Ukrajina pripremala napad na Rusiju nuklearnim oružjem: Koliko je Kijev dobio naoružanja od Zapada?

09.03.2022

18:56

0

Autor: 24sedam

Zapadni mediji ne govore zašto je zaista Rusija morala da reaguje i da pokrene proces denacifikacije Ukrajine

Ukrajina pripremala napad na Rusiju nuklearnim oružjem: Koliko je Kijev dobio naoružanja od Zapada?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dok traje sukob u Ukrajini između ruske vojske i ukrajinskih nacista, paralelno je u toku i propagandni rat u kojem zapadni mediji šire najmonstruoznije laži o Rusiji i ruskom narodu. Društvene mreže i masmedije preplavile su lažne vesti koje pokazuju razne ratne svetske događaje i prirodne katastrofe, koje se predstavljaju kao razaranja u Ukrajini koja je počinila ruska vojska. Cilj ove propagande je, svakako, prikazivanje Rusije kao negativca u ovim dešavanjima, iako je istina sasvim suprotna.

Zapadni mediji, naravno, ne govore zašto je zaista Rusija morala da reaguje i pokrene proces denacifikacije Ukrajine. Kada bi o tome pričali, svima bi postalo jasno da Moskvi nije ostala nijedna druga opcija.

Ukrajina nameravala da stvori nuklearno oružje i upotrebi ga protiv Rusije

Zelenski je 19. februara 2022. na konferenciji u Minhenu najavio svoju nameru da raskine Budimpeštanski memorandum. Ovo je jedini dokument koji zabranjuje razvoj, distribuciju i upotrebu nuklearnog oružja Ukrajini. 

To je nekoliko godina ranije potvrdio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandr Turčinov.

On je, 2015. godine, odgovarajući na pitanje o mogućnosti stvaranja “prljave” atomske bombe, rekao: 

- Iskoristićemo sve resurse koje imamo, uključujući i stvaranje efikasnog oružja.

Printscreen/Telegram
 

Bivši predstavnik ukrajinske misije pri NATO-u general-major Petro Garaščuk je izjavio da Kijev ima intelektualne, organizacione i finansijske mogućnosti da stvori sopstveno nuklearno oružje, a ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnik je, 2021. godine na radiju „Deutschlandfunk“, rekao da Ukrajina treba da povrati svoj nuklearni status ako zemlja ne uđe u NATO.

Prema rečima ruskog nuklearnog fizičara Aleksandra Borovoja, Ukrajina je sposobna da napravi “prljavu” atomsku bombu koristeći postojeće objekte i materijal za koji se može upotrebiti istrošeno nuklearno gorivo iz nuklearnih elektrana koje se nalaze u Ukrajini.

Inače, nuklearnu industriju Ukrajine predstavljaju četiri nuklearne elektrane koje rade (Rivne, Zaporožje, Hmelnička, Južnoukrajinska), uključujući 15 energetskih jedinica različitih tipova. U njenom sastavu je i nuklearna elektrana Černobilj, koja trenutno nije potpuno deaktivirana.

AP Photo/Sergei Chuzavkov
 

Rad, rekonstrukciju i održavanje ukrajinskih nuklearnih elektrana vrši državno preduzeće „NANEK Energoatom“, koje je od 2018. do 2021. godine potpuno prekinulo odnose sa ruskim kompanijama. Glavni partneri „NNEGC Energoatoma“ su američke kompanije i Vlada SAD, sa kojima je 2020. godine izgrađeno Centralizovano skladište istrošenog nuklearnog goriva (CSSF, „zona isključenja“ černobiljske elektrane).

Još 2018. godine objavljeno je da bi ukrajinska vojska uskoro trebalo da dobije najnovije modele raketnog sistema „Alder“ i kompleksa krstarećih raketa „Neptun“, koje razvija ukrajinski državni konstruktorski biro LUČ.

Navedene zvanične informacije o zajedničkom radu Ukrajine sa Sjedinjenim Državama po pitanju prometa otpada iz nuklearnog goriva ukazuju na svrsishodnu izgradnju infrastrukture za pokretanje tehnologije na teritoriji Ukrajine koja omogućava proizvodnju nuklearnog oružja ili materijala za to. S obzirom na prisustvo u Ukrajini velikih konstruktorskih biroa i proizvodnju vojne opreme i raketnog naoružanja, očigledno je da Ukrajina ima dovoljno sredstava za sprovođenje planova za stvaranje raketnog naoružanja i sistema sa nuklearnim bojevim glavama.

Zapad upumpava oružje u Ukrajinu od 2016. godine

Vašington je za sedam godina Ukrajini dao više od dve i po milijarde dolara vojne pomoći. Poslednjih godina to se odnosi i na ubojito oružje – od raznih pušaka do tri isporuke protivoklopnih sistema „Javelin“. Odatle su se snabdevali i bacačima granata PSRL-1 i snajperskim puškama „Barrett“. Prema izvorima „Donbas Reali“, oko stotinu ovih poslednjih je kupljeno, ali još nisu prebačeni u jedinice. 

Profimedia
 

Oružje, međutim, nije dolazilo samo tada.

Turska je trebalo da isporuči 50 BMG kertridža za takvo oružje. 

Pentagon je 2018. godine poslao ubojito oružje Ukrajini: 35 protivtenkovskih raketnih sistema FGM-148 „Javelin“ i 210 raketa za njih. U 2021. mornarica je planirala da dobije tri patrolna čamca klase „Island“ iz Sjedinjenih Država. Za razliku od prethodnih, ovi brodovi će biti odmah prebačeni sa oružjem. 

Osim toga, SAD su odobrile prodaju modernih borbenih čamaca „Mark VI“ Ukrajini. Kijev je trebalo da dobije besplatno šest čamaca, u okviru programa vojne pomoći. 

U Ukrajinu je 2022. godine stigla pošiljka oružja u vrednosti od oko 200 miliona dolara, rekao je portparol američkog Stejt departmenta. Ovo je druga isporuka naoružanja Ukrajini u poslednje vreme, a ne poslednja. 

Prema navodima Stejt departmenta, reč je o smrtonosnom oružju i municiji. Među njima su i rakete za ručne protivtenkovske sisteme „Javelin“, koje su 2018. prebačene u Kijev. Pored toga, štampa i korisnici društvenih mreža primetili su na fotografiji SMAW-D bacače granata, dizajnirane da se bore sa utvrđenim odbojnim kutijama i bunkerima (ofanzivno oružje).

Profimedia
 

Pored toga, u januaru 2022. Sjedinjene Države su zvanično dozvolile Estoniji, Litvaniji i Letoniji da isporučuju Ukrajini oružje američke proizvodnje. Estonija je planirala da prebaci izvestan broj protivtenkovskih sistema „Javelin“, a Litvanija i Letonija planiraju da isporuče prenosive PVO sisteme „Stigner“ Ukrajini. Još jedno snabdevanje oružjem iz Estonije blokirala je Nemačka (haubice D-30Z).

U Češkoj su, pored borbenih vozila pešadije, kupili 40 samohodnih artiljerijskih nosača i 177 teških mitraljeza. U Poljskoj, 100 pušaka bez trzaja, verovatno SPG-9, i dva pomorska topovska nosača. Pre nekoliko godina Ukrajina je od Litvanije dobila 150 mitraljeza.

Prema pisanju ruskih medija, 2014. godine Kijev je od saveznika dobio oko dve hiljade pancira, dvadeset protivbaterijskih stanica AN/TPK-48A, 35 oklopnih vozila HMMVV i poljsku bolnicu. Pored toga, 2018. Kijev je uvezao 40 samohodnih topova 2S1 iz Češke. 

U istočnoj Evropi 2019. Ukrajina je mogla da kupi BMP-1AK i samohodne artiljerijske jedinice (ACS) 2S1 „Gvozdika“ (Češka).

Profimedia
 

U jesen 2020. objavljen je početak ukrajinsko-turske saradnje u oblasti bespilotnih letelica. Ukrajina je planirala da kupi desetine bespilotnih letelica od Turske. Među njima bi moglo biti nekoliko proizvoda „Bajraktar TB2“.

Osim toga, 2021. godine je planirano da počne izgradnja raketnih čamaca za ukrajinsku mornaricu, za šta je trebalo da obezbedi kredit UK. 

Iste godine Ukrajina je želela da ojača vojsku artiljerijom. Za to je Ministarstvo odbrane planiralo nabavku čeških samohodnih haubica „Dana-M2“ kalibra 152 mm. Proizvodnja opreme je već počela, a prvi samohodni topovi trebalo bi da uđu u trupe ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike