Sedmica u svetu: Sukob u Izraelu, planeta na ivici trećeg svetskog rata i nuklearna pretnja

08.10.2023

21:04

0

Potresne scene stigle su iz Italije, iz grada u blizini Venecije, gde je autobus pao sa nadvožnjaka, dodeljene su ovogodišnje Nobelove nagrade, a Nagorno-Karabah je skoro potpuno ostao bez Jermena

Sedmica u svetu: Sukob u Izraelu, planeta na ivici trećeg svetskog rata i nuklearna pretnja
Ilustracija - Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (2-8. novembra) buknuo je rat između Izraela i militanata Hamasa u Pojasu Gaze, svet je strahovao od planetarnog sukoba, a Zapad i Rusija pominjali su nuklearno oružje. Potresne scene stigle su iz Italije, iz grada u blizini Venecije, gde je autobus pao sa nadvožnjaka, dodeljene su ovogodišnje Nobelove nagrade, a Nagorno-Karabah je skoro potpuno ostao bez Jermena. 

Rusija i Ukrajina

Borbe u Ukrajini nastavile su se i ove sedmice bez većih uspeha kijevskih snaga, iako su već počeli sa raketnim napadima na graničen ruske oblasti. Pojavili su se javodi da će sin Javgenija Prigožina preuzeti vođstvo nad grupom Vagner, poljski zvaničnik je tvrdio da će Berlin prevariti Ukrajinu i da Nemačka želi da obnovi odnose sa Rusijom, a pisalo se i da je Amerika spremna da isporuči Ukrajini taktičke rakete dugog dometa ATAKMS i da samo čeka saglasnost predsednika SAD Džozefa Bajdena.

AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys
 

Poljske oružane snage postavile su raketni odbrambeni sistem iznad Varšave prvi put u istoriji zemlje, holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je da je "rat u Ukrajini veoma jeftin način za borbu protiv Rusije", dok je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko apelovao da se, dok nije kasno, zaustavi sukob u Ukrajini, a upozorio je i Zapad da snabdevanje Ukrajine oružjem tera Rusiju da upotrebi nuklearno oružje.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije započela rat u Ukrajini, već da pokušava da ga okonča, objasnio je iz koja dva razloga bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje, progovorio je o novim detaljima koji su otkriveni o Prigožinovoj smrti, a bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je zabrinutost zbog rasta popularnosti Putinove politike među Amerikancima.

Izrael i Pojas Gaze

AP Photo/Adel Hana
 

Palestinska militantna grupa Hamas napala je u subotu ujutru nekoliko lokacija u Izraelu, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi. Oružane sneage Izraela brzo su reagovale i odgovorile napadam na Pojas Gaze, tvrdeći da ciljaju Hamas, a u ovim akcijama stradalo je nekoliko stotina Palestinaca. Otrkiveno je da su militanti napadali iz vazduha, sa kopna i sa mora, a svetom su se širili jezivi prizori sa obe teritorije.

Hamas se hvalio da je zarobio izraelskog komandanta, dok je ministar odbrane Izraela Joav Galant zapretio militantnoj grupi, rekavši da su "otvorili vrata pakla". Krajem dana Hamas je napao Tel Aviv, iz koga su takođe stizali potresni prizori, vanredno stanje je proglašeno u celom Izraelu, bivši predsednik SAD Donald Tramp označio je aktuelnog lidera Džozefa Bajdena kao krivca za napad Hamasa, a Kina je predložila rešenje sukoba rekavši da bi trebalo uspostaviti nezavisnu državu Palestinu.

Pojavili su se i snimci u kojima se vidi kako su militanti Habasa upali u Izrael paraglajderima, saopšteno je da su oteli 11 Tajlanđana, i Hezbolah se pridružio napadima na Izrael, pisalo se da je u napadima Oružanih snaga Izraela stradao vođa Hamasa Ajman Junis, a militanti su objavili snimke prvobitnog napada.

U analizama portala 24 sedam možete pročitati šta je Hamas i kako je došlo do njegovog uspona, šta je Hezbolah i kako je povezan sa Iranom, kako funcioniše Gvozdena kupola, odbrambeni štit Izraela, kao i kako je počeo sukob između Palestine i Izraela, a o svim dešavanjima iz minuta u minut možete pročitati u blogovima u kojima smo izveštavali o situaciji na Bliskom istoku iz minuta u minut prvog i drugog dana borbi.

Nobelove nagrade

Ove sedmice dobili smo nove laureate Nobelove nagrade. Švedska kraljevska akademija nauka je za 2023. godinu Nobelovu nagradu za medicinu dodelila Katalin Kariko i Druu Vajsmanu za otkrića koja se tiču modifikacija nukleozida koje su doprinele razvoju efikasnih mRNA vakcina protiv kovida 19. Nobel za fiziku otišao je u ruke Pjera Agostinija, Ferenca Krausa i En L'Ulijer za eksperimente koji generišu atosekundne impulse svetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji, dok je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Mungiju Bavendi, Luju Brusu i Alekseju Jekimovu, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka.

Profimedia
 

Za dobitnicu Nobelove nagrade za mir proglašena je Narges Mohamadi zbog njene borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve, a u analizama portala 24sedam možete pročitati zbog čega je ova nagrada toliko kontroverzna i zbog kojih sve neobičnih dostignuća su dodeljene Nobelove nagrade.

Američka posla

Vrhovni sud SAD odbacio je slučaj u kom se zahteva diskvalifikacija Donalda Trampa sa predsedničkih izbora 2024. godine, bivši predsednik je izjavio da je lično prisustvovao suđenju za navodnu građansku prevaru koje je počelo u ponedeljak u Njujorku kako bi mogao da "sâm posmatra ovaj lov na veštice", a u sredu je uložio žalbu na odluku sudije da ne odbaci tužbu njujorške državne tužiteljke Letiše Džejms za prevaru protiv njega i njegovog porodičnog preduzeća.

AP Photo/Andrew Harnik, File
 

I porodica i ljubimci američkog predsednika Džoa Bajdena bili su u centru pažnje. Njegov sin Hanter Bajden izjavio je u utorak da nije kriv po tri optužbe koje su mu stavljene na teret u vezi sa vatrenim oružjem koje je kupio 2018. godine dok je navodno koristio nedozvoljene supstance, a pojavila se nova fotografija koja otkriva da je Bajdenov pas zvani Komandir ujeo još jednog muškarca, nakon čega je izbačen iz Bele kuće.

Na sve to, prvi put istoriji glasanjem kolega smenjen je predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevain Makarti, a kako je do toga došlo i šta bi sad moglo da se desi možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Opusteli Nagorno-Karabah

AP Photo/Aziz Karimov
 

Misija Ujedinjenih nacijau Nagorno-Karabahu saopštila je da je nakon egzodusa u kojem je u poslednjih nekoliko dana iz tog regiona pobeglo više od 100.000 Jermena ostalo samo od 50 do 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice, parlament Jermenije izglasao je u utorak da se ova zemlja pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, a jermenski premijer Nikol Pašinjan predomislio se i izjavio da je spreman da podnese ostavku ako bi to pomoglo da se normalizuje situacija u zemlji.

Operativci Službe državne bezbednosti Azerbejdžana uhapsili su Araika Harutjunjana, bivšeg lidera regiona Nagorno-Karabah, a pojavile su se i fotografije opustele prestonice ove oblasti Stepanekerta.

Tragedija kod Venecije

AP/Antonio Calanni
 

Vest o padu autobusa sa nadvožnjaka u blizini Venecije odjeknula je svetom. U nesreći je poginula 21 osoba, a ubrzo posle ovih informacija pojavili su se prvi snimci i fotografije, da bi nedugo zatim osvanuo i snimak u kom se vidi trenutak pada.

Sutradan se saznalo da je vozač autobusa pravio selfije pre nesreće i da je izveo neobičan manevar, glavna pretpostavka je bila da mu je pozlilo, a zatim je počelo da se saznaje ko su žrtve. Otkriveno je da je u vozilu bilo dvoje hrvatskih državljana iz Splitsko-dalmatinske županije, a nedugo potom i da su se nadavno venčali kao i da je ona bila trudna i da je preminula, dok se hrvatski fudbaler, njen suprug borio za život.

Poplave

AP Photo/Prakash Adhikari
 

Obilne poplave pogodile su Indiju u kojoj su nestala 23 vojnika, a prizori koji su stigli iz ove zemlje delovali su apokaliptično, a poplavama je doprinelo i izlivanje glečerskog jezera na Himalajima, dok je i Šri Lanka osetila katastrofalne posledice nepogoda.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike