Patrijarh Kiril optužio Zapad za sukob u Ukrajini! Pokušavaju da od bratskih naroda – Rusa i Ukrajinaca naprave neprijatelje

12.03.2022

15:43

0

Narodi Rusije i Ukrajine, koji su potekli iz jednog kijevskog krstionice, ujedinjeni zajedničkom verom, zajedničkim svetinjama i molitvama i dele zajedničku istorijsku sudbinu

Patrijarh Kiril optužio Zapad za sukob u Ukrajini! Pokušavaju da od bratskih naroda – Rusa i Ukrajinaca naprave neprijatelje
profimedia-0581546291 - Copyright Profimedia

Zapad nije štedio novca da preplavi Ukrajinu oružjem i instruktorima ratovanja i da sukobi Ukrajince i Ruse jedne protiv drugih, piše patrijarh Kiril u pismu predstavniku Svetskog saveta crkava, objašnjavajući da sukob u Ukrajini vodi u tragove odnosa između Rusija i Zapada.

Ovih dana, milioni hrišćana širom sveta u svojim molitvama i mislima okreću se dramatičnom razvoju događaja u Ukrajini. Kao što znate, ovaj sukob nije počeo danas. Čvrsto sam uveren da njeni inicijatori nisu narodi Rusije i Ukrajine, koji su potekli iz jednog kijevskog krstionice, ujedinjeni zajedničkom verom, zajedničkim svetinjama i molitvama i dele zajedničku istorijsku sudbinu, napisao je on.

Kako je istakao, izvori konfrontacije leže u odnosima između Zapada i Rusije.

Do 1990-ih Rusiji je obećano da će njena bezbednost i dostojanstvo biti poštovani. Međutim, kako je vreme prolazilo, snage koje su otvoreno smatrale Rusiju svojim neprijateljem približavale su se njenim granicama. Iz godine u godinu, iz meseca u mesec, zemlje članice NATO-a jačale su svoje vojno prisustvo, ne obazirući se na zabrinutost Rusije da bi ovo oružje jednog dana moglo biti upotrebljeno protiv nje, naveo je on.

Ruski patrijarh je poručio i da političke snage koje imaju za cilj da obuzdaju Rusiju neće se same boriti protiv nje.

Planirali su da upotrebe druga sredstva, pokušavajući da od bratskih naroda – Rusa i Ukrajinaca – naprave neprijatelje. Nisu štedeli truda, sredstava da preplave Ukrajinu oružjem i instruktorima za ratovanje. Ipak, najstrašnije nije oružje, već pokušaj „prevaspitavanja“, da se Ukrajinci i Rusi koji žive u Ukrajini mentalno pretvore u neprijatelje Rusije, naglasio je on.

Patrijarh Kiril je istakao da se neprekidno moli da Gospod svojom silom pomogne da se što pre uspostavi trajni mir zasnovan na pravdi.

– Molim vas i našu braću u Hristu, ujedinjenu u Saboru, da ovu molitvu podelite sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom,napomenuo je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike