine. Ovo je prvi sastanak visokih zvaničnika dve zemlje otkako su počele specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini 24. februara. Sergej Lavrov je već u sredu stigao u Tursku.

7.30 - MMF: Paket od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) sopštio je da je izvršni odbor MMF po hitnom postupku odobrio paket u vrednosti od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu kako bi se pomoglo podmirenje hitnih potreba za potrošnjom i ublažile "ekonomske posledice ruske vojne invazije".

7.20 - Ministri G7 danas o smanjenju zavisnosti od ruske nafte

Ministri energetike iz zemalja članica Grupe sedam (G7) sastaće se danas da bi razgovarali o tome šta Zapad još može da učini da smanji svoju zavisnost od ruske nafte i gasa, izjavio je britanski ministar za poslovanje Kvasi Kvarteng.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

7.15 - Putin sazvao sastanak

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin održaće danas video-sastanak sa članovima Vlade.

Ključna tema sastanka vrha države biće mere za ublažavanje posledica međunarodnih sankcija po nacionalnu ekonomiju Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja, prenosi TASS.

7.12 - Ukrajinske snage ispalile su 40 raketa iz sistema „Grad“ na naseljeno mesto Vasiljevka

To je saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Pored toga, na naseljeno mesto Ozerjanovka ispaljeno je 40 raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“, a još osam granata kalibra 122 milimetra palo je na Petrovski region Donjecka.

6.40 - Krim se opet povezao sa ukrajinskom Hersonskom oblašću železničkim putem. U budućnosti može biti pušten i putnički saobraćaj, saopštio poslanik Državne dume Mihail Šeremet.

Tanjug/AP/Felipe Dana/Efrem Lukatsky
 

6.30 - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o zabrani uvoza nafte i drugih energenata iz Rusije.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Predlog zakona podržalo je 414 poslanika, 17 je bilo protiv.

Pored zabrane uvoza nafte i energenata, zakona sadrži i poziv da trgovinski predstavnik SAD u Svetskoj trgovinskoj zajednici pokrene pitanje preispitivanja trgovinskih ustupaka Rusiji i suspendovanje članstva zemlje u toj organizaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike