Sednica Saveta bezbednosti UN: Rizik od upotrebe biološkog oružja u Ukrajini realan

11.03.2022

18:55

0

Nebenzja ističe da su Ukrajinci bili spremni da koriste ptice, slepe miševe kako bi širili bolesti

Sednica Saveta bezbednosti UN: Rizik od upotrebe biološkog oružja u Ukrajini realan
un savet bezbednosti - Copyright Printscreen/YouTube/United Nations

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine".

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

- Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga, rekao je ruski diplomata.

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage očistile tragove.

Nebenzja ističe da su Ukrajinci bili spremni da koriste ptice, slepe miševe kako bi širili bolesti.

Nebenzja tvrdi da je bilo slučajeva gde su ukrajinski vojnici oboleli od svinjskog gripa i od svinjske kuge, kao i da je bilo smrtnih slučajeva među njima.

Napomenuo je, između ostalog, da se radi o laboratorijama u gradovima kao što su Lavov, Harkov i Poltava. Kina zabrinuta zbog informacija o bio-laboratorijama u Ukrajini

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je danas da sednici Saveta bezbednosti UN da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

- Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije, rekao je Jun.

On je ocenio da su direktni pregovori Rusije i Ukrajine, uključujući na nivou ministara spoljnih poslova, "pozitivni koraci ka postizanju mira", koje svetska zajednica treba da podrži, prenosi Sputnjik.

Lideri Ukrajine i SAD negirali su vojne biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine.

"Ovo je pokušaj dezinformacija, na koji smo upozoravali da bi Rusija mogla da inicira, kako bi opravdala eventualni napad biološkim ili hemijskim oružjem", rekla je ranije portparolka misije SAD pri UN Olivija Dalton, prenosi AP.

Ona je kazala da Vašington neće dozvoliti da Moskva koristi Savet bezbednosti kao mesto za promociju dezinformacija. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike