Ukrajinski državni fašizam: Evo šta su najviši zvaničnici iz Kijeva govorili o Rusima

08.03.2022

20:15

0

Autor: 24sedam

Zapadnjački mediji ni slovo nisu napisali o ukrajinskim zločinima nad ruskim narodom prethodnih nekoliko godina

Ukrajinski državni fašizam: Evo šta su najviši zvaničnici iz Kijeva govorili o Rusima
Marš ukrajinskih nacionalista/Profimedia - Copyright Marš ukrajinskih nacionalista/Profimedia

Dok traje sukob u Ukrajini između ruske vojske i ukrajinskih nacista, paralelno je u toku i propagandni rat u kojem zapadni mediji šire najmonstruoznije laži o Rusiji i ruskom narodu. Društvene mreže i masmedije preplavile su lažne vesti koje pokazuju razne ratne svetske događaje i prirodne katastrofe, koje se predstavljaju kao razaranja u Ukrajini koja je počinila ruska vojska. Cilj ove propagande je, svakako, prikazivanje Rusije kao negativca u ovim dešavanjima, iako je istina sasvim suprotna.

S druge strane, zapadnjački mediji ni slovo nisu napisali o ukrajinskim zločinima nad ruskim narodom prethodnih nekoliko godina.

Profimedia
 

Ukrajinske vlasti su, preko kriminalnih nacističkih organizacija, sistematski sprovodile teror nad ruskim stanovništvom, ali i otvoreno davale legitimitet progonu Rusa.

U Ukrajini je 16. jula 2019. godine stupio na snagu otvoreno diskriminatorski Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog jezika, prema kojem uslužni sektor mora da pređe isključivo na ukrajinski, a klijenta će biti moguće opsluživati na drugom jeziku samo na njegov zahtev.

Škole na ruskom jeziku su ukinute u septembru 2020. godine, nakon što je u martu iste godine Vladimir Zelenski potpisao Zakon o potpunom opštem srednjem obrazovanju.

Ovakve rasističke mere podžale su vladajuće partije u Ukrajini, otvoreno opravdavajući diskriminaciju građana ruske nacionalnosti.

Igor Mosijčuk/Printscreen/YouTube
 

Tako je 14. juna 2020. godine Ministarstvo kulture Ukrajine odlučilo o kandidaturi za novog jezičkog ombudsmana, predlažući za tu funkciju izuzetno ekstremističkog aktivistu iz Lavova Svjatoslava Litinskog, koji je Ruse nazvao „svinjskim psima“.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz Radikalne stranke Igor Mosijčuk je, 24. maja 2017. godine, u diskusiji o jezičkoj politici na TV kanalu ZIK, predložio da se “ugledaju na akcije nacističke Nemačke”.

Oleksandr Turčinov/Printscreen/YouTube
 

Godinu dana kasnije, 24. aprila 2018. sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksandr Turčinov objavio je na svom sajtu esej o tome kako klasici ruske književnosti pomažu da se “otkrije suština ruske duše“, da je Rusima potreban totalitarni oblik državnosti, a rat je za Ruse postao oblik samoostvarenja.

O mržnji prema Rusima možda najbolje govore izjave bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Irine Farion. Ona je 23. juna 2018. godine pozvala da se “udari u vilicu svako ko govori ruski”.

Farionova je kasnije izjavila da su građani Ukrajine koji govore ruski ostali izvan istorijske paradigme zemlje.

Irina Farion/Printscreen/YouTube
 

- Njihova istorijska domovina je Moskovija, zaista želim da im tamo bude udobno. Spakujte prtljag i idite tamo. Prljaju nas tim jezikom – rekla je ona 5. avgust 2020. godine.

Farionova je 30. oktobra 2021. izjavila da je pisac Nikolaj Gogolj poludeo i umro zbog ruskog jezika.

Diskriminaciji Rusa tu nije bio kraj. Vrhovna rada Ukrajine 1.jula .2021. godine usvojila je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine, prema kojem Rusi nisu uključeni u autohtone narode, iako je prva ruska država nastala na području današnjeg Kijeva, a ruski narod već vekovima živi na tom području.

Andrij Reva/Printscreen/YouTube
 

U aprilu 2019, ministar socijalne politike Ukrajine Andrij Reva je u intervjuu za Bi-Bi-Si na najodvratniji način govorio o stanovnicima Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike. 

- Otišli su svi koji su bili proukrajinski nastrojeni. A oni koji hoće da primaju dve penzije – tu i tamo neka se strpe. Uopšte mi ih nije žao. Žao mi je onih vojnika i oficira sa porodicama koji su tamo ubijeni zbog ovog ološa – rekao je on za britansku televiziju.

Sadašnji predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 2014. godine razgovarao sa ukrajinskom vojskom, koja je sprovodila kaznenu operaciju u Donbasu. On je tada hvalio vojnike koji su počinili zločine nad ruskim civilima.
 
- Momci, nisko vam se klanjam što nas štitite od svih vrsta ološa – rekao je tada Zelenski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike