Novi udar na Rusku pravoslavnu crkvu! Švajcarski univerzitet proteruje mitropolita Ilariona

11.03.2022

22:10

1

Mitropolit je u septembru 2018. promovisan za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu

Novi udar na Rusku pravoslavnu crkvu! Švajcarski univerzitet proteruje mitropolita Ilariona
ilarion - Copyright YouTube/Printscreen/ Студия Неофит

Univerzitet u Friburu u Švajcarskoj suspendovao je ruskog pravoslavnog mitropolita Ilariona. Prema univerzitetu, klirik se nije dovoljno izjasnio protiv rata.

Marijano Delgado, dekan teološkog fakulteta Univerziteta u Friburu, u utorak je saopštio da je funkcija mitropolita Ilariona suspendovana do daljnjeg.

Delgado je u svom saopštenju rekao da je javnom izjavom i privatnim pismom izrazio očekivanje prema Ilarionu da će mitropolit iskoristiti „svoj crkveni i politički uticaj, da javno i nedvosmisleno osudi vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu”.

Međutim, Ilarion to nije učinio. U pismu od 3. marta, mitropolit Ilarion je obavestio Delgada da su on i njegova Crkva angažovani na humanitarnom polju u kontekstu ukrajinskog sukoba od 2014. godine i da čine sve što je moguće da pomognu ljudima u nevolji i okončaju sukob.

To pismo nije bilo zadovoljavajuće za Delgada.

On kaže da je razočaran što Ilarion, dugogodišnji profesor na fakultetu, izgleda ne može da se „suprotstavi eklatantnom kršenju međunarodnog prava“.

Delgado je posebno zabrinut zbog stavova Ilariona jer je ćutao kada je njegov pretpostavljeni, patrijarh Kiril, dao zapažene komentare o ratu.

- Pošto mitropolit Ilarion izgleda svojim ćutanjem usvaja poziciju svog patrijarha, izjavljujem da se do daljnjeg suspenduje funkcija redovnog profesora koja mu je dodeljena 2011. godine, rekao je Delgado.

Univerzitet u Friburgu, javni univerzitet u zapadnoj Švajcarskoj, svoju istoriju vodi do 1580. godine, kada je ugledni jezuita Peter Canisius osnovao koledž Saint-Michel u gradu Friburu. Katolička novinska agencija javlja da je njen teološki fakultet najveći u Švajcarskoj i da ga podržavaju Dominikanski red i Konferencija švajcarskih katoličkih biskupa.

Iliarion je mitropolit volokolamski i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

Vikar je patrijarha moskovskog i sve Rusije i stalni član Svetog sinoda.

On je bogoslov, patrolog, crkveni istoričar, kompozitor. Autor je monografija, posvećenih životu i učenju crkvenih otaca, prevoda s grčkog i sirijskog jezika, radova u vezi sa dogmatskim bogoslovljem, mnogobrojnih publikacija i periodičnih štampanih izdanja. Autor je muzičkih produkcija kamernog i oratorijskog žanra.

Novembra 2014. dobio je od Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save drugog reda.

U septembru 2018. promovisan je za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike