Prestonica Nagorno-Karabaha opustela: Ulice Stepanekerta prazne, grad deluje sablasno (VIDEO/FOTO)

05.10.2023

13:30

0

Iako su zvanični predstavnici Bakua tvrdili da žele reintegraciju regiona bez diskriminacije lokalnog stanovništva, jermensko stanovništvo je odlučilo da pobegne nakon nedavnih događaja

Prestonica Nagorno-Karabaha opustela: Ulice Stepanekerta prazne, grad deluje sablasno (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Skoro svi Jermeni pobegli su iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju nakon što je pre dve nedelje azerbejdžanska vojska oružanom akcijom za dva dana preuzela kontrolu nad tim regionom.

Donedavno je populacija Nagorno-Karabaha procenjivana na oko 145.000 ljudi. Međutim, misija Ujedinjenih nacija koja je ove sedmice posetila ovaj region izvestila je da je tamo ostalo manje od 1.000 ljudi, prema izveštaju nezavisnog ruskog medija "Meduza".

Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan za etničko čišćenje. Putevi koji vode do glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta, sada su skoro prazni i na njima se pretežno mogu videti vozila azerbejdžanske policije i vojske.

 

 

Grad je, kako pokazuju brojne fotografije i video snimci na društvenim mrežama, postao "grad duhova" nakon što je lokalno stanovništvo napustilo područje i većinom se preselilo u Jermeniju.

Planinsko područje na jugu Kavkaza međunarodno je priznato kao teritorija Azerbejdžana, iako je bilo većinski naseljeno Jermenima.

Nagorno-Karabah je tri decenije bio pod separatističkom lokalnom vlašću, a Jermenija i Azerbejdžan su dva puta ratovali zbog ovog područja. Pre dve nedelje azerbejdžanske snage su preuzele potpunu kontrolu nad regionom.

Iako su zvanični predstavnici Bakua tvrdili da žele reintegraciju regiona bez diskriminacije lokalnog stanovništva, jermensko stanovništvo je odlučilo da pobegne nakon nedavnih događaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike