Šta je tamna strana Meseca i zašto naučnici tamo žele da postave teleskop?

07.10.2023

09:19

1

Autor: N.P.

Hoće li se otkriti tajne "mračnog doba svemira"

Šta je tamna strana Meseca i zašto naučnici tamo žele da postave teleskop?
Copyright Pixabay/ Ponciano

Mračna strana Meseca, uprkos svom imenu, sjajno je mesto za posmatranje svemira.

Na Zemlji, radio-signale, koji stižu iz najudaljenijih svemirskih dubina, upija atmosfera zajedno sa elektronskom bukom koju stvaraju ljudi. Međutim, mračna strana Meseca nema tih problema.

Upravo iz tih razloga bi uspostavljanje stanice moglo da omogući neometano posmatranje nekih od najranijih trenutaka u kosmičkoj istoriji - posebno perioda od 400 miliona godina poznatog kao mračno doba univerzuma, kada se rana plazma dovoljno ohladila da započne formiranje protona i elektrona koji su kasnije stvorili vodonik.

Nakon godina razvoja i testiranja, takva opservaciona stanica mogla bi da postane operativna već 2026. godine, delom zahvaljujući istraživačima iz Nacionalne laboratorije "Lawrence Berkeley" u Kaliforniji.

Tim trenutno sarađuje sa NASA, Ministarstvom energetike SAD i Univerzitetom u Minesoti na projektu poznatom kao "Lunar Surface Electromagnetics Experiment-Night" (LuSEE-Night). Radio-teleskop bi trebalo da bude lansiran na vrh lunarnog vozila kompanije "Firefly Aerospace" pod nazivom "Blue Ghost", kao deo druge misije ove privatne svemirske kompanije na Mesec. 

Kada se postavi na odgovarajuću poziciju, "Blue Ghost" će se odvojiti od svemirskog vozila "Elytra", a zatim putovati do najudaljenije tačke na tamnoj strani Meseca, do koje niko ranije nije stigao.

AP Photo/Hussein Malla
 

- Ako se nalazite na tamnoj strani Meseca, imate netaknuto, radijski tiho okruženje iz kojeg možete pokušati da detektujete ovaj signal iz mračnog doba - rekla je Kaja Rotermund, postdoktorski istraživač Labpratorije Berkli. 

- "LuSEE-Night" je misija koja će pokazati da li možemo da sprovedemo ovakva posmatranja sa lokacije na kojoj nikada nismo bili, i to za opseg frekvencija koji nikada nismo mogli da posmatramo - dodala je.

Konkretno, "LuSEE-Night" će biti opremljen posebnim antenama koje je dizajnirao tim ove laboratorije, a one će slušati frekvencije između 0,5 i 50 megaherca. 

Profimedia
 

Da bi to postigli, kako antena tako i prevozni "Blue Ghost", moraće da izdrže ekstremne temperature na tamnoj strani Meseca, koje sežu od minus 170 do plus 121 stepen. Ipak, zbog svoje zaštićene lokacije, "LuSEE-Night" će morati da šalje svoje podatke prema orbitalnom satelitu, koji će zatim prenositi informacije nazad na Zemlju.

- Osmisliti sletanje naučnog instrumenta na tamnu stranu Meseca samo po sebi predstavlja ogroman uspeh - objasnio je Aritoki Suzuki, vođa projekta antena iz laboratorije Berkli. 

- Ako uspemo da pokažemo da je ovo moguće, da možemo tamo da stignemo i preživimo noć, to može da otvori vrata za zajednicu i buduće eksperimente - naveo je.

Ukoliko bude uspešan, "LuSEE-Night" bi mogao pružiti podatke o malo poznatom svemirskom mračnom dobu, koje se razlikuje od drugih posmatranih era kao što su neki od najranijih trenutaka univerzuma, kao i kasniji trenuci nakon formiranja zvezda.

Prema informacijama iz laboratorije, tim je nedavno uspešno završio tehnički pregled i trenutno radi na izradi letačke verzije namenjene za Mesec. Kada se spusti na Mesec, "LuSEE-Night" će posmatrati prostranstvo oko 18 meseci, počevši od 2026. godine.

Tamna strana Meseca

U pitanju je termin koji se često koristi za opisivanje one strane Meseca koja nije vidljiva sa Zemlje. 

Ova strana Meseca nije nužno "tamna", u smislu da je uvek u mraku, već se naziva "tamnom" jer je daleko manje poznata od one strane koja je okrenuta prema Zemlji. 

Evo nekoliko zanimljivosti o tamnoj strani Meseca:

- Ne vidimo je sa Zemlje: Zbog fenomena poznatog kao "vezana rotacija", Mesec uvek okreće istu stranu prema Zemlji. To znači da se većina površine Meseca vidi sa Zemlje, dok je tamna strana obično skrivena.

- Prva sletanja: Prva sletanja na Mesec, kao što su misije "Apolo" američke svemirske agencije NASA, sprovedena su na delu Meseca koji je okrenut prema Zemlji. Stoga su astronauti istraživali samo tu stranu.

Neil A. Armstrong/NASA via AP, File
Sletanje na Mesec 1969. godine

- Geološki različita: Tamna strana Meseca ima drugačiji geološki karakter od svetle strane. Ima više visokih planina i manje morskih basena (ravnih oblasti), što je suprotno svetloj strani koja ima više ravnih površina.

- Nedostatak direktne komunikacije: Zbog nemogućnosti direktnog radio-kontakta sa Zemljom sa tamne strane Meseca, komunikacija sa astronautima ili sondama na toj strani zahteva dodatne satelite ili postavljanje repetitora koji mogu prenositi signale na svetlu stranu, odakle bi se potom slali na Zemlju.

- Potencijal za buduće istraživanje: Zbog svog jedinstvenog položaja i relativne izolacije od radio-interferencije sa Zemlje, tamna strana Meseca postaje interesantna destinacija za buduće svemirske misije. Očekuje se da će se na toj strani obavljati naučna istraživanja i opservacije univerzuma, kao što je pomenuti projekat "LuSEE-Night".

- Geološka misterija: Iako su neke misije sletale na tamnoj strani, i dalje postoje mnoge nepoznanice o njenom geološkom sastavu i evoluciji. To je područje koje će verovatno privući više pažnje u narednim godinama.

Tamna strana Meseca predstavlja izazov za istraživače i astronaute, ali takođe nudi potencijal za otkrivanje novih informacija o našem prirodnom satelitu i univerzumu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike