Jermenija priznala nadležnost suda u Hagu! Zarila Putinu nož u leđa, ako dođe u zemlju, moraju da ga uhapse

03.10.2023

14:52

0

Odluka će dodatno zaoštriti odnose sa Moskvom

Jermenija priznala nadležnost suda u Hagu! Zarila Putinu nož u leđa, ako dođe u zemlju, moraju da ga uhapse
Copyright AP Photo/Sergei Grits

Parlament Jermenije izglasao je u utorak da se ova zemlja pridruži Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), što, između ostalog, obavezuje bivšu sovjetsku republiku da uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina ukoliko bi posetio zemlju.

Odluka će dodatno zaoštriti odnose sa Moskvom, tradicionalnim saveznikom Jermenije. Veze su već ozbiljno narušene zbog sukoba Ukrajini i azerbejdžanskog povratka Nagorno-Karabaha.

Kremlj je prošle nedelje upozorio Jermeniju da je njena odluka da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, koji je izdao nalog za hapšenje Putina zbog navodnog nadgledanja otmice ukrajinske dece, „izuzetno neprijateljska”.

Jermenija je pokušala da uveri Rusiju da se samo bavi ratnim zločinima koje je počinio Azerbejdžan u dugotrajnom sukobu sa susedom i da ne cilja Moskvu.

Rusija, koja ima vojnu bazu u Jermeniji, dugo je bila njen bezbednosni garant, a kontrolisala je i tenzije oko Nagorno-Karabaha, ali pošto je Azerbejdžan započeo ofanzivu na planinski otcepljeni region, Moskva je jasno stavila do znanja da njene trupe nemaju nameru da intervenišu.

Dok su azerbejdžanske trupe opkolile Nagrono-Karabku, premijer Jermenije Nikol Pašinjan kritikovao je Moskvu i doveo u pitanje efikasnost 2.000 ruskih vojnika koji su raspoređeni od 2020. sa ciljem da očuvaju mir u regionu.

Ričard Giragosjan, šef Centra za regionalne studije u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu, rekao je da je odluka zemlje da ratifikuje osnivački ugovor MKS-a najnoviji znak da Pašinjan pokušava da smanji uticaj Moskve.

- Ratifikacija MKS-a uglavnom je motivisana željom Jermenije da pripremi pravni postupak protiv Azerbejdžana. Ali to takođe šalje jasnu poruku Moskvi. Ona je deo dosledne eskalacije mera koje preduzima Jermenija da se zauzme za sebe i ospori svoj odnos sa Moskvom… Jerevan nastoji da diverzifikuje svoju bezbednost - kazao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike