Zapad podržava naciste: Otkrivamo koje nacističke organizacije deluju u Ukrajini (FOTO)

10.03.2022

20:15

0

Autor: 24sedam

U Ukrajini je poslednjih nekoliko decenija stvoren znatan broj nacističkih organizacija koje su direktno povezane sa ukrajinskim i zapadnim obaveštajnim službama

Zapad podržava naciste: Otkrivamo koje nacističke organizacije deluju u Ukrajini (FOTO)
ukrajinski-neonacisti - Copyright Profimedia

Dok traje sukob u Ukrajini između ruske vojske i ukrajinskih nacista, paralelno je u toku i propagandni rat u kojem zapadni mediji šire najmonstruoznije laži o Rusiji i ruskom narodu. Društvene mreže i masmedije preplavile su lažne vesti koje pokazuju razne ratne svetske događaje i prirodne katastrofe koje se predstavljaju kao razaranja u Ukrajini koja je počinila ruska vojska. Cilj ove propagande je, svakako, prikazivanje Rusije kao negativca u ovim dešavanjima, iako je istina sasvim suprotna.

S druge strane, zapadnjački mediji ni slovo nisu napisali o ukrajinskim zločinima nad ruskim narodom prethodnih nekoliko godina.

Arhiva
 

Genocidna strategija ukrajinske strane išla je u dva smera: napadi na civile u mirnim područjima pod ukrajinskom kontrolom i napadi na ratom zahvaćenim područjima. U oba slučaja su korišćeni nacisti koji su imali direktnu podršku ukrajinske države.

Naime, u Ukrajini je poslednjih nekoliko decenija stvoren znatan broj nacističkih organizacija koje su direktno povezane sa ukrajinskim i zapadnim obaveštajnim službama. Ovo je spisak najznačajnijih nacističkih pokreta:

“Trident ih. Stepan Bandera”

U novembru-decembru 2013. „Trident“ (Trozubi) bio je okosnica desničarskih radikalnih organizacija „Desni sektor“ formiranih tokom Evromajdana.

Arhiva
 

“Organizacija ukrajinskih nacionalista” (OUN)

Naslednica ukrajinske nacionalističke političke organizacije koja je delovala od 1920-ih do 1950-ih. 

Militanti organizacije aktivno su učestvovali u borbama na strani čečenskih bandi tokom sukoba u Čečeniji.            

Arhiva
 

“Ukrajinska ustanička armija” (UPA)

Borbena jedinica Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), koju su stvorili saradnici Stepana Bandere na posebnoj konferenciji u oktobru 1942. godine. Predstavnici organizacije aktivno su učestvovali u borbama na strani čečenskih bandi tokom sukoba u Čečeniji.

Arhiva
 

"Desni sektor"

Udruženje aktivista nacističkih organizacija formirano je tokom Majdana u Kijevu (decembar 2013 - februar 2014). Postali su ozloglašeni nakon učešća 1. decembra 2013. u sukobima sa unutrašnjim trupama i specijalnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine koje su čuvale zgradu Predsedničke administracije, kao i zauzimanjem više administrativnih zgrada.

Arhiva
 

U izveštaju UN (2016) o vansudskim pogubljenjima po kratkom postupku, "Desni sektor" se opisuje kao nasilna milicija koja deluje samoinicijativno zahvaljujući podršci visokih zvaničnika i prolazi gotovo potpuno nekažnjeno.

“Ukrajinska narodna skupština – Ukrajinska narodna samoodbrana” (UNA-UNSO)

Partija "integralnog nacionalizma" i antisemitizma. Postala je član političke partije "Desni sektor" kreirane na njenoj političkoj platformi. Militanti su se borili na strani čečenskih bandi.

Arhiva
 

"Bratstvo Korčinski"

Lider ove grupe Dmitro Oleksandrovič Korčinski je jedan od ideologa "Desnog sektora". Od 1996. do 2003. godine "drugovi" Korčinskog učestvovali su u vojnim operacijama u Čečeniji na strani militanata.

Arhiva
 

“Mizantropska divizija” (MD)

"Mizantropska divizija" je međunarodna militantna (uglavnom ukrajinska) neonacistička mreža koja deluje pod sloganom "Smrt Rusiji!". Sam naziv organizacije (mizantropija – mržnja prema ljudima) dovoljno govori o tome kakvi ljudi čine ovu grupu.

Arhiva
 

"Mizantropska divizija" je osnovala filijale u 19 zemalja, uključujući Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Nemačku, Francusku, Poljsku, Englesku i druge evropske zemlje. Navodni vođa organizacije Dmitrij Pavlov i njegovi saradnici na društvenim mrežama promovišu rasističke i neonacističke ideje, te javno pozivaju na terorizam i ekstremizam.

Arhiva
 

Nacizam u Ukrajini podržava se na državnom nivou

Iako zapadnjački mediji to pokušavaju da sakriju, činjenica je da nacističke organizacije direktno podržava ukrajinska država. U prilog tome govori nekoliko primera.

Arhiva
 

U Kijevu je 13. juna 2021. godine održana ceremonija oproštaja od Oresta Vaskula, bivšeg vojnika SS divizije "Galicija". Na sahrani je tada učestvovao i Predsednički puk. 

Bataljon "Azov", koji je deo ukrajinskih oružanih snaga, imao je kontakt sa američkim i engleskim neonacistima, kao i sa članom “terorističke nacionalsocijalističke organizacije” iz SAD.

Arhiva
 

Izdavačka kuća Vrhovne rade objavila je 1. septembra 2021. godine knjigu “Taras Buljba Borovec: Ne možemo da zaustavimo našu borbu ni na minut”. Pohvalno izdanje posvećeno je nacističkom ratnom zločincu, komandantu pomoćne policije, poglavniku-pogromcu Bulbi Borovcu. 

Knjigu je otkupilo Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine za distribuciju u ukrajinskim bibliotekama. Istovremeno, u knjizi nema ni pomena o učešću Buljbe Borovca u zločinima protiv čovečnosti i istrebljivanju Jevreja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike