Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju: Dele je tri naučnika, među dobitnicima i Rus

04.10.2023

12:03

0

Neposredno pre saopštenja imena dvojice američkih hemičara i jednog ruskog fizičara su procurila

Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju: Dele je tri naučnika, među dobitnicima i Rus
AP21340499915640 - Copyright AP Photo/Matt Dunham

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je u sredu Nobelovu nagradu za hemiju za 2023. godinu Mungiju Bavendi, Luju Brusu i Alekseju Jekimovu, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka, prenosi AP.

Neposredno pre saopštenja imena dvojice američkih hemičara i jednog ruskog fizičara su procurila, nakon čega je Švedska kraljevska akademija nauka saopštila da odluka još nije potvrđena.

U mejlu švedskim novinama Aftonbladet telo koje dodeljuje nagrade napisalo je da će nagrada biti dodeljena Mungiju Bavendiju, Luju E Brusu i Alekseju Jkimovu za otkriće tehnologije kvantnih tačaka, koja je uvela revoluciju u industriju od potrošačke elektronike do zdravstvene zaštite.

- Nobelova nagrada za hemiju 2023. nagrađuje otkriće i razvoj kvantnih tačaka, nanočestica koje su toliko male da njihova veličina određuje njihova svojstva - napisala je akademija.

Dobitnici će podeliti nagradu od 11 miliona švedskih kruna (986.000 dolara).

 

 

Kvantne tačke su izuzetno sićušne - duge su samo nekoliko milionitih delova milimetra u prečniku.

Njihova tačna veličina određuje boju svetlosti koju emituju kada im daju energiju. Manje kvantne tačke su plave, a veće žute i crvene.

„Dugo niko nije mislio da možete da napravite tako male čestice“, ali ovogodišnjim pobednicima je to pošlo za rukom, saopštila je Akademija prilikom dodele nagrade.

Tri naučnika rade u SAD. Ruski fizičar Aleksej I. Jekimov je zaslužan za prvo otkrivanje kvantnih tačaka 1980-ih, a američki hemičar Luj E. Brus je tada shvatio da kristali mogu da se razvijaju plutajući u tečnosti.

Bavendi, rođen u Parizu, izumeo je metodu za pravljenje čestica na mnogo kontrolisaniji način, što znači da su se mogle lakše kreirati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike